Többé nem ragad a sütőpapír a tésztára: szuper praktikát mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőpapír is képes galibát okozni, ráéghet a tésztára, vagy épp nem lehet lehúzni róla, ha nem megfelelően használod, vagy silány a minősége.
Bizony, a sütőpapírt sem mindegy, hogy használod, ha pedig a tésztára ragad, az bizony látszódni és érződni fog a süteményen.
Sütőpapír nélkül nem érdemes sütni, sokkal könnyebb és tisztább vele a munka. A sütőpapír több funkciót is betölthet a konyhában, nem csak sütemények alá érdemes tenni: bátran használhatod élelmiszerek csomagolására, strapabíró köntöst nyújt a szendvicsnek, de felvágottakat és sajtokat is tárolhatsz benne. A sütőpapír a nyújtódeszkát is helyettesítheti, sőt még habzsákot is kreálhatsz belőle. Fő funkciója mégis a tapadásmentes sütés: kerülhet muffinkosárkába, kenyér- vagy tortaformába és tepsibe.
Ha jól dolgoztál, és a sütőpapír sem volt silány minőségű, akkor egyszerűen lehúzhatod a kész tésztáról. Ha azonban nem voltál ilyen szerencsés, akkor a papír ráéghet a tésztára, nagyon nehéz az eltávolítása, a kellemetlen, égett íz pedig érezhető lesz.
Mit lehet tenni?
Hogy elkerüld a malőrt, ezentúl soha ne használd a tepsit szárazon. Egy kevés vízzel, vajjal vagy olajjal kend ki, csak ezután simítsd rá a papírt, így biztosan odaragad, és a nedvességnek köszönhetően egyszerű lesz az eltávolítása. A nedvességnek a hő megtartásában is szerepe van, így sokkal gyorsabban fog megsülni a sütemény.
Nem marad a formában a papír?
Az előbb említett vaj/olaj abban is segít, hogy a papír a tepsihez ragadjon, de másik praktika is létezik. E szerint érdemes összegyűrni a sütőpapírt, majd kisimítva a formába helyezni, úgy könnyebben belesimul, idomul hozzá. Ha ezt a módszert próbálod ki, itt is fontos, hogy a tepsi ne legyen száraz.
Sütőpapírtrükkök
Ha kíváncsi vagy, hogy lehet tökéletesen a tepsi vagy a torta formájára szabni a sütőpapírt, akkor nézd meg ezt a videót, és meríts belőle inspirációt.
Fotók: Getty Images