5 kézmosási tipp, ha chilipaprikával dolgoztál: így szabadulj meg a csípős érzéstől

chili-kezmosas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tévhit, hogy a sima, vizes kézmosással lejön a kezünkről a kapszaicin, sőt, éppen ellenkezőleg: ezzel csak még jobban szétkenjük azt magunkon, és még nagyobb felületen fog csípni a bőrünkön.

A chili egy csodálatos növény, ami minél kisebb, bizony annál erősebb tud lenni. És itt most nem a sima, kis semmi ízű, dekorációs chilikre gondolunk, hanem például a jalapeñóra vagy a habaneróra.

A legégetőbb kérdés pedig velük kapcsolatban mindig ugyanaz: ha megfogtam egy darab chilit, hogyan tudom a kezemre került kapszaicint lemosni? Mondjuk, még azelőtt, hogy a szemembe dörzsölném? Erre mutatjuk most az 5 legbiztosabb módszert, további tippeket pedig itt olvashatsz.

Sajnos a szappanos kézmosás bizonyítottan gyenge próbálkozás, mivel az sem elég erős ahhoz, hogy felvegye a harcot egy jobb fajta chilipaprikával. Ha a víz és a szappan nem segít, akkor mégis mi a fenét csináljunk?

Az alkohol és mosogatószer duója

Ha először alkohollal, például magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel – nem, nem a 45 fokos házi pálinkára gondolunk – mosod le a kezedet, majd utána mosogatószerrel, és ezt egymás után megismételed még legalább kétszer, de inkább háromszor, egészen jó esélyekkel indulsz, hogy a kapszaicint teljes egészében el tudd távolítani a kezeidről.

chili-kezmosas

Szódabikarbóna

A szódabikarbónáról lassan már tényleg elhihetjük, hogy arra is jó, amire sosem gondoltuk volna. Sütéshez, főzéshez, folttisztításhoz, edénysúroláshoz és messze még a lista vége. Mivel rendkívül jól oldja ugyebár a zsírt és az olajat, tehát amolyan oldószerként is funkcionál, miért ne lenne hatásos a chilivel szemben is?

Fogjunk egy marék szódabikarbónát, nedvesítsük be a kezünket, és jól dörzsöljük be vele. Ezután mossuk le, majd ha még mindig úgy éreznénk, hogy csípősebb az átlagosnál, akkor áztassuk is be a kezeinket egy kis szódabikarbónás vízbe.

csili-kezmosas

A kukoricakeményítő ereje

A kukoricakeményítő láttán most biztosan sokan meglepődnek. Én is, hiszen ezt általában ételek sűrítésére használjuk. Chilirajongóként még sosem próbáltam, hogy kukoricakeményítővel mentsem magam a könnyfakasztó pillanatok elől, de mivel ez a fajta keményítő a rovarcsípéstől a napégésig szinte mindenre jó lehet, miért ne válna be akár a chilisemlegesítésre is?

chili-kezmosas

A chilimentesítő szerek Szent Grálja

Mi más is lehetne ez, ha nem az univerzális ecet. Az, amire még a békebeli időkben is esküdött a rokonság, akár vízkőről volt szó, akár edénytisztításról, akár bármiről a ház körül. Annak ellenére, hogy a szaga orrfacsaró, és sokakat késztet akár tüsszögésre is, ha az edények újra fényesek lesznek, a vízkövet pedig percek alatt eltünteti, soresélyes, hogy a chili sem lehet már számára valódi ellenfél.

chili-kezmosas

Kéztisztító krémek

Ezeket főleg az autó- és gépiparban használják, ahol gyakorta van szükség munka után egy olyan szerre, ami magas hatásfokkal képes eltávolítani a kéz és az ujjak redőiből, illetve pórusaiból is az olajos, zsíros anyagokat, fémport stb. Mint azt az ecetnél már tisztáztuk, ami jó zsíroldásra, az bizony hatékony lehet a kapszaicin ellen is, tehát érdemes beszerezni végszükség esetére egy ilyen kéztisztító krémet is, ami nemcsak hogy nem kerül sokba, de sokáig ki is tart, mert az eltarthatósága nem kíván különleges bánásmódot.

chili-kezmosas

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük