Zöldségfasírt krumplival, dióval és babbal: egészséges fogás megtévesztő köntösben

lencsefasírt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós dió tökéletes kontrasztot képez a puha, szaftos zöldségfasírttal, de az ízekben is megjelenik ez a harmónia.

Az alábbi vega, pontosabban vegán zöldségfasírt mennyei, szaftos és telis-tele van egészséges alapanyagokkal a zöldségektől kezdve a zabpelyhen át a dióig. A hozzávalók listáját bátran alakíthatod, bab helyett használhatsz lencsét vagy csicseriborsót, sőt, akár vegyesen is. A krumplit édesburgonyára, a zabpelyhet zsemlemorzsára, a diót mandulára vagy más magvakra cserélheted.

Mivel nincs benne tojás és zsiradék, a zöldségfasírt kevésbé lesz szilárd a sütőből kikerülve, ahogy hűl, úgy fog megkötni, úgyhogy érdemes a formában hagyni, míg forró, csak utána kifordítani. A hűtőbe is tedd be pár órára, hogy könnyen szeletelhető legyen. 

Zöldségfasírt

zöldségfasírt3

Hozzávalók 8 személyre:

  • 400 gramm krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1 csapott tk
  • 0.5 teáskanál fűszerkömény
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • ízlés szerint chilipehely
  • ízlés szerint bors
  • 1 ek balzsamecet
  • 800 gramm vörösbab (konzerv)
  • 70 gramm dió
  • 100 gramm zabpehely
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, majd főzzük meg sós, forrásban lévő vízben 15-20 perc alatt. Szűrjük le, majd krumplinyomóval pépesítsük.

Amíg fő a krumpli, a hagymát és fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk finomra. A szárzellert is aprítsuk össze. A babot szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le. A diót vágjuk kis darabokra.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Forrósítsunk 1-2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a fűszereket, a balzsamecetet. Keverjünk mindent alaposan össze. 4-5 perc után adjuk hozzá a babot is, keverjük bele, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. 

Adjuk a babos-zöldséges keveréket a krumplihoz, a krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a paradicsomot, a diót és a zabpelyhet is, azzal is keverjük egybe. Ekkor még lehet kóstolni, ha szükséges, sózzuk.

Béleljünk ki egy 20-25 centi hosszú kenyérsütő formát sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát, nyomkodjuk bele.

Toljuk a sütőbe, süssük 45-50 percig. A formában hagyjuk hűlni, csak utána borítsuk ki, hogy ne essen szét. Melegen még puha, ahogy hűl, úgy szilárdul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük