Így készül a ropogós kruton – Megfelelően tárolva egy hétig is eláll
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A leleményes konyhatündérek nem dobják ki a szikkadt, száraz kenyeret, helyette inkább formára vágva krutont készítenek belőle.
Nem csak kenyérből készülhet kruton, más pékáruból is működik a dolog, lehet az zsemle, kifli vagy kalács. A kruton kívül ropogós, belül pedig puha, az egész világon nagyon kedvelt és szerény finomság, még a legunalmasabbnak tűnő krémlevest is feldobja.
Ne csak levesbetétnek használd!
A legtöbbször levesbetétként használják, de főzelékben is tökéletesen megállja a helyét, valamint az eredeti Cézár-salátában is kruton roppan, sőt, ennyivel nem ér véget a felhasználási lehetősége. Egy kis fantáziával rengetegféle izgalmas finomság készülhet belőle: ha van otthon sajt, hagyma, fűszerek és vaj, forgasd egybe őket a kenyérkockákkal, majd mehetnek is a sütőbe pirulni, sokkal ízletesebb lesz a kruton. Még szaftos húsok alá is teheted, a ropogós kenyérkocka nem fog átázni, az ízeket viszont magába szívja, öröm lesz ráharapni.
Krutont boltban is lehet kapni, a házi készítésű azonban sokkal finomabb, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Légmentes dobozban, edényben egy hétig gond nélkül eláll szobahőmérsékleten. Szikkadt, száraz kenyér előbb-utóbb minden háztartásban összejön, nem éri meg a kukát etetni vele, legyen belőle kruton!
Serpenyőben és sütőben is készülhet
A ropogós kenyérkockákat serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni. A lényeg, hogy a tetszőleges formára vágott pékárut minden oldalán enyhén be kell kenni olajjal vagy vajjal. Ha izgalmasabb aranybarna kockákat szeretnél, akkor bátran használj fűszereket, jól áll a krutonnak a rozmaring, de még sajttal megszórva is mehet pirulni, hogy aztán újjászületve bármilyen krémlevesben, salátában vagy más módon elfalatozd.
Ha sajttal próbálnád ki, akkor a kenyérkockákat először forgasd meg vajban vagy olajban, majd a reszelt sajtban is hempergesd meg. A legjobb, ha parmezánt használsz, zellerkrémlevesbe nagyon jól illik az így készült kruton.
A házi készítésű krutont 180 fokon ajánlott sütni, az időtartalma változó, a felszeletelt kenyér méretétől is függ, ez lehet 8 perc, de akár 20 percig is eltarthat, közben érdemes átforgatni egyszer-kétszer. Itt találsz hozzá egy szuper receptet.
Fotó: Getty Images