Mit csinálnak Izlandon a vajjal, hogy hidegen is kenhető lesz?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden vajimádó arra vágyik, hogy a jéghideg kockavajat minden furfang és lágyító technika nélkül azonnal kenyérre kenhesse, ami az izlandi trükkel meg is valósulhat.
Néhány hete vettük át az összes létező trükköt, amivel a kemény kockává fagyott vajat kenhetővé lehet varázsolni, ezek közül az egyik leghatékonyabbat most le is teszteljük. Nem kell hozzá más, mint egy kis joghurt.
Az ötletről egy éttermi élmény alapján a Food and Wine számolt be először. A szerző elmondása szerint egy izlandi étteremben élete legcsodálatosabb, legkönnyedebb, legkrémesebb vaját kóstolta, ami felülmúlt minden francia és házi vajat, amit korábban próbált. A The Retreat nevű étteremben a vajas kenyér egy hétfogásos, Izland ízeit bemutató menüsor keretein belül érkezik egy ötéves kovásszal készült köményes rozskenyér társaságában.
Sűrű joghurt
A csodálatos vaj titka egy extra hozzávaló, a Skyr nevű izlandi joghurt. A vikingek által behozott ősi joghurtfajta olyan állagú, mint a görög joghurt, de lágyabb és enyhébb ízű nála, valamint sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mivel alacsony zsírtartalmú tejből készül. Ez a tejtermék adja a különleges állagát a vajnak, sőt, az étteremben még alga is kerül bele, de ehhez én most éppen nem annyira ragaszkodom: az állagot érintő trükk viszont nagyon izgat.
Otthoni módszer
A Skillet magazin az élménybeszámoló hatására kipróbálta, vajon otthon is előállítható-e a joghurtos varázslat, és csodálatos tapasztalatokról számolt be. A szobahőmérsékletű vajhoz görög joghurtot adtak - körülbelül 100 grammhoz két csapott evőkanálnyit - és addig keverték, dolgozták össze a két alapanyagot, míg egynemű massza nem lett belőlük. Amikor ezzel megvannak, beteszik a hűtőbe, és ha újra lehűlt, jöhet a csodavárás. Amikor a vaj szilárdra hűl, sütőpapírba csomagolják, és úgy tárolják tovább.
Teszt
Én is kipróbáltam és nagyon megszerettem ezt a módszert: körülbelül két percnyi munkát vesz igénybe, és valóban nem csak finomabb és krémesebb lesz így a vaj, de elképesztően praktikus dolog, mikor reggel gyorsan kell kiflit kenni - vagy szendvicset csomagolni - és hirtelen van szükség kenhető vajra.
Fotó: Ács Bori/Sóbors