Színes zöldségekkel kevert rizses hús: egészben sült csirkemell gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pazar fogás látványától garantáltan megjön az ember étvágya, tápláló és nagyon finom.
Töredelmesen bevallom, a rizs és a hús hallatán nekem a menza az első, ami az eszembe jut. És nem a jó értelemben! A pirospaprikával fűszerezett, mégis sokszor színtelen, száraz valami igazi rémálom volt, az étel szörnyű tálalására a mai napig emlékszem. Talán pont ezért, de a hagyományos rizses hús nem tartozik a kedvenceim közé, pedig amúgy jó páros is lehetne. A zöldséges rizs finom, és a csirke is, hozzuk hát össze őket.
A zöldséges rizs bármilyen zöldségből készülhet, ebben a változatban attól különleges, hogy a színes kaliforniai paprika nyersen roppan benne, így a vitamintartalma is megmarad. Rizsből használhatsz fehér fajtát vagy barnát, de ha utóbbit választod, azt hosszabb ideig szükséges főzni.
Az omlós csirkemell szépen feldarabolva kerül a köretre, ha pedig túl unalmasnak találod az ízesítést, akkor a húsra szórj rozmaringot vagy kakukkfüvet is, így told a sütőbe barnulni, de reszelt fokhagymát is használhatsz. Ha még több zöldségre vágysz, akkor párolva keverj hozzá, amit csak jónak vélsz.
Zöldséges, rizses csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab csirkemellfilé
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
- 200 g vörösbab (konzerv)
- 1 darab piros kaliforniai paprika
- 1 darab sárga kaliforniai paprika
- 1 darab zöld kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A húst ízesítsük mindkét oldalán sóval és borssal.
A serpenyőt forrósítsuk fel, majd csorgassunk bele nagyon kevés olajat. Néhány perc múlva tegyük a forró serpenyőbe a húst, és addig süssük nagy lángon, amíg szép kéreg nem alakul ki rajta.
A húst helyezzük tepsire, csorgassuk rá a serpenyőben lévő zsiradékot, majd toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, süssük szép aranybarnára. Az elkészült húst tartsuk melegen.
A rizst kevés olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett babot. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük fel vízzel, fedjük le, alacsony láng felett 15-20 perc alatt főzzük készre.
A paprikákat ízlés szerint vágjuk fel, majd forgassuk a rizshez.
Tálalásnál a rizst szedjük tányérra, a húst felvágva helyezzük rá, finomra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images