3 tipp a mikró helyes használatához: nem mindegy, mit hogyan melegítesz

Mikro-cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mikrohullámú sütő hatásáról rengeteg hiedelem kering – most elmondjuk, mit érdemes tudnod, mielőtt mikróban melegítenéd az ebédedet.

A mikró egy zseniális készülék, ami gombnyomásra képes a hűtőhideg (vagy épp fagyasztott) ételekből gőzölgőt varázsolni. Időt is spórolhatsz vele, azonban nem teljesen veszélytelen.

Hogy működik a mikró?

Sokféle pletyka kering arról, hogy a mikrózott ételek nemcsak felmelegszenek, de az eljárás során az összetételük is megváltozik, így elfogyasztásuk rákot is okozhat. A készülék működési elve a következő: a mikró rövid hullámhosszú, elektromágneses hullámokat bocsát ki, amelyek áthatolnak az ételen, és a benne levő vízmolekulákat megrezegtetik. Ennek következtében ezek mozogni kezdenek, ami hőt termel. Minél tovább tart a mikrózás, annál gyorsabb lesz a rezgés és magasabb az étel hőmérséklete, akár meg is főhet. Az eddigi kutatások szerint azonban az eljárásnak nincsenek negatív következményei az ételek tápanyagtartalmára nézve. 

Mikro-1

Mi lehet a veszélye?

Viszont a legtöbb tévhit, ami a sugárzás negatív hatásairól kering, mégsem teljesen légből kapott. A készülék belsejében ugyanis valóban jelen van mikrohullámú energia, hiszen ez a mechanizmus eredményezi magát a melegítést, és káros is az emberi szervezetre. Ez azonban a megfelelő szigetelésnek és védőrétegeknek köszönhetően nem jut ki a mikróból, és meg is szűnik, amint a készülék kikapcsol. Éppen ezért fokozottan vigyázz, hogy mindig jól záródjon az ajtaja, és ha bármi sérülést látsz a felszínén, akkor ne használd tovább, mert a kiszökött sugárzás veszélyes lehet. A mikróban melegített étel azonban nem változik sugárzóvá.

Más íz és állag, mint a sütőben. De miért?

A mikrózás, ahogy a fentiekben is olvashattad, más technológiával melegíti fel az ételt, mint például a sütő vagy egy serpenyő. Míg az utóbbival csak az étel felszínét melegíted, és onnan oszlik tovább a hő, addig a mikrohullámok kívül és belül is kifejtik a hatásukat. Az eredmény viszont mindkét esetben ugyanaz lesz.

mikró

Az ízben érzékelt különbség abból adódik, hogy a hagyományos melegítési módszerekkel az ételek megpirulnak, pörkölődnek, amit kellemesebbnek érzékelünk. Emellett jóval több víz is elpárolog a tűzön főzéstől és melegítéstől, ami szintén kihat az ételek ízére és állagára. Tehát ha a hagyományos, jól megszokott ízekre vágysz, felejtsd el a mikróval sütést-főzést, és tényleg csak melegítésre használd.

Ne mikrózz műanyag edényben!

Azt már kis korunkban megtanultuk, hogy nem szabad a mikróba fémből készült vagy fémes díszítésű edényt tenni, mert az szikrázni kezd, és előbb-utóbb tönkreteszi a készüléket. Azt viszont már sokan nem tudják, hogy a műanyag edény használata is legalább ennyire káros, csak mivel nincsenek látható jelei, nem vesszük figyelembe. Sok készétel és műanyag edény csomagolásán találkozhatsz a „microwave safe”, azaz „mikrózható” felirattal, ez azonban csak annyit jelent, hogy a műanyag nem fog megolvadni hő hatására. Azt viszont nem garantálja, hogy nem szabadulnak fel belőle egészségkárosító részecskék, holott épp ez történik.

Mikro-3

A műanyaggyártásban két vegyületet is használnak, amelyek az emberi szervezetbe jutva kifejezetten nagy károkat okoznak. Az egyik vegyületcsoport a ftalátok, amelyek a műanyagok rugalmasságáért felelősek, azonban elfogyasztásuk hormonális zavarokat, férfiaknál tesztoszteronszint- és spermiumszám-csökkenést okozhat. A másik anyag a biszfenol, amit BPA néven ismerhetsz, növeli a rák, a cukorbetegség és az asztma kialakulásának kockázatát, de meddőséghez is vezethet. És bár egyre több gyártó fordít figyelmet a BPA-mentességre, ez nem jelent minden esetben garanciát. Így, ha teheted, inkább tányérban melegítsd az ételedet.

Tiltólistás ételek

Ebben a listában olyan ételeket találsz, amelyeknek kifejezetten árt, ha mikróban melegíted. Szerepel köztük például az egész főtt tojás, a fagyasztott húsok, a krumplipüré, de a víz is, ami akár balesetveszélyes is lehet! Tájékozódj, mielőtt a mikrót használnád!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon