Hogyan lesz selymes, csomómentes a habarás? Mutatjuk a titkot

hcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A habarás mindig tejtermékkel készül, az ételek sűrítését és tápértékének növelését szolgálja, főleg főzelékeknél és leveseknél szokás a főzési folyamat végén belekeverni.

A magyar konyhában az ételek sűrítése rántással vagy habarással történik. A rántás mindig zsiradékkal készül, amit magas falú serpenyőben szokás készíteni, folyamatosan kevergetve. A rántás hagymával, fokhagymával és pirospaprikával készülhet, így az étel a sűrű textúra mellett plusz különleges ízt is kap. 

A habarást a legtöbbször olyan ételek elkészítésénél szokás alkalmazni, amelyek zsiradék hozzáadása nélkül készülnek. Ilyen például a krumplifőzelék, amely a selymesre kevert habarástól lesz ellenállhatatlan.

Valamilyen tejtermék

A habarás különböző gyümölcsleveseknél is elengedhetetlen, bármilyen tejterméket lehet használni, tejet, tejszínt, tejfölt, de még kókuszitalt is. Természetesen érdemes az étel ízvilágát is figyelembe venni, amikor a habaráshoz tejterméket választ az ember. Egzotikus levesekhez a kókuszital nagyon jól illik, ezért ebből lesz a legjobb a habarás, magyaros főzelékekhez tejet vagy tejfölt érdemes használni. Olykor azonban a zsiradékkal készült ételek is kaphatnak habarást, ilyen például a tárkonyos csirkeraguleves.

A hőkiegyenlítés 

A habarás készítése nem nehéz, nem szabad tőle félni. Tökéletes arány nem létezik – legalábbis szerintem -, érdemes szemmértékkel mérni, hisz mondjuk, ha főzelékre kerül a habarás - bab-, borsó- vagy krumplifőzelék -, a zöldségek önmagában is sűrűsítik az ételt, és az is nagyon sokat számít, milyen fajta liszttel dolgozik a konyhatündér. Első körben érdemes a nagyik tanácsát követni, 1 bögre tejfölben vagy tejben mindig 2-3 evőkanál lisztet keverj el csomómentesre, majd mielőtt az ételbe kerülne, hőkiegyenlítést kell végezni: 1-2 merőkanállal ki kell szedni a levesből, főzelékből vagy pörköltből, majd a habarással el kell keverni.

34185439 00e107fb3f89fb3986b9813268cf59d9 wm

Hogyan lesz csomómentes?

A nagy kérdés, hiszen, ha jól kikeverve adjuk az ételhez, bizony akkor is előfordul a kellemetlenség és csomós lesz a főzelék. Épp ennek elkerülése végett szükséges hőkiegyenlítést végezni, olykor azonban így is becsúszik a malőr, ezért amikor az ételbe kevernéd, 2-3 perccel előtte vedd le a főzeléket a tűzhelyről, így add hozzá, majd keverd el benne alaposan. Utána újra mehet a láng fölé egyet forrni.

Így lesz igazán finom!

A habarás akkor lesz igazán ízletes, ha magasabb zsírtartalmú tejterméket használsz, 20%-os tejfölből sokkal krémesebb, selymesebb lesz a főzelék vagy leves. Mártások sűrítésénél tejszínt érdemes használni, amelyben 1 darab tojássárgáját is el lehet keverni.

Cover fotó:  Getty Images -  Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon