
10 szuper ötlet a fokhagyma felhasználására – Tippek a pucolástól a főzésig

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Szinte nincs olyan étel - az édességeket leszámítva -, amit nem tesz jobbá egy kevés fokhagyma, arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges alapanyag is.
Olyan nincs, hogy a konyhában ne legyen fokhagyma, a legtöbb receptben szinte első helyen szerepel ez az alapanyag. Attól függően, hogy milyen módszerrel készíted el, lehet csípős vagy édeskés is az íze. Egyedül a fokhagymapucolás nem túl hálás feladat, de ezekkel a módszerekkel kicsit megkönnyítheted a dolgodat. A fokhagyma ráadásul nagyon egészséges, többek közt vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
A sült csirke is finomabb lesz, ha fokhagymás pácban sül. Az sem mindegy, hogy a pucolás után mit kezdesz a fokhagymával, másfajta ételbe kell a zúzott vagy a darabolt. Ha pedig csak megsütöd, szuper édes és krémes ízt kapsz. Ebben a cikkben összeszedtük, hogyan bánj a fokhagymával, hol tárold, hogyan használhatod fel akár a héját is. Ha pedig későbbre szeretnéd eltenni, készíts konfitált fokhagymát.

Ha mikróban melegíted, könnyebben lejön a héja
Még nem nagyon találkoztam senkivel, aki kifejezetten szeretne fokhagymát pucolni. Van, aki a kés lapjával nyomkodja le a gerezdeket, de ez a módszer egy idő után hosszadalmassá válik, főleg, ha sok fokhagymát kell meghámoznod. Szedd gerezdekre a fejet, majd tedd őket 15 másodpercre a mikróba. Így pillanatok alatt megszabadulhatsz a héjától.
Rázd fel
Csupán egy befőttesüvegre lesz szükséged, ebbe dobáld bele a gerezdeket, majd jól rázd meg. Ezzel a módszerrel is sokkal könnyebben lejön majd a fokhagyma héja.

A pici gerezdeket is tedd félre
Biztos te sem szeretsz vacakolni az egészen pici gerezdekkel, amelyeknek a hámozása nagyobb munka, mint amennyi marad belőlük. Ezeket ne is hámozd meg, hanem készíts belőlük alaplevet vagy tedd őket szószokba ízesítésnek. Érdemes felhasználás előtt kicsit összenyomni őket.
Ne dobd ki a héját
Ahogy sok zöldség héját sem érdemes kidobni, a fokhagyma belső héját is tartsd meg, készíts belőle alaplevet. Tedd egy zacskóba, fagyaszd le, majd rakd el őket a következő adag húslevesig. A fokhagyma héja is tartalmaz egészséges összetevőket, amelyeket forró vízbe áztatva tudsz kinyerni. Az egészen külső héját viszont nyugodtan komposztáld.

Tartsd a mélyhűtőben
Sajnos bármennyire is vigyázol, a fokhagyma kicsírázhat. Ezért inkább tartsd fagyasztóban, mert így nem hajtanak ki a kis zöld csírák és nem kell esetleg kidobnod.
Fejjel lefelé süsd
Sokan fóliába csomagolva sütik a fokhagymát, de így előfordulhat, hogy a fém ráragad a gerezdekre. Ezért inkább fejjel lefele tedd a serpenyőbe úgy, hogy öntesz alá egy egészen kevés olajat, így a zsiradékot is felhasználhatod mártogatósként.

Süsd meg a csupasz gerezdeket
Az egészben sütött fokhagymafej tényleg gyönyörű, de ugyanolyan finom, krémes lesz a végeredmény, ha csak a meghámozott gerezdeket sütöd meg.
Használd nyugodtan a fokhagymanyomót
A fokhagymanyomóra sokan úgy tekintenek mint a fokhagyma megszentségtelenítőjére. Szerintük ez az eszköz felesleges, ráadásul nehezen tisztítható. De ha olyan ételbe teszed a fokhagymát, amelyik erős ízt kíván, akkor igenis van létjogosultsága a nyomónak.

Reszeld le
Ha mégsem szeretnéd a fokhagymanyomót használni, akkor reszeld le a fokhagymát. A reszelt fokhagyma egyébként megfázásra is szuper gyógyír.
Ne hagyd, hogy túlságosan felforrósodjon
A vöröshagymával ellentétben a fokhagyma nem jó ízű, ha nagyon megbarnul vagy megég. Sajnos sokan túl magas hőmérsékleten pirítják a fokhagymát. A fokhagymának az a legjobb, ha hideg serpenyőben kezded sütni. Csak adj hozzá egy kevés olajat, állítsd közepesre a hőmérsékletet, majd hagyd, hogy finoman sisteregjen, amíg az eredetileg csípős aroma édesebb, lágyabb lesz.
Fotó: Getty Images