Honnan tudod, hogy friss még a tojás? 4 szuper módszer, amivel ellenőrizheted

tojás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha húsvét előtt előre betáraztál tojásból, vagy abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy házi tojás lapul a kamrádban, nem árt ellenőrizni, mennyire friss, mielőtt felhasználnád.

A tojás frissességét többféleképpen is ellenőrizheted, sokféle módszer létezik rá. Ha bizonytalan vagy, mert több hete áll már a tojás a kamrában, mindenképpen egyesével üsd fel őket, így nem fenyeget a veszély, hogy az egész étel mehet a kukába. 

A frissen vásárolt tojást 2-3 hétig biztosan eltarthatod, de akár még egy hónapon túl is jó lehet, ha megfelelően tárolod. Mindenesetre nem árt biztosra menni, és tesztelni.  

Ha húsvétra készülve túlvásároltad magad, feltöltötted előre a kamrát biztos, ami biztos alapon, az alábbi módszerekkel ellenőrizd a tojás frissességét.

Feltörés előtt

Vizes módszer

Az egyik legismertebb technika, és összvissz fél percet vesz igénybe. Nagy előnye, hogy ehhez a módszerhez nem kell feltörni a tojást, ráadásul nemcsak az derül ki, melyik romlott, hanem az is, melyik mennyire friss. Minél idősebb egy tojás, annál több levegő halmozódik fel benne, ezzel a technikával ezt vizsgáljuk.

romlotttojás3

A módszer a következő: tölts meg egy tálat hideg vízzel, majd egyesével tedd bele a tojásokat. Amelyik lent marad a tál alján, elfekszik, az egész biztosan friss, amelyik feljön a víz tetejére, az megromlott, amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de fogyasztható. Utóbbit nyersen már ne használd, tehát például tiramisuba ne keverd, de sütve vagy főve nyugodtan eheted.

A tojás megrázása

Még egy fokkal egyszerűbb módszer, azonban kevésbé hoz biztos eredményt, mint a vizes technika. Ha régi a tojás, a fehérje veszít a nedvességtartalmából, a levegő pedig megnő benne. Ha megrázod, és úgy érzed, erősen lötyög, vagy hallod, hogy kotyogó hangja van, akkor már nagy eséllyel nem friss. 

romlotttojás2

Feltörés után

A sárgája és a fehérje összefolyik

Ha szétválasztasz egy friss tojást, a sárgája szépen egyben marad, az alakja gömbölyded, a fehérje pedig körülöleli. Ha már romlott a tojás, akkor viszont a sárgája és a fehérje összefolyik. A harmadik lehetőség, hogy a sárgája lapos, a fehérje pedig zavaros, ekkor már régi, de hőkezelve még felhasználható. 

romlotttojás

Szag

Az egyik legárulkodóbb jel a tojás szaga. Készíts elő egy kis tálat, oda törd egyesével a tojásokat. Ha rossz, erős a szaga, dobd ki, biztosan megromlott, záptojással van dolgod. 

Ha pedig a tökéletes főtt tojás titkát keresed, vagy a pucolással szokott meggyűlni a bajod, olvasd el ezt a cikkünket is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük