
Zöldségfasírt krumplival, dióval és babbal: egészséges fogás megtévesztő köntösben

A ropogós dió tökéletes kontrasztot képez a puha, szaftos zöldségfasírttal, de az ízekben is megjelenik ez a harmónia.
Az alábbi vega, pontosabban vegán zöldségfasírt mennyei, szaftos és telis-tele van egészséges alapanyagokkal a zöldségektől kezdve a zabpelyhen át a dióig. A hozzávalók listáját bátran alakíthatod, bab helyett használhatsz lencsét vagy csicseriborsót, sőt, akár vegyesen is. A krumplit édesburgonyára, a zabpelyhet zsemlemorzsára, a diót mandulára vagy más magvakra cserélheted.
Mivel nincs benne tojás és zsiradék, a zöldségfasírt kevésbé lesz szilárd a sütőből kikerülve, ahogy hűl, úgy fog megkötni, úgyhogy érdemes a formában hagyni, míg forró, csak utána kifordítani. A hűtőbe is tedd be pár órára, hogy könnyen szeletelhető legyen.
Zöldségfasírt

Hozzávalók 8 személyre
- 400 gramm krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 csapott tk só
- 0.5 teáskanál fűszerkömény
- 0.5 teáskanál római kömény
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 0.5 tk fűszerpaprika
- ízlés szerint chilipehely
- ízlés szerint bors
- 1 ek balzsamecet
- 800 gramm vörösbab (konzerv)
- 70 gramm dió
- 100 gramm zabpehely
- 2 ek sűrített paradicsom
- kevés olaj
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, majd főzzük meg sós, forrásban lévő vízben 15-20 perc alatt. Szűrjük le, majd krumplinyomóval pépesítsük.
Amíg fő a krumpli, a hagymát és fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk finomra. A szárzellert is aprítsuk össze. A babot szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le. A diót vágjuk kis darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Forrósítsunk 1-2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a fűszereket, a balzsamecetet. Keverjünk mindent alaposan össze. 4-5 perc után adjuk hozzá a babot is, keverjük bele, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Adjuk a babos-zöldséges keveréket a krumplihoz, a krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a paradicsomot, a diót és a zabpelyhet is, azzal is keverjük egybe. Ekkor még lehet kóstolni, ha szükséges, sózzuk.
Béleljünk ki egy 20-25 centi hosszú kenyérsütő formát sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát, nyomkodjuk bele.
Toljuk a sütőbe, süssük 45-50 percig. A formában hagyjuk hűlni, csak utána borítsuk ki, hogy ne essen szét. Melegen még puha, ahogy hűl, úgy szilárdul.
Fotó: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Olvasd el ezt is!