Fűszeres sertéskaraj karamellizált hagymával: vajjal sütve igazán szaftos
Finom, szaftos lesz a sertéskaraj, ha karamellizált hagymát is kanalazol a tetejére.
Hidd el, ebből a vega fogásból tényleg nem fog hiányozni a hús, annyira összetett és izgalmas, hogy garantáltan levesz majd a lábadról. A sok zöldségnek köszönhetően rostban és fehérjében gazdag, nem kell attól tartani, hogy éhes maradsz utána.
A tészta a karamellizált hagymától lesz igazán különleges, amelynek az elkészítése picit időigényes, de nem szabad spórolni rajta, akkor az igazi, ha aranybarna, krémes és édeskés. Itt azonban olvashatsz egy tippet, hogyan tudod felgyorsítani a folyamatot.
A szósz alapja tej és tejszín keveréke, amelyet a parmezán sajt sűrít be, úgyhogy semmiképp ne hagyd ki belőle. Ez a fogás frissen, melegen a legfinomabb.
Kezdjük a hagyma karamellizálásával: pucoljuk meg őket, felezzük el, majd vágjuk hajszálvékony szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk. (Ha adunk hozzá egy kevés szódabikarbónát, lerövidíthetjük a folyamatot.) Kb. 10 perc után elkezd barnulni, ekkor vegyük lejjebb a lángot, majd karamellizáljuk még 15-20 percig. Félidőnél adjunk hozzá egy kevés sót. Ha puha és aranybarna, öntsük fel a balzsamecettel, hogy az esetlegesen leragadt pörzsanyagot feloldja. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre.
Készítsük közben elő a zöldségeket: a gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A spenótot mossuk át. A brokkolit szedjük egészen kicsi rózsákra, a nagyobbakat vágjuk félbe.
A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, míg al dente nem lesz.
Ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a hagyma is készült, melegítsünk ismét olajat. Dobjuk rá a gombát, majd 4-5 perc után, ha picit összeesett, mehet rá a brokkoli is, sózzuk. Dinszteljük őket együtt 4-5 percig, míg mindkettő megpuhul. (A brokkoli maradhat picit roppanós.) Öntsük fel a tejjel és a tejszínnel a zöldségeket, majd keverjük bele a spenótot is. Alacsony lángon főzzük 2-3 percig, míg a spenót megfonnyad. Ekkor keverjük bele a parmezánt is, addig főzzük, míg bele nem olvad. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Keverjük a szószba a karamellizált hagymát és a főtt tésztát is. Rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu