
Könnyed rakott cukkini rengeteg sajttal – Tejszín nélkül is krémes lesz

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
A lehető legegyszerűbben és leggyorsabban készítheted el ezt a rakott cukkinit, amely egyáltalán nem terheli meg a gyomrod.
A rakottas ételek közül talán a rakott krumpli a legnépszerűbb, amely hagyományosan sok kolbásszal és tojással készül. Nem kell mindig ragaszkodni a megszokott ízekhez, elkészítheted tavaszi formában is, kolbász helyett sonkával és többféle zöldséggel. Süthetsz teljesen vegetáriánus fogást is, például karfiollal, amit besamelmártással rétegezz, hogy jó krémes legyen.
Ez a cukkinis változat viszont anélkül lesz krémes, hogy tejszínt kellene hozzáadni, egyszerűen csak a cukkini kisült leve és a tojás teszi szaftossá. A tetejét szórd meg extra sajttal, nagyon finom lesz rásütve.
A cukkini nagyon egészséges, ráadásul kalóriában szegény zöldség, amelyet bátran fogyaszthatsz a fogyókúrád alatt is, és ha a zsírosabb sajtot lecseréled mozzarellára, akkor még a zsírtartalmat is mérsékeled. Eheted könnyed főételnek, de akár köretnek is. A cukkini nem túl karakteres ízű, ha úgy érzed, tehetsz bele más szezonális zöldséget is.
Rakott cukkini

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab cukkini (nagyobb)
- 3 darab tojás
- 150 gramm sajt (reszelt)
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A cukkinit alaposan mossuk meg, karikázzuk fel, majd a karikákat vágjuk kisebb kockákra. Tegyük bele egy 35x25 centiméteres tűzálló tálba. Öntsük rá az olajat. A tojásokat a sóval, borssal és fokhagymaporral verjük fel, öntsük a cukkinira. Szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal.
Süssük a cukkinit 35-40 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors