Házi almaecet almahéjból: környezetbarát és olcsó megoldás egyben

almaecet cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az almaecet nem csak elképesztően finom, de nagyon egészséges is: most kipróbáljuk, elkészíthető-e otthon almahulladékból.

Mindig vannak éppen iszonyúan menő alapanyagok, újonnan vagy régről újra felfedezett élelmiszerek, amik óriási sztárok lesznek a neten hol rövidebb, hol hosszabb időre.

Amikor pedig egy alapanyag megy, akkor az éppen mindenre jó. Talán emlékeznek páran az almaecet-időszakra. Almaecet fejfájás ellen, almaecet takarításra, üdítőnek, fürdővízbe, tényleg mindenhová és mindenre javasolt csodaszerként futott. Annyiból nagyon jó hatása volt ennek a divatnak, hogy én is megszerettem, bár én egyszerűen csak - unalmas és hétköznapi módon - ételbe teszem és nem fürdök benne.

Az almaecet mindegyik ecet közül a kedvencem, mert nagyon lágyan savanyú, nehéz túladagolni és sokkal összetettebb, édes- gyümölcsös-savanykás íze van, mint a többi ecetnek. 

Otthon

Mivel pedig mostanában nagyon izgat a házi fermentálás és mindenféle egyéb erjesztés, most úgy döntöttem, eljött a házi ecetkészítés ideje is. Bár néhány kiló almát is simán rá lehetne szánni erre a programra, mégis az adta meg a kezdőlöketet és az elhatározást ahhoz, hogy belekezdjek, mikor hallottam róla a játszótéren, hogy maradék almahéjból készített valaki ecetet. 

almaecet2 ajanlo

Almáspite-hulladék

Akinek nem gyűlik otthon hegyekben az almahéj, az egyszerűen kösse össze az ecetkészítés programját egy nagy őszi almáspite-sütéssel, és máris megoldódott a dolog. A héjakat nem kell kidobni, de sütink is lesz. 

A folyamat

A módszer amúgy elképesztően egyszerű. Amikor összegyűlt egy szép adag almahulladékunk, tiszta üvegekbe töltjük és felöntjük cukros vízzel. A víznek literjéhez körülbelül 100 gramm cukrot kell adnunk. Az üveget lazán lezárjuk, és sötét, langyos helyre, például kamrapolcra tesszük. Néha átkeverjük, ha arra járunk, máskülönben hagyjuk érni.

Két hét után leszűrjük, majd további két hétig hagyjuk érni. Ekkor kezdhetjük el kóstolgatni: ha nem elég érett, tovább hagyjuk állni, ha pedig jónak ítéljük meg, mehet a hűtőbe, majd fel is lehet használni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon