Hogyan kell kitisztítani a zavaros húslevest? 3 módszert mutatunk

consomme2 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néha mindent jól csinálunk, mégis zavaros lesz a húsleves. Ki lehet utólag tisztítani, és ha igen, hogyan?

A húsleves olyan mindennapi eledelünk ősztől tavaszig, sőt, gyakran még nyáron is, mint a kenyér, szinte állandóan fő az újabb és újabb adag belőle. 

Mindenki ismeri az alapszabályokat, a lassú főzést, a habozást, hogy nem szabad erősen forralni meg az egyéb babonákat, de még így is megesik olykor, hogy a csillagok rossz irányban állnak a marhacsont felett, vagy telihold van, így a leves zavaros lesz. Nem érdemes szomorkodni, mert az ügy még menthető.

Szűrés 

Aki már főzött húslevest, az tudja, hogy a megfőtt levest mindig le kell szűrni, ez az eltarthatósága, a szépsége és az élvezhetősége miatt egyaránt fontos. A legbiztosabb szűrési technika viszont körülbelül öt perccel lassabb a kézenfekvő módon adódó egyik fazékból a másikba zúdításnál. Miután a leves megfőtt, érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy a zavaros elemek leülepedjenek az aljára. Ha a fazékból egyenesen átöntjük a másikba, ezeket az elemeket felkavarjuk. Ha viszont szépen lassan, merőkanállal kanalazzuk át a másik lábosban gondosan elhelyezett szűrőbe, akkor a zavaros szálló darabok nagy része a lábos alján marad.

A különösen zavaros húslevesnél még a konyharuhás trükköt is bevethetjük: ilyenkor dupla szűrőrendszert képezünk egy laza szövésű anyag segítségével, amivel a szűrőt béleljük ki. Igen, ezen sokkal lassabban fog átcsorogni a húsleves, viszont a darabkák nagy részét fenn fogja tartani.

consomme

Zsírozás

Az igazi nagyok tálalás előtt teljesen lehűtik a már leszűrt húslevest, és a hűlés során a tetejére kiült zsírt egyszerűen lekanalazzák, így nem lesznek Szindbádba illően úszkáló zsírpöttyök a levesen. 

A francia hadművelet

A franciák kristálytiszta erőlevesét, a consommét egy egészen meghökkentően furcsa módszerrel tisztítják meg, ezután teljesen áttetsző lesz és ízre is egészen más élményt fog nyújtani.

Maradék tojásfehérje mindig akad otthon, ez is kell majd hozzá, valamint egy kis aprított zöldség, ami lehet répa, zeller, hagyma vagy ezek keveréke, továbbá sovány darált hús. Ezeket az alapanyagokat kell egy lábosba önteni a fent leírt módon teljesen lehűtött, leszűrt, lezsírozott levessel. 

Lassú, de folyamatos keverés mellett fel kell melegíteni a levest a fehérjés egyveleggel. Egészen addig kell kevergetni, míg már majdnem felforrt. Ekkor viszont abba kell hagyni a keverést, és alacsony lángon halkan rotyogtatni úgy egy órán keresztül. A fehérjés keverék kiül a leves tetejére, ebbe kell egy lukat fúrni, és mikor kész, ezen a lukon keresztül kell kimerni a tiszta húslevest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük