Sűrű zöldborsófőzelék paprikás rántással: sült kolbásszal a tetején nagyon finom
A borsófőzelék magyarosan, fokhagymával és paprikás rántással is utolérhetetlenül finom.
Annyiszor és annyiféleképpen készítettem már tökfőzeléket, kaporral, anélkül – a kapor nálunk nagyon megosztó fűszer, így van, hogy egy étkezésre is kétféle tökfőzelék készül –, tejszínesen vagy tejfölösen. A nagyon paprikás vonalat mi nem szeretjük, és ecetesen sem, így mindig citromlével savanyítom.
A krémesség a legfontosabb, így most tettem bele mascarponét is a tejföl mellé. A lényeg, hogy a tök maradjon kicsit ress, a szétfőtt nagyon kiábrándító. Én szeretem hidegen is, főleg kánikulában, akár feltét nélkül.
Egyet nem úszol meg, a habarást, tényleg nem kell bele sok liszt, de ha önmagával sűríted, nagyon folyós lesz. Nem úgy, mint ez a zsenge zöldborsófőzelék, amelyhez nem is kell lisztet tenned.
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra vagy reszeljük le. Egy edényben forrósítsunk olajat, és dinszteljük 1-2 percig a fokhagymát. Adjuk hozzá a gyalult tököt, és amikor összeesett, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk párolódni.
A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre. Amikor már nincs leve a töknek, akkor adjuk hozzá a habarást, főzzük még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Ha kicsit hűlt, öntsük hozzá a citromlevet, keverjük hozzá a mascarponét és az apróra vágott kaprot is.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
@sobors.hu