Így nem fog kirepedni a bejglid – Figyelj a töltelék és a tészta arányára

bejgli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minden évben egyszer nekiállunk bejglit sütni, és minden évben igyekszünk minden praktikát bevetni, hogy a megfelelő tészta- és töltelékarány mellett a külseje is szép maradjon, vagyis ne repedjen szét.

A bejglisütés alapvetően nem nehéz művelet, mégis sokan inkább készen vásárolják, hogy ne kelljen vele sokat bíbelődni, és biztosan szép legyen. Ugyan a nagymamám szerint a tökéletes bejgliben annyi a töltelék, hogy szinte csak kanállal lehet enni, mégis jobb, ha nemcsak finom, hanem jól is mutat az ünnepi asztalon. Abban, hogy mennyi legyen a tészta és a töltelék aránya a süteményben, eltérőek a vélemények, de általánosságban elmondható, hogy a gazdag töltelék, vékony tészta kettőse mindig nyerő. A mi véleményünk is ez, ha ezt a receptet sütitek meg, akkor biztosan nem lesz panasz. 

Az biztos, hogy az alapanyagok minőségén áll vagy bukik minden, itt is fontos, hogy csak jó minőségű hozzávalókkal dolgozz. A tojás lehetőleg háztáji legyen, a vaj magas zsírtartalmú, és a lisztből is a finomra őröltet válaszd. Bár nem különösebben bonyolult a bejgli elkészítése, semmiképpen ne utolsó pillanatban állj neki, hogy a tészta tudjon pihenni. Az összeállításnál viszont igyekezz gyorsan dolgozni, hogy a zsiradék ne olvadjon meg a kezed melegétől, hasonlóan tempósan, de alaposan gyúrd, mint ahogy a linzertésztánál teszed. A tempós és az alapos gyúrás látszólag ellentmond egymásnak, de ha határozott mozdulatokkal dolgozol, akkor megfelelő lesz a végeredmény.

mákos bejgli cover

A jó bejgli titka soktényezős

Amikor a bejgli az asztalra kerül, az első, ami feltűnik rajta, hogy kirepedt-e, vagy sem. Persze előfordul, hogy a legnagyobb igyekezet és odafigyelés ellenére kireped, amitől az íze nem lesz rosszabb, de látványra nem lesz olyan szép. Ahhoz, hogy egyben maradjon, érdemes pár tanácsot megfogadnod.

Először is, már a tészta nyújtásánál ügyelned kell arra, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Másodszor, a tészta-töltelék aránya sem mindegy, de a legfontosabb, hogy a töltelék milyen állapotban kerül a tésztába, erről egy szakértőt kérdeztünk.

mákos bejgli álló ok

Tanácsok az „Év diós bejglije” nyertesétől

Simon Andrea, a Trattoria di Sophia cukrásza is megerősítette, hogy a tésztát nem szabad sokáig gyúrni, a megfelelő ideig tartó pihentetés a kulcs. Elmondása szerint a töltelék nem lehet túl lágy és túl édes sem, a töltelék és a tészta pedig 1:1 arányban optimális. A cukrászatban 27 dkg tészta és 27 dkg töltelék arányban dolgoznak. Bár sok helyről ezt hallani, nem szabad túl szorosan tekerni a tésztát. A lekenés után meg kell szurkálni, valamint arra is figyelni kell, hogy a sütés előtt ne keljen túl a tészta. Sütésnél arra ügyelj, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas.

A mákos bejglinél még inkább oda kell figyelni az arányokra, mert ha túl édes a töltelék, nedves lehet tőle a tészta, és ennél a változatnál még könnyebben repedhet. Érdemes az eredeti, hagyományos recepteket követni, és azokat kicsit módosítgatni. 

trattoria di sophia bejgli belső

Neked sem fog kirepedni

Ahhoz, hogy repedésmentes legyen a tészta, a töltelék állagára és hőmérsékletére is oda kell figyelned. Senki sem szeretne száraz süteményt tálalni a vendégeknek, de ha túl nedves a töltelék, akkor szétázik a tészta, ha pedig túl száraz, akkor emiatt fog szétrepedni. Arra is figyelj, hogy ne tegyél túl sok zsiradékot és cukrot a töltelékbe, mert attól is nedves lehet a tészta, és kirepedhet. Amikor feltekerted és lekented a bejglit, egy hosszabb vékony tűvel vagy pálcával szurkáld meg, hogy sütés közben a gőz tudjon távozni, mert ha bent marad, az is repedéshez vezethet. A feltekerésnél arra vigyázz, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen.  

Bár már egészen különleges töltelékű bejgliket is készítenek, a hagyományos mákos és diós még mindig a legnépszerűbbek. A diós bejgli még finomabb lesz, ha a töltelékbe almát is teszel, itt találsz hozzá receptet. Bár a bejgli igazából semmivel nem helyettesíthető, ha már úgyis kelt tésztát sütsz, ennek a meggyes-mákos kalácsnak is biztosan sikere lesz.

Fotó: Getty Images, belső: Getty Images, Buza Virág

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon