![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 szuper ötlet a fokhagyma felhasználására – Tippek a pucolástól a főzésig
![fokhagyma cover1 ok](https://kep.index.hu/1/0/3843/38431/384316/38431615_2932051_c41b2987aa68c5039ddc906adee18567_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szinte nincs olyan étel - az édességeket leszámítva -, amit nem tesz jobbá egy kevés fokhagyma, arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges alapanyag is.
Olyan nincs, hogy a konyhában ne legyen fokhagyma, a legtöbb receptben szinte első helyen szerepel ez az alapanyag. Attól függően, hogy milyen módszerrel készíted el, lehet csípős vagy édeskés is az íze. Egyedül a fokhagymapucolás nem túl hálás feladat, de ezekkel a módszerekkel kicsit megkönnyítheted a dolgodat. A fokhagyma ráadásul nagyon egészséges, többek közt vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
A sült csirke is finomabb lesz, ha fokhagymás pácban sül. Az sem mindegy, hogy a pucolás után mit kezdesz a fokhagymával, másfajta ételbe kell a zúzott vagy a darabolt. Ha pedig csak megsütöd, szuper édes és krémes ízt kapsz. Ebben a cikkben összeszedtük, hogyan bánj a fokhagymával, hol tárold, hogyan használhatod fel akár a héját is. Ha pedig későbbre szeretnéd eltenni, készíts konfitált fokhagymát.
![sült fokhagyma álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3843/38431/384317/38431743_571705db621b79686a34d4fbb41e85d7_wm.jpg)
Ha mikróban melegíted, könnyebben lejön a héja
Még nem nagyon találkoztam senkivel, aki kifejezetten szeretne fokhagymát pucolni. Van, aki a kés lapjával nyomkodja le a gerezdeket, de ez a módszer egy idő után hosszadalmassá válik, főleg, ha sok fokhagymát kell meghámoznod. Szedd gerezdekre a fejet, majd tedd őket 15 másodpercre a mikróba. Így pillanatok alatt megszabadulhatsz a héjától.
Rázd fel
Csupán egy befőttesüvegre lesz szükséged, ebbe dobáld bele a gerezdeket, majd jól rázd meg. Ezzel a módszerrel is sokkal könnyebben lejön majd a fokhagyma héja.
![fokhagyma gerezdek belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3843/38431/384319/38431905_a0c29c99f55ef7f3a27f4bf0fe031c43_wm.jpg)
A pici gerezdeket is tedd félre
Biztos te sem szeretsz vacakolni az egészen pici gerezdekkel, amelyeknek a hámozása nagyobb munka, mint amennyi marad belőlük. Ezeket ne is hámozd meg, hanem készíts belőlük alaplevet vagy tedd őket szószokba ízesítésnek. Érdemes felhasználás előtt kicsit összenyomni őket.
Ne dobd ki a héját
Ahogy sok zöldség héját sem érdemes kidobni, a fokhagyma belső héját is tartsd meg, készíts belőle alaplevet. Tedd egy zacskóba, fagyaszd le, majd rakd el őket a következő adag húslevesig. A fokhagyma héja is tartalmaz egészséges összetevőket, amelyeket forró vízbe áztatva tudsz kinyerni. Az egészen külső héját viszont nyugodtan komposztáld.
![fokhagyma hámozás belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3843/38431/384318/38431837_66e95ed36ee942504e175c683c7fa761_wm.jpg)
Tartsd a mélyhűtőben
Sajnos bármennyire is vigyázol, a fokhagyma kicsírázhat. Ezért inkább tartsd fagyasztóban, mert így nem hajtanak ki a kis zöld csírák és nem kell esetleg kidobnod.
Fejjel lefelé süsd
Sokan fóliába csomagolva sütik a fokhagymát, de így előfordulhat, hogy a fém ráragad a gerezdekre. Ezért inkább fejjel lefele tedd a serpenyőbe úgy, hogy öntesz alá egy egészen kevés olajat, így a zsiradékot is felhasználhatod mártogatósként.
![sült fokhagyma ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3843/38431/384319/38431965_4d3a685cea3d80e314fecdb1f1a84dd3_wm.jpg)
Süsd meg a csupasz gerezdeket
Az egészben sütött fokhagymafej tényleg gyönyörű, de ugyanolyan finom, krémes lesz a végeredmény, ha csak a meghámozott gerezdeket sütöd meg.
Használd nyugodtan a fokhagymanyomót
A fokhagymanyomóra sokan úgy tekintenek mint a fokhagyma megszentségtelenítőjére. Szerintük ez az eszköz felesleges, ráadásul nehezen tisztítható. De ha olyan ételbe teszed a fokhagymát, amelyik erős ízt kíván, akkor igenis van létjogosultsága a nyomónak.
![fokhagymanyomó álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3843/38431/384315/38431569_f9e6007b30e86eae25ce118acc373e0a_wm.jpg)
Reszeld le
Ha mégsem szeretnéd a fokhagymanyomót használni, akkor reszeld le a fokhagymát. A reszelt fokhagyma egyébként megfázásra is szuper gyógyír.
Ne hagyd, hogy túlságosan felforrósodjon
A vöröshagymával ellentétben a fokhagyma nem jó ízű, ha nagyon megbarnul vagy megég. Sajnos sokan túl magas hőmérsékleten pirítják a fokhagymát. A fokhagymának az a legjobb, ha hideg serpenyőben kezded sütni. Csak adj hozzá egy kevés olajat, állítsd közepesre a hőmérsékletet, majd hagyd, hogy finoman sisteregjen, amíg az eredetileg csípős aroma édesebb, lágyabb lesz.
Fotó: Getty Images