Így olvaszd ki a fagyasztott húst gyorsan: 3 szuper tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
A hideg vízbe áztatás régi módszer, de mikróban és két fémlábas közt is kiolvaszthatod a fagyasztott húst, ha gyorsan van rá szükség.
A mélyhűtőben tárolt hús kiolvasztására az a legjobb módszer, ha előző este kiveszed, edénybe teszed, és megvárod, hogy kiolvadjon a hűtőben. Persze akadnak olyanok is, akik szobahőmérsékleten engedik ki a húst.
A konyhapulton történő olvasztás nem a legjobb választás, mivel az alacsony hőmérsékleten kórokozók termelődhetnek a húson.
A mindennapi rohanásban előfordulhat, hogy későn jut eszedbe a kiolvasztás. Ilyenkor jön a dilemma, mégis, mi lesz a vacsora? Ha csak le akarod tudni, akkor hideg étel, ha azonban ragaszkodsz a meleg fogáshoz, fel kell venned a harcot a mélyhűtővel, és ki kell olvasztanod a húst.
Lehetőségek
A jeges húst fel lehet engedni gyorsan, ám nem biztos, hogy ez jó ötlet. Mutatjuk, mivel próbálkozhatsz, és azt is megosztjuk, mi mit tapasztaltunk.
Hideg víz
Az egyik legrégibb praktika, mikor a fagyott húsra bőségesen engedik a hideg vizet. Van, aki hagyja állni, akár 20-30 percet, majd cseréli alatta a vizet, míg a hús teljesen kienged. A technika érdeme, hogy a hideg közegben nem termelődik rajta kórokozó, és az ízén sem változtat a húsnak.
Mikró
A konyhai masina rendelkezik olyan funkcióval, mely segít, ha elfelejtetted időben kivenni a mélyhűtőből a húst. A megosztó eljárást sokan örömmel alkalmazzák, míg mások kerülik. Tény, hogy felmerülhet az a probléma az olvasztás során, hogy a hús a hő hatására elkezdhet főni. Így romlik a minősége, nem lesz jóízű a készülő fogás, és a baktériumok is elkezdhetnek szaporodni.
Egy biztos, ha mikróba teszed, a húson lévő csomagolást távolítsd el, mert ráolvadhat a húsra. Ha pedig kivetted a mikróból, azonnal dolgozz vele.
Fémlábasos trükk
Az internet új kedvence a lábasos trükk, mely gyors, és a hús minőségén sem ront. Az eljárás egyszerű. Fogj egy edényt, helyezd úgy a mosogatóba, hogy a szája lefelé legyen, így az edény hátuljára tudod helyezni a húst. Fogj egy másik edényt, töltsd meg forró vízzel, és tedd a húsra. Akár 5-10 perc alatt kiolvaszthatod így.
Fontos, hogy a mélyhűtőből kivett húst sose fagyaszd le újra. Használd fel azonnal, vagy 1-2 napig tárold a hűtőben.
Fotók: Getty Images