Így készül a tökéletes besamelmártás: az ízesítésre is mutatunk ötleteket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi alaprecept a besamel, más néven a fehér mártás, mely selymes textúrájával csábít, rengeteg fogást tesz izgalmasabbá.
Ha még csak most barátkozol a főzéssel, akkor a mártások világában érdemes elmerülni, és elsajátítani az alapokat.
Kezdésnek a besamelmártás csínját-bínját érdemes megtanulni, amit, ha már jól megy, bátran továbbálmodhatsz.
A selymes mártás többféle étel alapvető összetevője. Kihagyhatatlan az olasz konyha csodájából, a lasagnéból, és a görögök remekművében, a muszakában is helyet kap. Ezeken kívül párolt zöldségek és húsok mellé is kerülhet, tésztás fogásokat és csőbensülteket is izgalmasabbá tehetsz vele.
Amire szükséged lesz
A mártás zsírosabb tejből (2,5 dl), vajból (15 g), lisztből (15 g), sóból, borsból és szerecsendióból (késhegynyi) áll. A besamel készítésénél kétféle út létezik. Van, aki forró tejjel, míg más hideggel készíti. Hogy melyik a jobb, azt mindenki döntse el maga, a lényeg, hogy mindig apránként csorgatva add a vajas, lisztes keverékhez. A forró előnye, hogy sokkal gyorsabban lesz kész a mártás, pillanatok alatt besűrűsödik.
Lépések
Ha forró tejjel próbálnád ki, akkor két lábasra lesz szükséged. Az egyikben a tejet melegítsd, a másikban a vajat olvaszd fel, majd amikor a vaj felolvadt, keverd hozzá a lisztet. Amikor a liszt a világos rántásra hasonlít, akkor jöhet hozzá apránként csorgatva a meleg tej, amit habverővel megállás nélkül keverj, így biztos, hogy nem lesz csomós.
A mártást alacsony vagy közepes hőfokon keverd 7-8 percig, amíg sűrű, sima, egynemű lesz. Ezután vedd le a tűzhelyről, és ízlés szerint fűszerezd.
Mi kerülhet még bele?
Plusz alapanyagokkal feldobva még gazdagabb, ízesebb lesz. A besamel ezeknek a mártásoknak az alapja: mornay, hagyma-, tejszínes vagy bíboros mártás.
Mornay mártás
A mornay mártás, más néven a sajtmártás elkészítéséhez szükséged lesz egy adag besamelre, amit fűszerek nélkül készíts el. Egy tálban tojássárgáját és tejszínt keverj csomómentesre, majd a besamelt is keverd hozzá. Ezután alacsony hőfokon kezdd el melegíteni, és adj hozzá reszelt sajtot. Amikor a sajt felolvadt, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.
Hagymamártás
A hagymamártás nagyon egyszerűen készül. A megtisztított hagymát vágd fel az ízlésed szerint, majd kevés vajon kezdd el dinsztelni, vigyázva, nehogy megpiruljon. Épp ezért alacsony láng felett dolgozz. Körülbelül 10-15 perc múlva öntsd rá a kész besamelt, és főzd tovább alacsony láng felett 10-15 percig. Ezután egy botmixerrel tedd simábbá a mártást, amelyhez adj tejszínt, és melegítsd vele egybe. A kész mártást sóval és borssal ízesítsd.
Tejszínes mártás
A gazdag, selymes mártás alapja a besamel. Amikor a mártás sűrű, akkor adj hozzá tejszínt (1/3 csésze), fehérbort (1/4 csésze) és a besamel klasszikus hármas fűszerét, vagyis só, bors, szerecsendiót. A mártás csirke- és pulykahúshoz is remekül illik, ha pedig szeretnéd, fokhagymával és friss fűszernövényekkel megbolondíthatod az ízeket.
Bíboros mártás
A bíboros mártás több változatban is készülhet, halételekhez ajánlják. A név nem véletlen, a fehér színű mártás bíborszínben kerül a tányérra. A mártás különböző változataiba rákvaj, konyak, Cayenne-bors, pirospaprika is kerülhet. Legtöbbször tejszínnel, tojássárgájával is krémesítik.
Csak bátran a fűszerekkel!
A konyhában sosem árt egy kis merészség. Légy olyan, mint egy boszorkány, aki épp valamilyen bájitalt készít. Ez a besamelmártás készítésére is igaz. Szerecsendió helyett használhatsz majoránnát vagy kakukkfüvet, a selymes mártást pedig rákanalazhatod húsra, zöldségre, amelyekre még sajt is kerülhet, majd így tolhatod a sütőbe pirulni.
Fotók: Getty Images