![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 tipp, amitől még finomabb lesz az almás pite: a tésztát is érdemes feldobni
![apcover](https://kep.index.hu/1/0/4609/46097/460976/46097648_3515450_cca1e79b30d830764515012b25fa716b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az almás pite akkor az igazi, ha a vékony, omlós tésztán bőséges töltelék terül el. A tökéletes végeredmény érdekében érdemes megfogadni a mama bevált praktikáit, és a meglévő tudást új technikákkal színesebbé tenni.
Az igazi amerikai almás pite omlós tésztából készül, vajjal, gyors mozdulatokkal gyúrva. A magyar változatban zsírt szokás használni, illetve tejföl is kerülhet a tésztába. Egyes receptekben vastag az a bizonyos tészta, míg másokban vékony, de hogyan lesz a legfinomabb?
Az illatos, mennyei almás pite rengeteg verzióban kipróbálható, ahány család, annyi recept. Mindenki a saját, örökölt receptjét tartja a legjobbnak. Ez így is van rendjén, néha azonban érdemes felfedezőútra indulni és kipróbálni valami újat. A lehetőségek tárháza végtelen, mi most mégis egy csokorba szedtük, szerintünk mi kell ahhoz, hogy pompás legyen az almás pite.
Alapszabály
A pite tésztája akkor lesz igazán omlós, ha hideg alapanyagokkal dolgozol. A tészta összeállításánál törekedj a gyorsaságra, majd csomagold be, és tedd hűtőbe legalább 30 percre. Utána lisztezett felületen is dolgozhatsz, de két sütőpapír közé helyezve még könnyebben végezhető a tészta nyújtása.
![apct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4609/46097/460976/46097660_84fdc15117f6d616bbb07ae83b48f8f8_wm.jpg)
Tedd izgalmasabbá a pitetésztát!
Érdemes finomra darált mandulával vagy dióval izgalmasabbá tenni a tésztát. Sőt, ha a vastag tésztás, nagyis verziót választod, akkor még túrót is dolgozhatsz bele.
A legtöbb receptben vaníliás cukor kerül a tésztához, amely remek választás, de még jobb, ha vaníliakivonatot használsz. A vanília szinte minden süteményhez illik. Hogy az aromája jól érvényesüljön a tésztában, először is hideg vízbe csepegtess keveset (néhány csepp bőven elég), majd keverd el a vízben, utána kezdheted vele a gyúrást. A vízben feloldódott vanília egységesen érződik majd a tésztában. Egyszerű húzás, amiért garantáltan megőrül mindenki, aki kóstolja.
![apct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4609/46097/460976/46097668_1e620aa5bf17bf458b4427dfec31bca7_wm.jpg)
Más gyümölccsel és más fűszerrel is feldobhatod a tölteléket
A pite tölteléke mindig legyen bőséges, nem érdemes spórolni rajta. A mama tanácsát alkalmazva idared- vagy jonatánalmából készüljön. Ha azonban felfedezőnek tartod magad, akkor érdemes édesebb és savanykásabb zamatú almát is a tésztára kenni, de más gyümölccsel is finomabbá varázsolhatod. Ilyen a körte, vagy reszelt citromhéjjal frissebbé teheted.
A hagyományos receptekben a fahéj kihagyhatatlan, mivel remekül illik az almához. Ám más fűszerrel is párosíthatod, ilyen a gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és még pumpkin spice is kerülhet rá.
A lehetőségek ennyiben nem merülnek ki. A töltelék alá szórhatsz darált diót vagy mandulát. A magvakat durvára vágva is a töltelékhez adhatod, és még lekvárt is kenhetsz a tésztára. Ha pedig kísérletezős hangulatba jöttél, mákot is adhatsz a tésztához, így megidézheted a 2012-es év ország tortáját, a szabolcsi almás máktortát.
Nem szükséges tésztával zárni a pitét
A klasszikus almás finomság tetejére tészta kerül, amit érdemes csinosítani, de nem kötelező. Hogy izgalmasabb legyen, szórj a tészta tejére barna vagy vaníliás cukrot, így karamellizált réteg teszi finomabbá a pitét. Persze nem muszáj a tésztás változatnál leragadni, tészta helyett tojáshab, tejszínhab vagy vaníliás puding is kerülhet a töltelék tetejére.
![apct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4609/46097/460976/46097664_79a49f8ca85b38ab8a295dd8df7f779f_wm.jpg)
Ha meghoztuk a kedved az almás pitéhez, akkor mutatjuk kedvenc, letesztelt receptjeinket, melyeket bármikor kipróbálhatsz:
- Omlós, habos almás sütemény
- Szabolcsi almás pite
- Holland almás pite
- Amerikai almás pite
- Fordított almás pite
- Nagyiféle almás pite
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images