Így tartsd frissen a vágott fűszernövényeket: bevált trükköket mutatunk

friss-fuszernoveny-tarolas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fűszernövények frissességének megőrzése érdekében megpróbáltuk kideríteni, hogy mi a legideálisabb tárolási módszer vagy trükk.

Nincs is annál jobb, mint amikor a főzéshez saját termesztésű, friss fűszernövényeket tudsz felhasználni. Mivel sajnos mindennek nincs mindig szezonja, így előfordul, hogy csak vágott, előre csomagolt formában tudsz hozzájutni. Mivel ez a kivitel azért mégsem a földbe ültetett változat, amit ha jó helyen tartasz és tisztességgel gondozol, meghálálja, más tartósítási módok után kell nézned.

Mosd meg őket

A vágott fűszereket minden esetben meg kell mosni. Ehhez ideális lehet egy centrifugás, salátamosó tál, amelybe csak beleteszed a leöblített fűszereket, és a mechanika segítségével kicentrifugázhatod úgy, hogy abból az egészen finom törmelék is kimosódjon.

friss-fuszernoveny-tarolas

Ezután természetesen irány a papírtörlő, hogy az leitathassa róla a maradék vizet.

Tartós tárolás

Ha több ideig szeretnéd a megfelelő helyen tudni a vágott fűszernövényeidet, akkor a megtisztított fűszereket helyezd el hosszában egy enyhén nedves papírtörlőn, majd óvatosan tekerd fel, mintha csak egy palacsinta lenne.

friss-fuszernoveny-tarolas

Ezután a tekercset tedd bele egy visszazárható, műanyag tasakba, vagy csomagold be frissen tartó fóliába és tedd be a hűtőbe.

Lágy fűszerek tárolása

Lágy fűszerek alatt például a petrezselyemre, a lestyánra és a bazsalikomra gondolj! Ezeknek érdemes levágni a szárukat a tőnél, majd eltávolítani róluk a megsárgult, fonnyadt leveleket. 

friss-fuszernoveny-tarolas

Ezután tedd őket egy befőttesüvegbe, aminek az alján kb. 2,5 cm-ig álljon a víz. Akár le is fedheted az üveget, de ne kupakkal, elegendő egy zacskóval is, hogy legyen bent oxigén. Ezt követően pedig mehet is be a hűtőbe.

Mire figyelj?

Akár vágott, akár ültetett fűszernövényről van szó, azok életben tartása mindkét esetben odafigyelést kíván. Hogy mire érdemes odafigyelned, azt alább megtudhatod.

Fény

Ha egy növényt túl sok napfény ér, nem tudja szabályozni az elnyelt energiát, ennek következtében károsodhatnak a sejtjei, ami a sárgulásához vezethet. Ez főként a vékony, finom fűszernövényeket érinti, mint amilyen a petrezselyem és a koriander. Éppen ezért fontos, hogy ne tedd ki őket közvetlen napfénynek!

friss-fuszernoveny-tarolas

Túl sok nedvesség

Igaz, hogy ez idáig a nedvesség fontosságát ecseteltük neked, de jó, ha tudod, hogy a túl sok nedvesség, a nem megfelelő közegben elősegítheti a bomlást. A levelek és a szárak könnyen nyálkás állagúvá válhatnak, főleg, ha sokáig hagyod például a szupermarketben kapható, tasakos formájában. 

fuszernovenyek-frissen-tartasa

Túl kevés nedvesség

Nehéz lehet megtalálni az arany középutat vízkérdésben, de azt nyilvánvalóan te is tudod, hogy ha a vágott fűszernövény semmilyen vizet nem kap, akkor kiszárad. Elpárolog belőle a nedvesség, ezzel együtt viszont az íze és az aromája is.

Hőmérséklet

A romláshoz bizony nemcsak a nedvesség, hanem a nem megfelelő hőmérséklet is hozzájárulhat, íz- és állagvesztést eredményezve. A bazsalikom és a menta kivételével minden más fűszernövényt a hűtőben tárolj!

fuszernovenyek-frissen-tartasa

A bazsalikomot és a mentát pedig csak azért ne, mert a túl vékony leveleiket a hideg károsíthatja, így azok gyorsabban barnulnak be és fagyási sérüléseket is szenvedhetnek. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon