Négy tévhit a fagyasztott zöldségekről: így használd őket

fagyasztott-zoldsegek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldségek, ideális esetben, úgy az igaziak, ha frissen használjuk fel őket. Sajnos azonban, mivel mindennek nincsen 365 napon át szezonja, így marad a mirelit verzió. Összeszedtük 4 pontba, hogyan tudod őket fagyasztva is helyesen felhasználni.

A fagyasztott zöldségek számos meglepetést tartogathatnak számunkra a felhasználásuk során. Ilyen például a fakó szín vagy az ízek halványodása. Van azonban néhány trükk a tarsolyunkban, hogy ezeket a csapdákat el tudd kerülni.

Nem kell mindent megfőzni

Súlyos tévhit, hogy minden fagyasztott zöldséget meg kell főzni ahhoz, hogy megehessük. Számos olyan típus van, amihez se mikróra, se serpenyőre, se semmilyen főzőedényre nincs szükség. Sok zöldséget elegendő, ha egyszerűen csak hagysz a hűtőben vagy a konyhapulton kiolvadni.

A zöldségek ugyanis nyersen sokkal magasabb tápértékkel rendelkeznek, mintha forró vízben főznéd, mikróznád vagy megsütnéd őket. A magas hőmérséklet hatására ugyanis számos tápanyag, köztük például a C-vitamin is, egyszerűen lebomlik. Persze nem minden, hiszen ahhoz teljesen szét kellene főzni, de ettől azért még célszerűbb nyersen fogyasztani.

thawing

És hogy miket is sorolunk ide? Például a fagyasztott kukoricát, amit elegendő langyos víz alatt kiolvasztani, majd már adhatod is a salátához. A fagyasztott karfiolt szintén idesoroljuk, ahogy a cukkinit is.

Fűszernövények kiolvasztása

Míg számos zöldséget le és ki lehet olvasztani, addig a fűszernövényeket például egyáltalán nem kellene. Ezek a frissen csodálatos ízekkel bíró növények ugyanis a fagyasztás során elveszítik szerkezetüket, így kizárólag olyan ételekhez érdemes adni, mint például levesek, szószok és főtt tészták, ahol nem jelent látványbeli problémát a növények szerkezetvesztése. Azonban ha mégis fagyasztásra adnád a fejedet, a petrezselymet, a koriandert, a kakukkfüvet például jégkockatartóba aprítva érdemes lefagyasztani, amit aztán ugyanebben a formában adj hozzá például levesekhez. 

fagyasztott-zoldsegek

Mit szabad kiolvasztani úgy, ahogyan semmi mást?

A karfiollal ellentétben a brokkolinál és a kaliforniai paprikánál lényegesen nagyobb a felhasználási mozgástér. Ezeket ugyanis ki lehet olvasztani melegítéssel is anélkül, hogy elveszítenék az állagukat, vagy túl sok vizet engednének ki magukból.

fagyasztott-zoldsegek

Kerüld a mikrohullámú sütőt!

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogyha nincs időd forró vízben melengetni a zöldségeket, akkor ott a mikró. Ez azonban a lehető legrosszabb ötlet, amit a zöldségekkel tehetsz, hiszen a mikró olyan teljesítménnyel dolgozik, amivel majdhogynem lehetetlen kontrollálni, hogy a leadott hő hatására ne pusztuljon el a zöldségekben lévő vitamin. Persze tehetsz egy próbát, de ha meg is kíséreled, akkor is csak 30-60 mp-et adj neki, és közben keverd alaposan át a zöldséget, hogy a hő egyenletesen érje és ne koncentráltan.

Ahogy a mondás tartja, a lustaság fél egészség, azonban ne sajnáld az időt arra, hogy a fagyasztott zöldségeket is megpárold, esetleg blansírozd.

A főzési idő, mint tényező

Fontos, hogy ne ess abba a hibába, hogy minden zöldséget ugyanaddig főzöl. A zöldségek főzési ideje ugyanis eltér egymástól. Például, minél kisebb darabokra vágva főzöl valamit, annál kevesebb idő kell hozzá. 

Ugyanakkor a tököt, az édesburgonyát, a sima burgonyát vagy a nagyobb darabra vágott zöldségeket alapból több ideig kell főzni, már csak méretük és szerkezetük alapján is, hiszen úgy lesz lágyabb és könnyebben fogyasztható az állaguk.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon