Így készíts tökéletes héjában sült édeskrumplit – Többféle módszert is kipróbáltunk

sütőben sült édeskrumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokféleképpen készítheted az édeskrumplit, akár még sütemény tésztájába is keverheted, de sokszor a legegyszerűbb megoldás a legjobb, vagyis ha héjában megsütöd.

Ki ne szeretné a héjában sült krumplit, amelynek már az illata is az otthon melegét idézi. Sokszor a legegyszerűbb ételek a legjobbak, a héjában sült krumpli csak vajjal és sóval is tökéletes, de eheted akár sült szalonnával és hagymával is, vagy hús mellé, köretként is kiváló. Ha nem a nagyiféle változatot választod, akkor követheted Martha Stewart receptjét. Angol módra is elkészítheted, töltsd meg mindenféle finomsággal, például brokkolival, de a sajtot se felejtsd ki belőle. 

Az édeskrumplit nem olyan régen kezdték el felfedezni, sokan a hagyományos burgonya alternatívájaként fogyasztják. A fogyókúrádat abban az értelemben nem támogatja, hogy a szénhidráttartalma gyakorlatilag megegyezik a hagyományos krumpliéval, de mégis egészségesebb, hiszen béta-karotinban gazdag, de tartalmaz C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint. Az ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható, kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, réz és cink is található benne.

Hogy mégis miért építsd be a táplálkozásodba, ha ügyelsz az alakodra? A batáta alacsony glikémiás indexű, komplex szénhidrátokat tartalmaz, így fogyasztása kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, és a jóllakottságod is tovább megmarad. Ha laktató és fehérjedús menüre vágysz, csirkecombbal süsd meg tepsiben.

sütőben sült édeskrumpli álló ok

Amellett, hogy nagyon sok receptünk van ezzel a zöldséggel, most mégis azt vizsgáltuk, hogyha maradnál a legegyszerűbb megoldásnál, és héjában sütnéd, akkor melyik módszerrel lesz a legfinomabb. A Kitchn 5 technikát próbált ki, hogy megnézze, melyikkel lesz a legkrémesebb a batáta, mi pedig megosztjuk a végeredményt.

Félbevágni sütés előtt

Ennél a módszernél arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a batáta félbevágása felére csökkenti-e a sütési időt. Sajnos a hipotézis nem jött be. A metódus a következő volt: az édesburgonyát hosszában kettévágták, majd fóliába csomagolták, és fóliával bélelt tepsiben 200 fokon megsütötték. 70 percig sült az édeskrumpli, amely nemcsak nagyon hosszú idő, de még a héja sem lett ropogós, mert a fóliában bent maradt a nedvesség, és a krumpli sülés helyett megpárolódott. A belseje sem lett puha, inkább kemény maradt. Arról nem is beszélve, hogy ha nyersen vágod félbe az édeskrumplit, és nem vigyázol, könnyen sérülés lehet a vége. 

édeskrumplinnyó

Olajjal bedörzsölve sütés előtt

A zöldségeket legtöbbször 190 és 220 Celsius-fok között érdemes sütni, ebben az esetben az arany középutat választották a tesztelők, és 200 fokon sütötték a batátát. Kétféleképpen is kipróbálták - először mindegyik édesburgonyát megszurkálták villával, hogy sütés közben a felesleges gőz távozni tudjon, majd az alábbi módon sütötték meg:

– Alufóliával bélelt tepsire téve becsomagolás nélkül.

– Olívaolajjal bedörzsölve, majd fóliába csomagolva.

– Olívaolajjal bedörzsölve, majd fóliával bélelt tepsire téve.

Igazából egyik módszer sem volt tökéletes. A 3 módszer közül talán a legjobb az utolsó volt, bár ekkor sem volt elég ropogós a héja és kellően krémes, puha a belseje. A fóliába csomagolt burgonya belül puhább volt, mint a fólia nélküli, de a benne maradt gőz miatt a héja is inkább megpárolódott. Az édesburgonyát inkább akkor csomagold fóliába, ha pürét készítesz belőle, és a héjára nem lesz szükséged. 

sütőben sült édeskrumpli 1 álló

Alacsony hőfokon sütve, majd grillezve

Ennél a módszernél először villával kell megszurkálni a krumplit, majd alufóliával bélelt tepsire fektetni, utána 140 fokon 2,5 órán keresztül sütni. Az alacsony hőfokon történő lassú sütés után az édesburgonya nagyon puha volt belül, de a héja nem karamellizálódott meg annyira, mint amennyire számítottak rá. Ezután a sütőt grillfokozatra téve próbálták meg a héját ropogóssá tenni, nagyjából 6 percig grillezték így. Így már szinte tökéletes lett a végeredmény, kérdés, hogy van-e 2,5 órád egy ilyen műveletre. 

Először lefagyasztva, úgy sütve

Az édesburgonya sütésének talán legfurcsább módja, de érdemes kipróbálni. A módszer szerint az édesburgonyát le kell fagyasztani, majd először alacsony hőmérsékleten kell sütni, a végén pedig magasra kell venni a hőt. Állítólag ez a folyamat bármely más módszernél jobban kiemeli az édesburgonya édességét. A magyarázat szerint a batáta lefagyasztása eltávolítja a felesleges vizet a zöldség belsejéből, és több ideje marad a keményítő cukrokká történő átalakítására, mivel alacsony hőmérsékleten sül.

édeskrumpli fetával töltve álló

A krumplit hagyd egy éjszakán át a fagyasztóban, majd másnap vedd ki, csomagold fóliába, majd tedd fóliával bélelt tepsire. 150 Celsius-fokos sütőben süsd 2 órát, majd vedd ki a tepsit és óvatosan vedd le a krumpliról a fóliát. A sütő hőmérsékletét állítsd 230 fokra, és addig süsd, amíg a héja szép barna nem lesz, sőt foltokban el is szenesedik. Nagyjából 40 percet vesz igénybe ez a művelet. A végeredmény ropogós héj, krémes belső, de még mindig túl sok időbe telik az elkészítése.

Olajjal bedörzsölve, majd magas hőmérsékleten sütve

Ebben a sütési módban két módszer keveredik, az olajdörzsi és a magas hőmérséklet. Miután az édeskrumplit megszurkálták, bedörzsölték olajjal, majd magas hőmérsékleten, fóliával bélelt tepsiben, csomagolás nélkül 230 Celsius-fokon 1 órát sütötték. A végeredmény így lett tökéletes, ropogós héj, karamellizálódott, krémes belső, mindezt kicsit több mint 1 óra alatt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük