Így használd a kést helyesen: ismert vágási technikákat is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kés helyes használatát nem nagy ördöngösség elsajátítani: mindössze gyakorlatra és néhány megfontolandó szempontra lesz hozzá szükséged.
Biztosan te is hallottál már történeteket, amelyekben a séftanoncok több száz órát töltenek a hagyma felszeletelésének gyakorlásával.
Csak kevesen vannak, akik ilyen mélységekig hajlandóak elmenni azért, hogy a legjobbak legyenek, és átlagos szemmel túlzásnak is tűnhet, azonban a példa mindenképpen jól szemlélteti, hogy a konyhakés magabiztos és helyes használatához rengeteg gyakorlás szükséges.
A magabiztossággal a legtöbbünknek talán nincsen problémája, azonban ahhoz, hogy biztonságos legyen a főzés, és a kedvenc késünk is megtartsa az élét, érdemes szem előtt tartani néhány tanácsot.
A stabil vágódeszka fél siker
A biztonságos késhasználat a vágódeszka biztosításánál kezdődik. Győződj meg róla, hogy gyengébb nyomásra nem csúszik el az asztalon vagy a konyhapulton. Ha nem teljesen stabil, akkor helyezz alá nedves konyharuhát vagy papírtörlőt, esetleg csúszásgátlós szilikonlapot.
Ma már elérhetők olyan vágódeszkák, amelyeket szilikonnal szegélyeznek, így garantáltan a helyükön maradnak még intenzívebb igénybevétel esetén is. Nem mellesleg pedig hangtompítóként is funkcionálnak.
Hogyan fogd a kést?
A kést semmi esetre se tartsd a mutatóujjaddal a fokán. Ez azt eredményezheti, hogy az ujjad lecsúszik, és meg is vághatod magad, ugyanakkor ezzel a módszerrel nem is tudsz elegendő erőt kifejteni. A markolatot a pengétől nagyon távoli részén se fogd, mert így szintén nem lesz a mozdulatban erő, és még instabillá is válhat.
A helyes tartáshoz helyezd a hüvelyk- és mutatóujjadat a penge két oldalára, közel a markolathoz, a középső, a gyűrűs és kisujjadat pedig csavard a markolatra, a kézvédő mögé. És bár elsőre kényelmetlennek tűnhet, ezzel a tartással tudod a legjobban irányítani a kést.
A vágás iránya
A vágó vagy szeletelő mozdulat soha ne legyen egyszerűen függőleges irányú. Előbb a kés hegyét támaszd a deszkára, majd az élét határozottan gördítsd át az alapanyagon, amit szeletelni akarsz. Közben pedig finoman told előre a kést. Ezzel a mozdulattal a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt felapríthatod.
Az ujjak tartása
Soha ne tartsd egyenesen, vagy a penge irányába az ujjaidat, mert könnyen megvághatod magad. A legjobb, ha az ujjbegyek lefele, enyhén visszahajlítva állnak, így ha a kés hozzá is ér a kezedhez, az ujjperceid blokkolni fogják, és biztonságosan tudsz haladni a darabolással vagy szeleteléssel. Az ujjperceiddel ugyanakkor támasztani és irányítani is tudod a kést, így még a hatékonyságodat is fokozhatod.
Vágási technikák
A legtöbb zöldség vagy gyümölcs esetében vannak jól bevált darabolási módszerek, amelyek megkönnyítik az előkészítési folyamatokat. Nézzük a legelterjedtebbeket!
Julienne
Keményebb alapanyagok felcsíkozására alkalmas módszer, leggyakrabban sárgarépához használják. A lényege, hogy szabályos, kb. 5 cm hosszú, és 3-4 mm széles hasábokat vágnak. Így egy nem szokványos, esztétikus látványt nyújtó formavilág lesz az eredmény.
Sifonád
A sifonád (chiffonade) technikát leveles zöldségek, fűszernövények különlegesebb vágásához alkalmazzák. Ilyenkor a leveleket feltekerik (akár többet is egymásra helyezve), hogy úgy nézzen ki, mint egy rolád, és tetszőleges méretűre felcsíkozzák.
A végeredmény pedig egy szabálytalan csíkokból álló, random, de mutatós halom lesz. A módszer neve is ezt jelenti: “rongyokból készült”.
Kockázás
Főként a hagyma esetében használatos. Ilyenkor a zöldséget elfelezik, hosszanti irányban (a szárától indulva) bevagdossák, és ezekkel a vágásokkal merőlegesen haladva kisebb-nagyobb kockákra darabolják.
Fotók: Getty Images