![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mikor kell reszelt és egész fokhagymát használni? Attól függ, mi készül belőle
![fcover20](https://kep.index.hu/1/0/4263/42632/426323/42632316_3254116_1d028ff1147811c715495d3648626e87_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az aprócska fokhagymagerezdet több módon lehet felszeletelni, mindegyik technikával más lesz a zamata, nem mindegy, hogy kerül a húsgolyóba vagy a raguba.
Az intenzív aromával bíró fokhagyma a magyar konyha lelke, jót tesz az ételekkel és még egészséges is.
A fokhagyma igazi ízbomba, zamata több módon előcsalogatható, de nem mindegy, miként készíted elő, és hogy nyersen vagy főzve használod. Áldásos tulajdonságai nyersen alkalmazva érvényesülnek a leginkább, igaz, úgy nem sűrűn fogyasztjuk. Hő hatására a fokhagymában található illóolaj felszabadul, még intenzívebb lesz az íze, azonban óvatosan kell vele bánni, mert könnyen megéghet olajon pirítva, akkor pedig keserű lesz.
![fct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42632/426324/42632482_32b49f6f5bad788254f881f1ad84f9e7_wm.jpg)
Egészben
Húslevesbe bátran beledobhatod az egész, megtört gerezdeket, de készíthetsz konfitált fokhagymát is. A konfitált fokhagyma sokoldalú csemege, kenhető kenyérre, készülhet belőle fűszervaj, de még a krumplipürét is varázslatosabbá teszi. Az egész gerezdeket házi ízesített olaj készítésénél is kipróbálhatod.
![fct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42632/426324/42632488_1e392ca4a7a93523e98f47f9e0a876d8_wm.jpg)
Nem csak a gerezdekkel dolgozhatsz, akár az egész fejet is egyben hagyhatod: a héjával együtt csomagold alufóliába és rakd 180 fokosra előmelegített sütőbe, 40 perc alatt süsd vajpuhára. Az elkészült sült fokhagymát vágd félbe és nyomd ki a héjából. A sült fokhagyma egyszerűen kenyérre kenve is nagyot üt, de sűrítésre is használhatod, például zöldbabfőzeléknél. Az íze édeskés, az állaga krémes lesz.
Reszelve
A fokhagymát reszelve add röszti masszájához, szuperül érvényesül így a zamata. Fasírthoz és húsgolyóhoz is így keverd, sokkal jobban érezteti így az erejét. A zsenge, tavaszi fokhagymának sokkal gyengébb a zamata, ezért nyersen salátához is adhatod, próbáld ki paradicsomos vagy tzatziki salátához keverve.
![fct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42632/426325/42632552_7cff39548817163e85d7861af9e7ffce_wm.jpg)
Zúzva
Fokhagymanyomóval préselve kiválóan illik szószokhoz és pácokhoz. Főzés során húsos ételekhez is így érdemes hozzáadni.
Finomra vágva
Finomra aprítva olyan ételekbe szokás keverni, melyekben nem szükséges, hogy domináljon a zamata, ilyen fogás a pörkölt. A finomra vágott fokhagymát mindig óvatosan pirítsd az olajon, mert nagyon gyorsan megég, és akkor keserű lesz a zamata.
![fct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4263/42632/426325/42632532_0183bcd9a58205b313443597a39af951_wm.jpg)
Szeletelve
Vékonyan szeletelve remekül érvényesül olasz ételekben, a legjobb, ha a paradicsomos mártásokhoz így kevered. Az ázsiai receptekben is így javasolják, kedvelt készítési technika, hogy a fokhagymaszeleteket olajon aranyszínűre pirítják, épp csak addig, amíg picit sült íze lesz.
Te hogy pucolod a fokhagymát? Korábbi cikkünkben 3 technikát mutatunk, melyeket érdemes kipróbálni.
Fotók: Getty Images