Sűrű, tartalmas marharagu rengeteg zöldséggel - Laktató fogás macera nélkül

marharagu
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha igazán mély és összetett ízvilágú fogásra vágysz, ráadásul valami olyanra, ami még fel is melegít, ez az étel a legjobb választás.

Bár sokan félnek a marhahústól, semmivel sem komplikáltabb elkészíteni, mint a csirkét, maximum picit időigényesebb, de a tényleges munka nem több vele. Az egyik leghíresebb marhahúsos recept Julia Child burgundi marharaguja, de ha nincs 6-7 órád, akkor érdemes az alábbi egyszerűsített változatot elkészíteni.

Ugyanúgy sok-sok zöldség, marhahús és vörösbor megy bele, csak éppen nem sütőben, hanem a gáztűzhelyen készül vajpuhára a hús. Nagyon tartalmas és laktató fogás, ráaádásul összetett és mély az íze, hűvös napokon különösen jólesik majd a fogyasztása.

Zöldséges marharagu

marharagu2

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kilogramm marhahús (lábszár vagy comb)
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1.5 liter alaplé (marha)
  • 120 milliliter vörösbor
  • 500 gramm krumpli
  • 4 darab répa
  • 4 szál szárzeller
  • 3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst vágjuk kb. 2 centis kockákra. A lisztet, a fokhagymaport, a sót és a borsot keverjük össze, majd forgassuk meg benne a húst. 

A hagymát és a krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, a répákat is hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra, a zellert vágjuk 2 centis darabokra.

Melegítsünk olívaolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a marhahúst. Addig pirítsuk őket, míg a hagyma puha és pirult nem lesz, a hús pedig barnás színt nem kap.

Ha már szép a színe kívülről, öntsük fel az alaplével és a borral. Az edény aljáról szedjük fel az esetlegesen leragadt darabokat, a pörzsanyag plusz ízt ad majd neki.

Ha forr a lé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 1 óráig főzzük gyöngyözve. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, a répát, a zellert, a paradicsomot és a rozmaringot, majd fedő alatt főzzük további 1 órát, vagy míg teljesen puha nem lesz.

Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, majd apránként csurgassuk a raguba, míg el nem érjük a kívánt állagot, ízlés szerint lehet rajta alakítani. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük