Buggyantott tojás a mikróban: kipróbáltuk, hogy működik-e

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mióta bevallottam, hogy nem szeretem a mikrót és szerintem nincs valódi értéke egy tűzhellyel felszerelt konyhában, sokat gondolkodtam rajta, vajon egy munkahelyi vagy kollégiumi konyhán mire lehet jó?

Mivel szerintem melegítésre sem igazán alkalmas ez a szerkezet, jelentős hitetlenséggel indultam neki a kísérleteknek. Azt azonban be kellett látnom, hogy vannak olyan helyzetek az életben, amikor csak egy mikró áll rendelkezésre, mégis szeretnénk valami ehető ételt összedobni a segítségével.

Erre a célra egész sor szakácskönyv íródott, rengetegféle recepttel, én most egy szimpla buggyantott tojással kísérleteztem, amihez máskülönben már remek bevált technikám van, itt írtam róla korábban.

Rövidebb elkészítési idő

Az internet szerint egyetlen bögre és mindössze egy-másfél perc szükséges a tökéletes buggyantott tojáshoz - ez körülbelül fele a tűzhelyen készült változat futamidejének.

buggyantott tojas mikro 1 1

 A módszer a következőképpen működik:

  • Fogunk egy bögrét, ami bírja a mikrózást.
  • Megtöltjük félig vízzel.
  • Beleütjük a tojást.
  • Lefedjük egy kistányérral.
  • Betesszük a mikróba, és maximumon járatjuk egy, maximum másfél percig.
  • Elméletileg kész a buggyantott tojás, csak ki kell halászni a bögréből.

Tapasztalatok

A módszer hátránya pontosan az, ami minden más tekintetben is előnytelen a mikrók használatakor: elveszítjük a kontrollt. A képen látható kísérleti alanyunk másfél percet töltött bent, mivel egy percnél még nem volt jó, így viszont valamivel szilárdabb lett az ideálisnál.

buggyantott tojas mikro 1

A tojás nagyon kényes jószág, másodperceken múlik, hogy a tojásból nem folyós sárgájú, hanem szilárd buggyantott születik, és pontosan ez történt itt is. Persze próbálkozhatunk olyasmivel, hogy tíz másodpercenként leállítjuk a masinát, kivesszük a bögrét, belekukkantunk és így próbáljuk eldönteni, milyen az állaga, de a bögre alján nem igazán látszik. 

Én maradnék a tűzhelyes metódusnál, de tény, hogy nem lehetetlen dolog mikróban sem buggyantott tojást készíteni, ha épp nincs tűzhely a közelünkben.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon