Sűrű, tartalmas marharagu rengeteg zöldséggel - Laktató fogás macera nélkül

marharagu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha igazán mély és összetett ízvilágú fogásra vágysz, ráadásul valami olyanra, ami még fel is melegít, ez az étel a legjobb választás.

Bár sokan félnek a marhahústól, semmivel sem komplikáltabb elkészíteni, mint a csirkét, maximum picit időigényesebb, de a tényleges munka nem több vele. Az egyik leghíresebb marhahúsos recept Julia Child burgundi marharaguja, de ha nincs 6-7 órád, akkor érdemes az alábbi egyszerűsített változatot elkészíteni.

Ugyanúgy sok-sok zöldség, marhahús és vörösbor megy bele, csak éppen nem sütőben, hanem a gáztűzhelyen készül vajpuhára a hús. Nagyon tartalmas és laktató fogás, ráaádásul összetett és mély az íze, hűvös napokon különösen jólesik majd a fogyasztása.

Zöldséges marharagu

marharagu2

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kilogramm marhahús (lábszár vagy comb)
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1.5 liter alaplé (marha)
  • 120 milliliter vörösbor
  • 500 gramm krumpli
  • 4 darab répa
  • 4 szál szárzeller
  • 3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst vágjuk kb. 2 centis kockákra. A lisztet, a fokhagymaport, a sót és a borsot keverjük össze, majd forgassuk meg benne a húst. 

A hagymát és a krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, a répákat is hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra, a zellert vágjuk 2 centis darabokra.

Melegítsünk olívaolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a marhahúst. Addig pirítsuk őket, míg a hagyma puha és pirult nem lesz, a hús pedig barnás színt nem kap.

Ha már szép a színe kívülről, öntsük fel az alaplével és a borral. Az edény aljáról szedjük fel az esetlegesen leragadt darabokat, a pörzsanyag plusz ízt ad majd neki.

Ha forr a lé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 1 óráig főzzük gyöngyözve. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, a répát, a zellert, a paradicsomot és a rozmaringot, majd fedő alatt főzzük további 1 órát, vagy míg teljesen puha nem lesz.

Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, majd apránként csurgassuk a raguba, míg el nem érjük a kívánt állagot, ízlés szerint lehet rajta alakítani. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük