3 tipp, amitől még finomabb lesz az almás pite: a tésztát is érdemes feldobni

apcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almás pite akkor az igazi, ha a vékony, omlós tésztán bőséges töltelék terül el. A tökéletes végeredmény érdekében érdemes megfogadni a mama bevált praktikáit, és a meglévő tudást új technikákkal színesebbé tenni.

Az igazi amerikai almás pite omlós tésztából készül, vajjal, gyors mozdulatokkal gyúrva. A magyar változatban zsírt szokás használni, illetve tejföl is kerülhet a tésztába. Egyes receptekben vastag az a bizonyos tészta, míg másokban vékony, de hogyan lesz a legfinomabb?

Az illatos, mennyei almás pite rengeteg verzióban kipróbálható, ahány család, annyi recept. Mindenki a saját, örökölt receptjét tartja a legjobbnak. Ez így is van rendjén, néha azonban érdemes felfedezőútra indulni és kipróbálni valami újat. A lehetőségek tárháza végtelen, mi most mégis egy csokorba szedtük, szerintünk mi kell ahhoz, hogy pompás legyen az almás pite.

Alapszabály

A pite tésztája akkor lesz igazán omlós, ha hideg alapanyagokkal dolgozol. A tészta összeállításánál törekedj a gyorsaságra, majd csomagold be, és tedd hűtőbe legalább 30 percre. Utána lisztezett felületen is dolgozhatsz, de két sütőpapír közé helyezve még könnyebben végezhető a tészta nyújtása.

Tedd izgalmasabbá a pitetésztát!

Érdemes finomra darált mandulával vagy dióval izgalmasabbá tenni a tésztát. Sőt, ha a vastag tésztás, nagyis verziót választod, akkor még túrót is dolgozhatsz bele.

A legtöbb receptben vaníliás cukor kerül a tésztához, amely remek választás, de még jobb, ha vaníliakivonatot használsz. A vanília szinte minden süteményhez illik. Hogy az aromája jól érvényesüljön a tésztában, először is hideg vízbe csepegtess keveset (néhány csepp bőven elég), majd keverd el a vízben, utána kezdheted vele a gyúrást. A vízben feloldódott vanília egységesen érződik majd a tésztában. Egyszerű húzás, amiért garantáltan megőrül mindenki, aki kóstolja.

Más gyümölccsel és más fűszerrel is feldobhatod a tölteléket

A pite tölteléke mindig legyen bőséges, nem érdemes spórolni rajta. A mama tanácsát alkalmazva idared- vagy jonatánalmából készüljön. Ha azonban felfedezőnek tartod magad, akkor érdemes édesebb és savanykásabb zamatú almát is a tésztára kenni, de más gyümölccsel is finomabbá varázsolhatod. Ilyen a körte, vagy reszelt citromhéjjal frissebbé teheted.

A hagyományos receptekben a fahéj kihagyhatatlan, mivel remekül illik az almához. Ám más fűszerrel is párosíthatod, ilyen a gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és még pumpkin spice is kerülhet rá.

apct5

A lehetőségek ennyiben nem merülnek ki. A töltelék alá szórhatsz darált diót vagy mandulát. A magvakat durvára vágva is a töltelékhez adhatod, és még lekvárt is kenhetsz a tésztára. Ha pedig kísérletezős hangulatba jöttél, mákot is adhatsz a tésztához, így megidézheted a 2012-es év ország tortáját, a szabolcsi almás máktortát.

Nem szükséges tésztával zárni a pitét

A klasszikus almás finomság tetejére tészta kerül, amit érdemes csinosítani, de nem kötelező. Hogy izgalmasabb legyen, szórj a tészta tejére barna vagy vaníliás cukrot, így karamellizált réteg teszi finomabbá a pitét. Persze nem muszáj a tésztás változatnál leragadni, tészta helyett tojáshab, tejszínhab vagy vaníliás puding is kerülhet a töltelék tetejére.

Ha meghoztuk a kedved az almás pitéhez, akkor mutatjuk kedvenc, letesztelt receptjeinket, melyeket bármikor kipróbálhatsz:

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük