![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan tartósíthatod a gombát? A fagyasztást is jól bírja, de savanyíthatod is
![gcover](https://kep.index.hu/1/0/3958/39580/395802/39580265_3019853_709e8810df85dc614b072b9c059ca4c0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Laska-, vargánya- vagy csiperkegomba, könnyen beszerezhetőek, hűtőben néhány napig frissek maradnak, de máshogyan is tartósíthatod őket.
A sokoldalú, változatos fajtájú és zamatú gomba boltban és piacon is megvásárolható, sőt, ha értesz hozzá, te magad is szedheted. Amennyiben a természetben gyűjtöd a gombát, fogyasztás előtt mindig vizsgáltasd meg szakértővel, hogy biztos ehető fajtákat viszel-e haza.
Ha boltban veszed a gombát, a tálcán fel van tüntetve, mikor csomagolták és meddig fogyasztható. Vásárlás után hűtőben kell tárolni, persze nem hetekig, néhány napig, esetleg egy hétig használható. Amikor puha, akkor már veszített a frissességéből, ekkor már nem tanácsos sokáig őrizni.
![gct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3958/39580/395803/39580305_502eca543bc5bba7c0e5272fd8d410ea_wm.jpg)
A gombát többféle módon lehet tartósítani, bár más lesz a textúrája, izgalmasan lehet majd felhasználni. Mutatunk is három módszert.
Fagyasztás
A legegyszerűbb módszer, a folyamat nincs hatással a gomba zamatára, az állaga azonban nem lesz olyan, mint frissen, vizesebb, puhább lesz. A gombát többféleképpen fagyaszthatod le: az is jó megoldás, ha megpucolod, majd feldarabolod, utána egyszerűen simítózáras zacskóban vagy dobozban beteszed a mélyhűtőbe, amikor pedig kell, csak kikapod. Az íze így kevésbé lesz intenzív - érdemes előkészíteni, mielőtt a fagyasztóba kerül.
![gct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3958/39580/395803/39580309_050731b8fe10e0b6012d24f6caddbe35_wm.jpg)
Hogy megmaradjon a zamata, blansírozva vagy pirítva érdemes lefagyasztani. A blansírozáshoz tedd lobogó, sós, citromleves vízbe 3-4 percre, utána jeges vízben hűtsd le, majd zacskóban fagyaszd le. A pirítás sem bonyolultabb, csak várd meg, míg kihűl a gomba, utána jöhet a zacskó, majd a fagyasztó.
Szárítva
Ha van aszalógéped, akkor a segítségével elvégezheted a folyamatot, ha nincs, akkor egyszerűen tisztítsd meg, szeleteld fel, majd napon szárítsd ki a gombát - erről itt olvashatsz bővebben. Akkor végeztél jó munkát, ha hajlításra eltörnek a szeletek. Amikor kész, tedd légmentesen zárható, csatos üvegbe.
A szárítás sütőben is végezhető, az előkészített gombákat 45 fokon szárítsd addig, amíg pattanva nem törik a szelet.
Savanyúság
Bizony, a gombából is készülhet fantasztikus savanyúság, amelyet akár rizottóba is bele lehet keverni, de köretként is kínálhatod húsok mellé, sőt, akár még magában is csipegethetsz belőle.
![gct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3958/39580/395804/39580487_9acc1ac9be3e54f9e0977091407c74db_wm.jpg)
A savanyúság készítéséhez forralj fel 1 vagy 2 liter vizet, majd tegyél bele ízlés szerint cukrot, ecetet, fokhagymát, hagymát, egész borsot, koriandert, babérlevelet, mustármagot, chilit, de bármi más is mehet bele, amit szeretsz. Közben a megtisztított, szeletelt gombákat sós, lobogó vízben főzd 10 percig, majd jeges vízben hűtsd le. Tedd üvegekbe a gombát, majd öntsd rá a forró, fűszeres levet, míg el nem lepi, végül száraz dunsztban hűtsd ki a savanyúságot.
Fotók: Getty Images