![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Próbáld ki frissen a tavaszi sóskát! Mutatjuk, mennyi mindent készíthetsz belőle
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A leveles spenót mellett megjelentek a sóskás zsákok is a piacon, ezek a levelek pedig még nagyobb meglepetéssel szolgálhatnak azok számára, akik eddig csak főzve, pürében és mártásként ették ezt a szuper zöldséget.
Talán a legízesebb levél, ami létezik, a sóskáé: szinte gyümölcsösen savanykás, nagyon intenzíven karakteres, akkor is, ha kihúzzuk a földből és magában elrágjuk, hát még akkor, ha ezzel-azzal párosítjuk.
A sóska talán még a spenótnál is megosztóbb zöldség, éppen emiatt az erős karaktere miatt. Vagy talán azért is, mert hőkezelés hatására jelentősen amortizálódik a szépsége, szürkés színe lesz. A rettentően savanyú ízre gyerekeknél és babáknál az édesburgonya nyújtott megoldást, erről itt írtunk korábban.
A szürkülés ellen
A sóska az utóbbi időkben rengeteg séfet ihletett meg, sokat dolgoztak a beszürkülés problémáján is. A megoldás a kíméletes hőkezelésben rejlik: a Bűvös szakács blog eljárása alapján úgy őrizhetjük meg a zöld színt, hogy előbb blansírozzuk a leveleket, majd az egészet hosszan turmixoljuk krémesre, és óvatosan langyosítjuk csak meg, de nem forraljuk fel.
![soska 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290934/29093475_ed0786c02eac984a586cc7aaf03c1911_wm.jpg)
Leves
A fenti eljárással sóskakrémlevest is készíthetünk, ami nyári napokon, hidegen adja ki legjobban az ízét. Lehet párosítani tejszínnel, tejföllel, sőt, sokan úgy lágyítanak a sóska markáns ízén, hogy spenóttal fele-fele arányban keverik.
Lepény, quiche
A sóska nagyon megy mindenféle lepény és sós torta, például quiche kiegészítőjeként is. Elég a leveleket blansírozni, míg össze nem esnek, és mehet is a lepényre, pizzára. Ezekben az esetekben a ricotta az egyik legjobb lehetséges párja, mert az édeskés íz jól ellenpontozza a sóska savanyúságát.
Saláta
A sóska tényleg frissen a legjobb. Más salátalevelekkel vegyítve, vagy magában, gyümölcsökkel párosítva nagyon finom tud lenni, különösen almával vagy barackkal vagy most eperrel is érdemes lehet kipróbálni.
![soskasalata](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290934/29093479_1ee5105f59b7f8eb62eae1084e20919b_wm.jpg)
Simán tejföllel
A legegyszerűbb recept talán a legjobb, ami a sóskával történhet: tejföllel vagy fokhagymás tejföllel ki kell keverni, és kész.
Hüvelyesek mellé
Párolt, főtt csicseriborsós, babos, lencsés ételek kiegészítőjeként is szuper a sóska, mivel ezeknek alapvetően enyhe az alapízük, a sóska eszméletlen jól fel tudja dobni őket.
Pesto
Ahogy a legtöbb zöldből, sóskából is csodálatos pesto készülhet, sőt. Nemcsak fenyőmaggal, hanem dióval is jól működik.
Fotó: Getty Images