Így készül a tökéletes lágy, félkemény és keménytojás (videó)
Tényleg tökéletes lett

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Se szeri, se száma az élet nagy kérdéseinek, például, hogy mi a szerelem, mi végre élünk itt a földön... és hogyan kell tojást főzni. Nem viccelek, a Google szerint, ha elkezdjük beírni, hogy "hogyan kell t...", akkor az első, amit felkínál az lesz, hogy "hogyan kell tojást főzni". Elmondjuk, sőt, videóban mutatjuk meg, hogy biztos legyen. Bónusz kontent: főzünk lágy, félkemény és keménytojást is, Michelin-csillagos minőségben.

Sőt, Andi még egy tojásfőzést segítő kis készséget, úgynevezett indikátort is vásárolt erre az alkalomra, és kipróbáltuk, hogy jobb tojást tudunk-e főzni vele, mit nélküle. Hát nem.

tojasfozes

Hibalehetőségek

A tojásfőzést kétféleképpen lehet elrontani, az egyik, ha kireped a tojás, ezt úgy lehet megelőzni, hogy sok sót kell tenni a főzővízbe, a tojás pedig ne legyen hűtőhideg, hanem szobahőmérsékletű, és ne forró vízbe tegyük, hanem hidegbe vagy langyosba. A másik hibalehetőség pedig az, ha túlfőzzük a tojást, és szürke perem jelenik meg a sárgája körül. Hát esküszöm, engem ez soha az életben nem zavart, sőt, nem is tudtam, hogy ez hiba, egészen addig, amíg egyszer egy cikkben fel nem hívták rá a figyelmem. Azóta kényszeresen vigyázok, nehogy túlfőzzem a tojást, és szürke perem jelenjen meg a sárgája körül, mert akkor jaj, mi lesz. Semmi.

Bűvös számok

Fontos adatok is elhangzanak a videóban, jegyezzétek meg a bűvös három, hat, és kilences számot. Ennyi ideig kell ugyanis forrástól számítva főzni a tojást, értelemszerűen a lágytojást 3 percig, a félkeményet 6 percig, a keményet pedig tízig.

A lágytojás olyan, hogy a sárgája folyik, és egy kicsit a fehérje is. A félkemény tojásnak a fehérje már megszilárdult, a sárgája viszont gusztusosan, hogy úgy ne mondjam, buján kiomlik belőle, amikor felvágjuk, a keménytojást meg mindenki megismeri. Nézzétek a videónkat, és foltozzátok be tojásfőzési tudásotok réseit, ha vannak.

Ezt is szeretjük