5 tipp, melyek lerövidítik a konyhában eltöltött időt: gyorsabban készül el az ebéd

Főzést segítő praktikák cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütés, főzés mindenkinek mást jelent. Van, akinek szenvedély, míg másnak nyűg, ám olykor bármennyire is nincs hozzá hangulatod, muszáj helytállni a konyhában.

A házi kosztnak nincsen párja. Aki tud és szeret főzni, örömmel tölti az idejét a tűzhely mellett, aki viszont kerülné a kuktáskodást, mégis ő felel a saját vagy családja étkeztetéséért, szeretné mihamarabb letudni a kötelességét.

A konyhában sok időt el lehet tölteni a főzőcskézéssel. A hobbiszakácsok ezt nem érzik tehernek, ám még nekik is jól jöhetnek olyan praktikák, melyekkel le lehet rövidíteni az ételkészítésre szánt perceket. Ebben próbálunk most segíteni, elmondjuk, milyen fortélyokat érdemes alkalmazni, melyekkel jelentősen redukálódik a főzési idő.

Tervezés

Érdemes heti menütervet írni és e szerint vásárolni. A bevásárlólista több szempontból is hasznos. Egyrészről így céltudatosan pakolsz a kosaradba, nem csábulsz el, és nem veszel meg olyan termékeket, amelyeket a szemed megkíván, a pénztárcádnak azonban terhet jelentenek. Másrészről a listának köszönhetően minden szükséges hozzávaló a rendelkezésedre áll, így főzés közben nem kell attól rettegned, hogy valami lemaradt.

Főzést segítő praktikák ct1

Előkészítés

A vásárlás után a termékeket úgy pakold el, hogy a főzés előtt az előkészítéssel ne legyen sok gondod. Például ha húsleves készül, akkor a sárgarépát pucold meg előre, és állítsd vízzel teli üvegbe. Így egy hétig is megőrzi frissességét, arra azonban ügyelj, hogy időnként cseréld a vizet.

Más tippet is érdemes kipróbálni, sok időt takaríthatsz meg, ha a húst előkészítve fagyasztod le. Például, ha készül a héten rántott hús, akkor szeleteld le a csirkemellet vagy a karajt, és így csomagold el. Ha pörkölt vagy valamilyen ragu lesz, akkor kockázva vagy csíkokra vágva tedd hidegre. A csomagokat mindig címkézd fel, így a kiolvasztásnál egyszerű dolgod lesz.

Főzést segítő praktikák ct2

Ha már az előkészítés szóba került, akkor arról se feledkezz meg, hogy az alapanyagokat érdemes egyforma méretűre vágva eltenni, úgy egyenletesen sülnek majd.

Megfelelő eszközök

Rengetegféle konyhai eszköz közül lehet válogatni, érdemes beszerezni néhány nélkülözhetetlen darabot. Ilyen az éles kés, a vágódeszka, botmixer, konyhai robotgép, reszelő, jó minőségű edények, melyekben gyorsabban készül el az étel.

Alufólia és sütőpapír

Nem véletlen, hogy sokan bélelik ki a tepsit sütőpapírral. A praktikának köszönhetően semmi nem ragad rá, nem kell hosszú percekig súrolni. A praktika alkalmazása előtt a tepsibe simított sütőpapírt kend le egy kevés olajjal, és csak utána pakold rá a kívánt alapanyagot.

Az alufóliának is fontos szerepe van. Érdemes befedni vele a tepsibe pakolt ételt, mert bent tartja a meleget, gyorsabban sül alatta a hús vagy zöldség.

Főzést segítő praktikák ct4

Csiribí-csiribá

A gyors munka megköveteli mind a két kezedet, nincs idő a pihenésre, így hamarabb is szabadulsz a konyhából. A sütés, főzés során akadnak szabad percek, na ezeket kell jól kihasználni. Például, ha sül a hús a sütőben, akkor készíts közben hozzá köretet. Ha rakott étel sül a sütőben, vagy pörkölt rotyog a tűzhelyen, takarítsd ki a konyhát. Minden használt eszközt moss el, töröld le a dolgozópultot, aztán nincs más hátra, mint a ragyogó konyhádban örülni a kész ételnek, jöhet a falatozás.

Hogy mivel lehet még csökkenteni a konyhában eltöltött időt? Változtass a panírozási szokásodon, ha rántott hús vagy zöldség készül. A tojás és a fokhagyma pucolására is adtunk a korábbi cikkeinkben tippeket, melyeket érdemes kipróbálni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük