![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Melyik a legjobb növényi ital? 6 változatot és receptet is mutatunk
![Novenyi-italok-c](https://kep.index.hu/1/0/4822/48228/482281/48228162_3676712_751b8ccf1110f1127cb87335475d22f3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A boltok polcain szinte végeláthatatlan a növényi „tejek” sora, a választásnál pedig az áruk és ízük mellett a környezeti hatásuk szerint is érdemes mérlegelni.
Bár a tejipart sok bírálat éri magas erőforrásigénye miatt, ez nem jelenti azt, hogy a növényi „tejek”, azaz italok előállítása nincsen negatív hatással a környezetre. (A továbbiakban tej helyett italként hivatkozok a növényi alternatívákra: mivel nem állati eredetűek, ezért hivatalosan nem minősülnek tejnek.)
Az továbbra is vitathatatlan, hogy környezeti szempontból valamennyi növényi alternatíva jobb, mint az állati eredetű tejek, hiszen a tejipar háromszoros mennyiségű üvegházhatású gázt termel, és kilencszeres méretű területre van szüksége a működése fenntartásához. Azonban aszerint, hogy az egyes növényi italok milyen alapanyagokból készülnek, eltérő a karbonlábnyomuk, és előállításukhoz más-más mértékben használnak fel természeti erőforrásokat. Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek a legkörnyezetbarátabb növényi tejalternatívák, és egy szuper receptet is mutatok!
Szójaital
A szarvasmarha-tenyésztés mellett a szójaültetvények a legnagyobb erdőirtások okozói az Amazonas-medencében. A szója termesztése víz- és helyigényes: 1 liter szójaital előállításához több mint 2,5 négyzetkilométeres területre van szükség. Az elmúlt években azonban több ország is csatlakozott az ún. „Amazonas-moratóriumhoz”, amely következtében elutasítják a dél-amerikai térségből származó szója felvásárlását, és helyi ültetvényeket részesítenek előnyben. A szójaital mellett szól viszont, hogy a szójabab egyedülálló módon képes megkötni a nitrogént a talajban, így termesztésekor elkerülhető a nitrogénalapú műtrágyák használata.
![Novenyi-ital-szojatej](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48228/482282/48228262_97429b6c778566788bf243a6df007e3d_wm.jpg)
Mandulaital
A mandulaital előállítása a legvízigényesebb mind közül: egyetlen szem mandula termesztéséhez 12,1 liter víz szükséges. Ráadásul a világ mandulaterményének a 80%-a Kaliforniából származik, egy olyan területről, amelyet az utóbbi években hatalmas szárazság sújt, így a mandulatermesztés még az ivóvízkészleteket is veszélybe sodorja.
Rizsital
A rizsital előállítása az előzőekhez képest kevésbé káros, de még mindig nagy mennyiségű üvegházhatású gáz termelésével jár. A rizsföldek ugyanis olyan baktériumoknak is otthont teremtenek, amelyek elárasztáskor nagy mennyiségű metánt bocsátanak ki. A rizstermesztéshez ugyanakkor rengeteg víz is szükséges – igaz, kevesebb, mint a mandulához vagy a szójához. A rizsitallal szembeni harmadik ellenérv pedig az, hogy a rizs sok arzént tartalmaz, így termesztés során a környező vízhálózatot is képes megfertőzni.
![Novenyi-ital-rizstej](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48228/482282/48228270_10c3a1819c83eb28c4467c2b5e732e09_wm.jpg)
Zabital
A zabot rendszerint hatalmas táblákban termesztik, ami sokszor azzal is jár, hogy a zabon kívül évekig semmilyen más növényt nem ültetnek azokra a területekre. Ezt nevezzük monokultúrának. A monokultúrák csökkentik a terület biodiverzitását, kevesebb rovarfaj marad életben, ami a kórokozók elszaporodását okozza, végül pedig több permetezőszer használatát eredményezi. Emellett a föld tápanyagforrásait is kimeríti, csökkentve a termőképességét. Mindezek ellenére a zabtermelés 80%-kal kevesebb üvegházhatású gázt termel, 60%-kal kevesebb energiát és 80%-kal kevesebb földterületet használ, mint a tejipar.
Kendermagital
Magyarországon egy kevésbé elterjedt változat, azonban hatalmas figyelmet érdemel. Kenderből készül az egyik legkörnyezetbarátabb növényi ital: természetes módon ellenálló a legtöbb kórokozóval szemben, mély gyökerei táplálják a talajt, amelyben termesztik, és a növény valamennyi része felhasználható. Leveleiből és magjaiból olajat és tejhelyettesítőt készítenek, a szárait és gyökereit építkezési alapanyagokhoz és ruhakészítéshez használják. Fogyasztása pedig számos egészségügyi előnnyel jár.
![Novenyi-ital-kendermagtej](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48228/482282/48228278_2b7d25e47f159dc527f1b5b80dd6fa37_wm.jpg)
Kókuszital
A kókuszital a legkevésbé környezetkárosító mind közül. Előállítása a szójához képest 50%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár, és nagyon kevés vizet igényel. Más fákhoz hasonlóan a kókuszpálma természetes „karboncsapda”, ami még a kókuszital előállításával járó szén-dioxid-kibocsátást is képes semlegesíteni. A kókuszitalt ugyanakkor otthon is könnyen elkészítheted, ha van hozzá egy jó recepted. Mutatom is!
Házi kókusztej
![kokusztej - ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/2993/29935/299357/29935765_4f1e792be2b4143bc4eb2cadadf93e1f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm kókuszcsipsz
- 0.5 liter víz
Elkészítés:
A kókuszcsipszet finomra daráljuk, majd a forró vízzel együtt turmixgépbe tesszük, és sokáig, legalább 2-3 percig turmixoljuk. Egy nagy tál fölé szűrőt helyezünk, amit kibélelünk egy laza szövésű konyharuhával vagy textilpelenkával. Ezen szűrjük át a kókusztejet, hagyjuk lecsöpögni, majd jól nyomkodjuk is ki. A megmaradt kókuszt fel lehet használni zabkásához, muffinokhoz vagy müzliszeletekhez.
Fotók: Getty Images