![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogy kell tárolni a bogyós gyümölcsöt, hogy ne penészedjen meg azonnal?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyik nap futás után a kedvenc zöldségesem előtt vitt el az utam. Gyönyörű szedrek, áfonyák kellették magukat kis dobozkákban. Nem is tudtam nekik ellenállni, vettem belőlük. Ahogy hazaértem, gyorsan megmostam őket, ettem belőlük pár szemet, majd félretettem őket.
Ez volt a baj, mert bizony estére elég sokukon csúnya penészfoltok jelentek meg. Fájó szívvel szabadultam meg a rossz gyümölcsöktől, de a maradékot gyorsan megettem, nehogy nekik is bajuk essék. De mi van akkor, ha nem szeretnénk azonnal elfogyasztani az összeset? Létezik valami tuti módszer vagy trükk a penészedés ellen?
Ne mossuk meg azonnal
A bogyós gyümölcsöknek két ellenségük van, a nedvesség és a penészedés. Sokan azt mondják, hogy vásárlás után nem szabad megmosni a bogyós gyümölcsöket, csak közvetlen evés előtt, különben nagyon hamar megromlanak. Sajnos azonban a gyümölcsökön eleve rajta vannak a penészspórák, amelyek nagyon gyorsan meg tudnak fertőzni egy egész dobozt.
A trükk
Egy gyors ecetes vízfürdővel megölhetjük a spórákat, így a gyümölcsök tovább lesznek eltarthatóak. Ezek után csak meg kell szárítani őket és mehetnek a hűtőbe.
![bogyos gyumik](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29084/290847/29084701_dd174a58c9ec6578f6a330aac3481e87_wm.jpg)
A nagyon érett gyümölcsöket együk meg azonnal, illetve a már penészes gyümölcsökre ne alkalmazzuk ezt a módszert, azokat válogassuk ki és dobjuk el. A kezdődő penésznél viszont működik az ecetfürdő: ez az epernél, az áfonyánál és a szedernél válik be. Sajnos a málna nagyon könnyen összenyomódik, így ezt a trükköt ne alkalmazzuk, egyszerűen csak mossuk le vízzel közvetlenül az evés előtt.
A folyamat
Öntsünk egy tálba három csésze vízhez egy csésze ecetet. Tegyük bele a gyümölcsöket, és forgassuk át őket az ecetes vízben egy percen keresztül. Vegyük ki és öblítsük át őket hideg vízzel, hogy az ecetet jó alaposan lemossuk. Tegyük rá a gyümölcsöket egy száraz papírtörlőre, és hagyjuk jól megszáradni.
Miután megtisztítottuk a gyümölcsöket, a helyes tárolásra is figyeljünk oda. Ha lyukacsos műanyag dobozkában vásároltuk őket, akkor vegyük ki belőle a gyümölcsöket, a dobozokat mossuk el mosószeres vízzel, majd öblítsük ki és jól szárítsuk meg. Béleljük ki egy papírtörlővel, majd tegyük vissza az ecetes vízzel megtisztított és megszárított gyümölcsöket, és rakjuk a hűtőszekrénybe. Ha a papírtörlő átnedvesedett, cseréljük ki.
Fotó: Getty Images