Vajban pirított petrezselymes gombafejek - Isteni köret kevés szénhidráttal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az ízletes, fokhagymás vajban pirított gomba mindenhez jól passzol, de a gombaimádók így, önmagában is odáig lesznek érte. 

Be kell vallanom, sokáig nem szerettem a gombát és még most is barátkozom vele. Az, hogy melyik ízlik, attól függ, hogy hogyan és mivel készül a gomba - azonban ezek a lepirított, petrezselymes gombafejek mind állagukban, mind ízükben zseniálisak. 

A gombafejek nassolnivalóként és köretként is megállják a helyüket, steak, sült borda, sült csirke vagy lazac mellé illenek a leginkább, de előételként, különféle sajtokkal is isteniek. Ha valamilyen szaftosabb, krémesebb formában készítenétek el a gombát, arra is hoztunk nemrég egy receptet

Bár a fokhagyma fontos eleme a köretnek, sőt, nélkülözhetetlen, csak a főzés legvégén adjuk a gombákhoz. Ugyanis a fokhagymának nagyon kevés idő kell, különben lekap, megkeseredik és az az egész ételt elronthatja. Fűszerek közül kakukkfűre és petrezselyemre lesz szükségünk, lehetőleg frissre, mindkettő nagyon jól illik a gombához, nemcsak az ízét dobja fel, hanem az illata is varázslatos lesz.

Fokhagymás, petrezselymes gombafejek

gombapetezselyem

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 evőkanál vaj (sótlan)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 gramm csiperke gomba (fehér vagy barna)
  • 2 evőkanál fehérbor (száraz)
  • 1 teáskanál kakukkfű (friss)
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és az olajat melegítsük fel egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon.

Az összekockázott vöröshagymát dinszteljük meg a vajon, amíg üveges nem lesz.

Közben a gombákat tisztítsuk meg, a nagyobb fejeket vágjuk félbe, a kisebbek maradhatnak egészben. Adjuk hozzá a gombákat a hagymához, 4-5 perc alatt pirítsuk le őket szép barnára.

Öntsük hozzá a bort, pár perc alatt redukáljuk a mennyiségét. Mehet bele a kakukkfű, petrezselyem és az összezúzott fokhagyma. 1 perc alatt vegyítsük jól össze a hozzávalókat.

Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Tálalásnál szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük