![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
3 tipp a mikró helyes használatához: nem mindegy, mit hogyan melegítesz
![Mikro-cover](https://kep.index.hu/1/0/4497/44978/449780/44978058_3430922_d05d43d4fa0a04fd5e81f8de7b35defe_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben](https://kep.index.hu/1/0/4789/47895/478954/47895456_3651446_53df732bca5b9398fe2a4560c7de55d0_wm.jpg)
Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós
![Zellersaláta krémes szószban: friss, roppanós hozzávalók alkotják](https://kep.index.hu/1/0/6013/60139/601393/60139365_4447729_316c0fd78f4c376c910c3a907300a988_wm.jpg)
Zellersaláta krémes szószban: friss, roppanós hozzávalók alkotják
![Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája](https://kep.index.hu/1/0/6010/60102/601025/60102559_4445101_19a381886806a8e361ef3639cf1ac9fe_wm.jpg)
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
![Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog](https://kep.index.hu/1/0/6009/60093/600933/60093393_4444377_561b939e2171591879a2fdaba7c57167_wm.jpg)
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
![Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6010/60104/601049/60104919_4445245_df7cd028b6d3263ede6bd37d73f754e8_wm.jpg)
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
![Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet](https://kep.index.hu/1/0/6014/60141/601412/60141223_4447859_97fd19a934724569b869e728fe3be3e4_wm.jpg)
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
A mikrohullámú sütő hatásáról rengeteg hiedelem kering – most elmondjuk, mit érdemes tudnod, mielőtt mikróban melegítenéd az ebédedet.
A mikró egy zseniális készülék, ami gombnyomásra képes a hűtőhideg (vagy épp fagyasztott) ételekből gőzölgőt varázsolni. Időt is spórolhatsz vele, azonban nem teljesen veszélytelen.
Hogy működik a mikró?
Sokféle pletyka kering arról, hogy a mikrózott ételek nemcsak felmelegszenek, de az eljárás során az összetételük is megváltozik, így elfogyasztásuk rákot is okozhat. A készülék működési elve a következő: a mikró rövid hullámhosszú, elektromágneses hullámokat bocsát ki, amelyek áthatolnak az ételen, és a benne levő vízmolekulákat megrezegtetik. Ennek következtében ezek mozogni kezdenek, ami hőt termel. Minél tovább tart a mikrózás, annál gyorsabb lesz a rezgés és magasabb az étel hőmérséklete, akár meg is főhet. Az eddigi kutatások szerint azonban az eljárásnak nincsenek negatív következményei az ételek tápanyagtartalmára nézve.
Mi lehet a veszélye?
Viszont a legtöbb tévhit, ami a sugárzás negatív hatásairól kering, mégsem teljesen légből kapott. A készülék belsejében ugyanis valóban jelen van mikrohullámú energia, hiszen ez a mechanizmus eredményezi magát a melegítést, és káros is az emberi szervezetre. Ez azonban a megfelelő szigetelésnek és védőrétegeknek köszönhetően nem jut ki a mikróból, és meg is szűnik, amint a készülék kikapcsol. Éppen ezért fokozottan vigyázz, hogy mindig jól záródjon az ajtaja, és ha bármi sérülést látsz a felszínén, akkor ne használd tovább, mert a kiszökött sugárzás veszélyes lehet. A mikróban melegített étel azonban nem változik sugárzóvá.
Más íz és állag, mint a sütőben. De miért?
A mikrózás, ahogy a fentiekben is olvashattad, más technológiával melegíti fel az ételt, mint például a sütő vagy egy serpenyő. Míg az utóbbival csak az étel felszínét melegíted, és onnan oszlik tovább a hő, addig a mikrohullámok kívül és belül is kifejtik a hatásukat. Az eredmény viszont mindkét esetben ugyanaz lesz.
![mikró](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4500/45009/450090/45009082_3fc00bed8f255cf8cbce3fca0c3cae8e_wm.jpg)
Az ízben érzékelt különbség abból adódik, hogy a hagyományos melegítési módszerekkel az ételek megpirulnak, pörkölődnek, amit kellemesebbnek érzékelünk. Emellett jóval több víz is elpárolog a tűzön főzéstől és melegítéstől, ami szintén kihat az ételek ízére és állagára. Tehát ha a hagyományos, jól megszokott ízekre vágysz, felejtsd el a mikróval sütést-főzést, és tényleg csak melegítésre használd.
Ne mikrózz műanyag edényben!
Azt már kis korunkban megtanultuk, hogy nem szabad a mikróba fémből készült vagy fémes díszítésű edényt tenni, mert az szikrázni kezd, és előbb-utóbb tönkreteszi a készüléket. Azt viszont már sokan nem tudják, hogy a műanyag edény használata is legalább ennyire káros, csak mivel nincsenek látható jelei, nem vesszük figyelembe. Sok készétel és műanyag edény csomagolásán találkozhatsz a „microwave safe”, azaz „mikrózható” felirattal, ez azonban csak annyit jelent, hogy a műanyag nem fog megolvadni hő hatására. Azt viszont nem garantálja, hogy nem szabadulnak fel belőle egészségkárosító részecskék, holott épp ez történik.
A műanyaggyártásban két vegyületet is használnak, amelyek az emberi szervezetbe jutva kifejezetten nagy károkat okoznak. Az egyik vegyületcsoport a ftalátok, amelyek a műanyagok rugalmasságáért felelősek, azonban elfogyasztásuk hormonális zavarokat, férfiaknál tesztoszteronszint- és spermiumszám-csökkenést okozhat. A másik anyag a biszfenol, amit BPA néven ismerhetsz, növeli a rák, a cukorbetegség és az asztma kialakulásának kockázatát, de meddőséghez is vezethet. És bár egyre több gyártó fordít figyelmet a BPA-mentességre, ez nem jelent minden esetben garanciát. Így, ha teheted, inkább tányérban melegítsd az ételedet.
Tiltólistás ételek
Ebben a listában olyan ételeket találsz, amelyeknek kifejezetten árt, ha mikróban melegíted. Szerepel köztük például az egész főtt tojás, a fagyasztott húsok, a krumplipüré, de a víz is, ami akár balesetveszélyes is lehet! Tájékozódj, mielőtt a mikrót használnád!
Fotók: Getty Images