7 hiba, amit ne kövess el, ha zöldséget grillezel - A fűszerezés és az előfőzés is fontos

zöldségek grillezés cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A grillezés a nyárhoz kötődő tevékenység, nemcsak egy sütési módszer, hanem életérzés is, ettől függetlenül megvannak a maga kis praktikái és buktatói.

A grillezés a legjobb módszer, ha a zöldségek valódi ízét szeretnéd megismerni. A faszénen sült étel mély, füstös aromát kap, amelyet más módszerrel nem tudsz elérni. Annak ellenére, hogy elsőre könnyűnek gondolnád, elkövethetsz pár hibát, de ezeket meg is előzheted, ha néhány trükköt megtanulsz, mielőtt nekiállnál a sütögetésnek. Az egyik ilyen baki, amikor a zöldség szélei előbb megégnek, miközben a belsejük még meg sem puhult. Ugye veled is előfordult már ilyen? Mielőtt sorra vennénk a trükköket, hoztunk néhány grillezős receptet is.

Fontos, hogy sütéskor takarítsd le a rácsot, itt mutatunk praktikákat, hogyan tudod hatékonyan megtisztítani a szennyeződésektől. Szezon előtt és után is érdemes nagytakarítást végezni rajtuk.

Most a húsokra nem térünk ki, érdemes a zöldségeknek is időt szentelni, hogy tökéletesen tudd szervírozni őket. A grillezett zöldségekből akár mártogatósok is készülhetnek, az ajvárt utána húsok mellé kínálhatod. Az alábbiakra figyelj, hogy tökéletesek legyenek a zöldségeid. 

zöldségnyárs álló ok

Hibák

Nem főzöd elő a keményebb zöldségeket

Igazából bármilyen zöldséget meg lehet grillezni, valamelyiket kicsit egyszerűbb, a többi nagyobb odafigyelést kíván. A legkönnyebben grillezhető zöldségek a cukkini, a hagyma vagy a paprika, ezek úgy puhulnak meg hamar, hogy közben a külsejük sem ég meg. Az olyan keményebb zöldségek, mint a krumpli vagy az édeskrumpli, nagyobb odafigyelést kívánnak. Ha ezeket csak rádobod a grillre, előfordulhat, hogy hamarabb égnek meg, minthogy megpuhulnának, úgyhogy érdemes előfőzni őket. 

Nem fűszerezed őket eléggé

A húsokhoz hasonlóan a zöldségeknek is megfelelő fűszerezésre van szükségük. A só az alap, de ezen kívül nyugodtan használj intenzív fűszereket. Sőt, pácolhatod is őket, hogy még karakteresebb ízt kapj. 

grillzöldségek álló ok

Cukros szószokkal kened

A bolti barbecue-val és egyéb készen kapható cukros mázzal bevont zöldségek túlkaramellizálódhatnak és grillezés közben megéghetnek. Ahelyett, hogy ezeket a magas cukortartalmú mártásokat használnád, válassz olaj- vagy ecetalapú pácokat, amelyek jó ízt adnak a zöldségeknek, de nem égetik meg. 

Nem olajozod meg a grillrácsot

A grillrácsot mindenképpen meg kell olajozni, hogy ne ragadjanak rá a zöldségek. Az olajozás nagyon egyszerű művelet, csak márts bele egy összegyűrt papírtörlőt néhány evőkanál repce- vagy növényi olajba és fogó segítségével húzd át a még forró grillrácsokon. 

grillezett zöldségek belső ok

Kisebb zöldségeket szeretnél sütni grillkosár vagy nyárs nélkül

Azokat a kis zöldségeket, mint a spárga vagy a karfiol, amelyek átférnek a rácsok között, kicsit nehezebb meggrillezni. Használhatsz úgynevezett hálós grillkosarat, amelyet csak a rácsokra kell tenned és szuperül megsülnek benne a zöldségek. A kicsit nagyobb darabokat pedig szúrd nyársra. 

Végig nagy lángon sütöd őket

Ha végig nagy lángon grillezel, akkor nagyon hamar megégeted a zöldségeket és belül biztosan kemények maradnak. Ehelyett kezdd magas hőfokon, majd tedd egy kicsit távolabb a hőforrástól őket. 

vega nyárs álló

Túlsütöd őket

A grillen sokkal hamarabb elkészülnek a zöldségek, mintha sütőben sütnéd őket. Nagyjából fele annyi idő kell nekik, nagyon figyelj közben, nehogy megégjenek. Ha nem vagy biztos abban, hogy megpuhultak-e, akkor csak vágd félbe őket és máris ellenőrizheted. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon