Miért kell a kenyeret bevágni sütés előtt? Mutatjuk, hogy készül a tökéletes házi kenyér

kscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell ahhoz péknek lenni, hogy kenyeret süssön az ember, csupán ismerni kell a megfelelő technikát, az alapok elsajátítása után pedig játszi könnyedséggel fognak készülni a finomabbnál finomabb péksütik.

A házi készítésű vekninek nincsen párja, nem kell attól tartanod, hogy dagasztás közben elfáradsz, netán megbánod, mert úgy érzed, nehéz feladatot vállaltál. A kenyérkészítés csupa öröm, ráadásul a saját kézzel gyártott pékáruba pontosan tudni fogod, hogy mi került. 

Miközben barnul a kenyér a sütőben, kellemes illat járja át a házat, ilyenkor az alkalmi pékek mindig felidézik az ügyes kezű nagymamákat, akik a ropogós héjú kenyereket örömmel sütötték a család számára.

Most megmutatjuk, mi is a titka a tökéletes házi kenyérnek, hogyan lehetsz profi, ha pedig belejöttél a kenyérsütésbe, egyre többfajta finomságot készíthetsz majd.

Az előkészület

Mint minden folyamatnál, a kenyérsütésnél is az első lépés az előkészület. Dagasztás előtt az összes alapanyag és konyhai eszköz legyen kéznél. Szükség lesz egy jó nagy tálra, amelybe az alapanyagok kerülnek, illetve mérőkancsóra, konyhai mérlegre, sütőpapírra, késre, tepsire vagy más sütőformára, amiben megsül majd a vekni.

ksák

Hozzávalók

Az alaptészta alapanyagai szerények, de fontos, hogy milyenek. A kenyérliszt a legjobb választás, hisz nagyobb arányban tartalmaz glutént, mint a finomliszt, rugalmasabb textúrájú tészta dagasztható belőle. A kenyér teljes kiőrlésűből is készülhet, de soha ne csak abból, mert akkor nagyon tömör lesz. Teljes kiőrlésű esetében fehér liszttel érdemes vegyíteni.

Élesztőből friss és por közül lehet választani, frissel mindig jobb dolgozni, sokkal szebben megkel tőle a tészta. Friss élesztő használatánál fontos, hogy cukros, meleg folyadékban kell felfuttatni. Persze ez porral is megtehető, de a végeredmény nem lesz ugyanolyan. Szárított élesztővel akkor érdemes dolgozni, ha nem kell sokat pihennie a tésztának.

kscst2

Kenyérkészítésnél valamilyen folyadékra is szükség van, ez recepttől függően lehet víz vagy tej, illetve lehet, hogy hideg, de lehet, hogy meleg folyadékot kell használni. A leggyakrabban vízből készül.

A már említett cukor mellett - amelynek segítségével felfut az élesztő - sóra is szükség van, hiszen nem csak ízt ad neki, de szabályozza az élesztő működését is.

Dagasztás

Kézzel és konyhai robotgép segítségével is történhet, a lényeg, hogy nem szabad megspórolni a ráfordított időt. Kézzel tényleg energia- és időgényes, de 10-15 percet rá kell szánni. A dagasztás során - a gluténnak köszönhetően - a tészta tágulási képessége nő, így pedig nagyon könnyű állagú kenyér születhet.

Nem baj, ha a tészta nedvesebb, inkább az legyen, mint száraz, mert a tömör állagú nem fog tudni rendesen megkelni.

ksct4

Mi az az öreg tészta?

Kovászos kenyerek készítésénél használják. Az öreg tészta, ahogy a neve is sugallja, egy előzőleg begyúrt tésztából kivett kis darab, amit majd a következő tésztába lehet gyúrni. A lecsippentett tésztadarabot műanyag fedeles dobozban, hűtőben kell tárolni, így 1 hétig eláll, de fagyasztható is. Az öreg tésztából készült kenyér mindig sűrűbb textúrájú, a héja vastag és ropogós lesz.

Kelesztés

A lassan kelesztett kenyerek a legfinomabbak, hisz pihenés során összeérnek az ízek, a tészta elkezd szépen növekedni. A kelesztés mindig lefedve, meleg helyen történjen, legalább a kétszeresére kell növeszteni a tésztát. Recepttől függően a kelesztés két lépésben is mehet: először lefedve a tálban, ilyenkor az a lényeg, hogy a duplájára keljen, majd a sütőformába helyezve ismét pihenhet.

A jóból is megárt a sok, a kelesztési időt is túlzásba lehet vinni, akkor pedig nyúlós, ragadós lesz a tészta. Ilyenkor nem kell megijedni, csak még egyszer át kell gyúrni és hagyni egy kicsit pihenni.

Miért kell bevágni a kenyeret sütés előtt?

Lehet a díszítés miatt is, de ez a bemetszés azért nagyon fontos, mert szabályozza a tészta növekedését a sütőben, így az is kivédhető, hogy a vekni megrepedezzen vagy eldeformálódjon. Kisebb méretű pékáruknál ollóval is lehet csinosítani a tésztát, nagyon mutatós lesz úgy a kenyér.

ksct3

Mitől lesz fényes a pékáru?

A tészta külső felületét mindig be kell kenni, hogy szép fényes, aranyszínű legyen. A pékárut tojással, tejjel, olajjal lehet bekenni, édes finomság esetében mézzel is érdemes átkenni a tésztát, miután megsült.

Sütés

A megfelelő hő és idő mindig az adott recepttől függ. Nem szabad félvállról venni az utasításokat, ha túl forró sütőbe kerül a kenyér, akkor a kérge megég, a belseje pedig nyers marad. Ha viszont hideg sütőbe kerül, akkor száraz lesz.

Sütemények készítésénél tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy elkészült-e, kenyér esetében pedig érdemes megkopogtatni, ha kongó hangot ad, akkor megsült. A frissen sült kenyérnek mindig a rácson kell kihűlnie, mert így megelőzhető, hogy a gőz megpuhítsa a héját.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük