Így hűtheted le a bort a leggyorsabban: 6 tippet mutatunk
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy elfelejtetted időben betenni a bort a hűtőbe, és mire a vendégek megérkeztek, az még messze nem volt megfelelő hőmérsékletű. Most 6 olyan tippet mutatunk, ami ilyenkor kihúzhat a csávából!
A bor gyors hűtése problémát okozhat – ha csak nincs otthon kéznél egy menő borhűtő, ami tényleg mindent is kontrollál –, így most mutatunk néhány okos tippet.
A klasszikus módszer ugyebár az, ha simán csak beteszed a hűtőbe a bort órákkal a fogyasztás előtt. Igen ám, de ha nincs időd ennyit várni, mert sebtében kell prezentálnod a vacsora mellé a kívánt bort, biztosan te is erőteljes fejvakarászások közepette töröd magad azon, hogyan tudnád ezt gyorsabban kivitelezni.
Fagyasztós módszer
Ennek lényege, hogy a bornak helyet csinálsz a fagyasztóban, és lazán befekteted egy fiókba. Igen ám, de néhány bor esetében – például a habzóbornál –, nem szabad túl sokáig a jéghidegben tartanod a bort, az ugyanis felrobbanhat. Ezzel a módszerrel átlagosan 45-55 perc alatt tudsz lehűteni egy üveg bort. Arra is ügyelj, hogy a borosüveget állítva vagy fektetve teszed-e be, ugyanis a fektetett bort nagyobb felületen éri közvetlenül a hideg, mint az állítva behelyezettet.
Törölközős módszer
Ezt a módszert én is előszeretettel szoktam alkalmazni, és nem csak borok esetében működik. Egyszerűen csak vizezz be egy törölközőt vagy konyharuhát, majd csavard körbe az üveget és úgy tedd be a fagyasztóba. A vizes csomagolásnak köszönhetően a korábbi 45-55 perc 20-30 percre csökkenhet.
Jeges fürdő
Ez egy eléggé alapmegoldás, és biztosan te is láttál már ilyet éttermekben, ahol ezt hol borral, hol pezsgővel prezentálja a pincér, általában egy fémvödörben. Nos, ez a megoldás is ütős lehet, mivel mindössze 10-15 perc szükséges hozzá, hogy a jeges fürdőben a bor megfelelő hőmérsékletűre hűljön.
A hűtős módszer
Ha el tudod engedni, hogy egy egész üveg bort hűts le pikk-pakk, akkor a legegyszerűbb módja ennek, ha csupán 1-2 pohárral töltesz ki és azt teszed be a hűtőbe. Ezzel a hűtési időt akár 10 percre is lealkudhatod.
Gránitkockák
Noha a gránitkockákkal általában whiskyt szokás hűteni, borhoz is nyugodtan kipróbálhatod, hiszen, mivel nem jégből van, olvadás hatására sem fog magából extra vizet kiengedni, ami felvizezné az italt.
Sós-jeges fürdő
Ez egy érdekes megoldás, mégis rendkívül hatékony. Ehhez pedig csupán tovább kell fejleszteni a sima jeges módszert úgy, hogy egy vödröt feltöltesz 2-3 kg jéggel, hozzáadsz 280 gramm sót, majd mehet bele az üveg, végül pedig annyi víz, hogy az elérje a borosüveg nyakát.
A „csoda” a sóban rejlik, ugyanis ennek hatására a jég azonnal olvadni kezd, a víz hamarabb lesz hideg. Ezzel a sós-jeges fürdővel mindössze 5 percre csökkentheted a bor hűtési idejét.
Fotók forrása: Getty Images