
Mutatjuk, hogy kell szakszerűen csirkét bontani: fontos, hogy éles késsel dolgozz

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Szárnyát vagy combját? A hentesnél tett látogatáskor rengetegszer találkozik az ember ezzel a kérdéssel. Te melyiket szoktad választani?
Rántva, pörköltbe, levesbe, sütőben sütve: nem mindegy, hogy a szárnyas melyik része milyen fogásba kerül, ezért is érdemes egész csirkét vásárolni, hogy aztán kedvedre süss/főzz belőle.
Ha már egész csirke vásárlására adod a fejed, mindig tanyasit válassz, kisebb vagy közepes méretben. Az egész csibéből fantasztikus egyben sülteket lehet készíteni, de másfajta fogások is készülhetnek belőle. Nem árt tudni, hogy kell csirkét darabolni, hogy aztán főzz valami felejthetetlent a részekből. Hogy minél egyszerűbb legyen a folyamat, olyan csirkét vásárolj, amelynek a végbélnyílása és a faggyúmirigye el van távolítva, valamint a belső részeit is kikapta már a hentes. Mutatjuk is, hogy a legegyszerűbb csirkét darabolni.
Szárnya vagy combja?
Ki így, ki úgy. Van, aki először a szárnyát, míg más a combját kapja le először. Szerintem a combjával érdemes kezdeni, sokkal egyszerűbb lesz a folyamat.
Szóval első lépésként vegyél egy éles kést a kezedbe. Az egész csirkét helyezd vágódeszkára, fektesd a hátára, majd a combjánál, a lágyékánál, ahol a bőr gyenge, vágj bele. Amikor már elvágtad annyira, hogy tudod mozgatni, fordítsd ki a combot, így a hátánál, a fartőnél szépen le tudod kapni. Ha szeretnéd, a porc találkozásánál a combot kettévághatod, így lesz belőle alsó és felső.

A szárnya adja magát, körbevágva egyszerűen le tudod kapni a csirkemellről, keresd meg az ízületét, úgy vágd.
Hátcsont
A kést most cseréld konyhai ollóra. A csibét fektesd a hátára és az olló segítségével egyszerűen vágd ki a gerincét. A csirke ezen részéből alaplé vagy leves is készülhet.

Csirkemell
Szárnya, combja lekapva, jöhet a mell! A kést helyezd középre, ahol a csont helyezkedik el, majd óvatosan, a csont mentén vágd körbe a húst.
Hogy még egyszerűbb legyen, videó formájában is meglesheted, hogy kell csirkét darabolni.
Fotók: Getty Images