![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így nyerj ki citromlevet, ha nincs otthon facsaród: 3 bevált praktikát mutatunk
![cfcover](https://kep.index.hu/1/0/4035/40359/403594/40359473_3079933_de1453660da170be5c8ceacbd953886a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem baj, ha nincs citrusfacsaród, most megtudhatod, hogy a legkönnyebb kinyerni a citrom levét konyhai eszköz hiányában.
A C-vitamin-bomba remek ízesítő, az italok mellett jól érvényesül a zamata salátákban, halas ételekre csorgatva, de izgalmas sütemények is készülhetnek a citrusféléből.
A leve és a héja is felhasználható, de fontos, hogy mindig kezeletlen citromot vegyél. A citrom levének kinyerésére ott van a citromfacsaró vagy gyümölcsprés, de ezek az eszközök nincsenek jelen minden konyhában. Ennek hiányában nem egyszerű a citrom levének kinyerése, de nem is lehetetlen. Sokan a kézi facsarással próbálkoznak, de úgy a citromlé nagy része kárba megy, benne marad a rostokban. Hogy elkerüld a pazarlást, mindent kisajtolj a citromból, bevált praktikákat mutatunk, amelyek sokkal jobban működnek a kézi facsarásnál.
![cfct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4035/40359/403597/40359707_9b0dd6daaacf2888a93ebaef97f38f22_wm.jpg)
Amiről soha ne feledkezz meg
Facsarás előtt a citrom rostjait érdemes fellazítani, úgy minden cseppje kinyerhető. Lazításhoz a citrusfélét helyezd a konyhapultra, tedd a citromra a tenyered, és kezdd el görgetni. A rostpuhítást mikróban is végezheted, egyszerűen rakd a masinába, 1-2 percig melegítsd, aztán indulhat a facsarás.
![cfct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4035/40359/403597/40359717_616b16505a3706b53a8d8a7e9950cb3f_wm.jpg)
Szúrd meg!
Hagyd egészben a citromot, a hegyes végén szúrd meg. Ehhez nem lesz másra szükséged, csak egy hegyes végű szerszámra, hústű, fogpiszkáló vagy hurkapálcika tökéletesen megfelel. Szúrd jó mélyre a gyümölcs végébe, húzd ki belőle, majd a keletkezett lyukon facsarhatod is a levet a teába vagy salátára szükség szerint. Ez a megoldás nagyon praktikus, mivel a citrom egészben marad, így facsarás közben nem fröcsög a leve, a mag pedig a gyümölcsben marad.
![cfct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4035/40359/403597/40359723_cad9acd0b3ccbc3d6c055eb15b50cd97_wm.jpg)
Villa vagy kanál
A félbevágott citrom belsejébe egyszerűen nyomd bele a kanalat vagy villát, mozgasd, forgasd meg benne, hogy ki tudd nyerni a citrom értékes nedűjét. Ezzel a módszerrel csak egy probléma van, hogy a magok nem maradnak a helyükön, ezért mielőtt használnád a citromlevet, szűrd át.
![cfct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4035/40359/403595/40359539_50a6a88a79b5fe085ebad7dc2f58b0e0_wm.jpg)
Húscsipesz
A húscsipesz is hasznos eszköz, ha a citrom levének kinyeréséről van szó. A folyamat egyszerű, vágd félbe a citromot, majd az egyik felét fogd össze húscsipesszel, nyomd össze, és már örülhetsz is a kinyert nedűnek. Ezt se felejtsd el leszűrni.
Fotók: Getty Images