Hogyan készítsd a barna rizst úgy, hogy igazán finom legyen?

barna rizs cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A barna rizs sokkal több rostot tartalmaz, mint a fehér rokonai, de hogyan lesz éppen olyan finom?

A fehér rizsfajtáknál jóval laktatóbb, rostosabb, egészségesebb, de elkészíteni nem könnyű. Lassabban fő, nehezebben puhul meg egyenletesen, néha kívül már ragacsos, belül azonban még mindig kemény. Mit tegyünk, hogy ne így legyen?

A barna rizsre úgy kell tekintenünk, mint egy külön alapanyagra, nem úgy, mint a rizs rokonára. Amikor sikerül jól elkészíteni, akkor éppen attól igazán különleges, hogy kissé rágós, harapnivaló állaga lesz. 

Öblítés és áztatás

Az első lépés az öblítés, ami minden rizsnek jót tesz, de a barna rizsnek különösen használ. Nem csak az oda nem való hamut és koszt távolítjuk így el a szemekről, de segítünk neki, hogy jobb állagot kapjon főzés közben. Ezután, ha időnk engedi, nagyon jót tesz a barna rizsnek egy kis áztatás. Egy-két óra már elég is neki, hogy kicsit felpuhuljon és később aztán egyenletesen tudjon megfőni.

barna rizs cikkbe

Pirít

A másik fontos előkezelő módszer a pirítás: ha egy kevés olajon átpirítjuk, mielőtt felöntenénk a vízzel, kap egy olyan extra, diós állagot, ami nagyot dob az élvezeti értékén.

Sok víz

Sokkal több víz kell a barna rizsnek, mint gondolnánk. Két különböző módszer létezik, ha a víz mennyiségét tekintjük. Az egyik az, amit mi a fehér rizs esetében is preferálunk: mikor bő, sokszoros mennyiségű vízben főzzük a rizst, mintha tésztát készítenénk, majd leszűrjük, és lefedve pároljuk további 10-15 percig. A másik a hagyományos párolási technika, aminél ugyancsak több víz kell a megszokottnál: az arány nem egy az egyhez, hanem egy a kettőhöz. Huszonöt deka rizshez tehát fél liter víz kell. Fontos, hogyha a bő, sokszoros vízben főzős módszert alkalmazzuk, akkor bugyogva kell forrnia, akár a tésztavíznek, ha viszont a párolós megoldás mellett döntünk, az a jó, ha a lehető legalacsonyabb lángon készül. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon