Zöldséges lepény tejföllel meglocsolva: a palacsintához hasonlóan készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az izgalmas lepény tésztája bátran dúsítható mindenféle finomsággal, legyen az zöldség vagy valamilyen felvágott.
A lepényreceptek többségében a tésztát szép hólyagosra kell gyúrni, utána jöhet a formázás és a sütés. Sokakat megrémiszt a hagyományos verzió, túl időigényesnek gondolják, épp ezért lemondanak inkább a házi lepény élményéről.
Nemrégiben internetezés közben jött velem szembe egy nagyon kívánatos recept, amit lepényszerűségnek könyveltem el. Fűszeres, tartalmas, a masszát a palacsintához hasonlóan kell kikeverni és sütni. A keverékbe bármilyen reszelt vagy finomra vágott zöldség kerülhet, lehet az krumpli vagy cukkini, ha van néhány szelet sonka a hűtődben, az is jól elfér a tésztában, de csemegekukoricával vagy borsóval is dúsíthatod. A fűszerezést is bátrabbra lehet venni, az ízlésedre van bízva. A kész zöldséges lepényt kínálhatod tejföllel meglocsolva, hús mellé, de magában is megállja a helyét.
Zöldséges lepény
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál porélesztő
- 300 milliliter tej
- 300 milliliter víz
- 450 gramm liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab kaliforniai paprika
- 2 marék reszelt sajt
- 1 darab sárgarépa (reszelve)
- kevés olaj
Elkészítés:
A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, élesztőt, tejet, vizet, keverjük egybe.
A lisztet szitáljuk a tejes masszába, keverjük csomómentesre.
A hagymát, paprikát, petrezselymet vágjuk finomra.
A reszelt sajtot, répát és a finomra vágott zöldségeket keverjük a palacsintamasszába.
A serpenyőt enyhén kenjük ki olajjal, majd amikor forró, levesszedő kanállal szedjünk a palacsintamasszából annyit a serpenyőbe, hogy kitöltse az alját.
A tésztát mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors