![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így nem fog kirepedni a bejglid – Figyelj a töltelék és a tészta arányára
![bejgli cover](https://kep.index.hu/1/0/4091/40918/409182/40918219_3122411_9385f4b0c903cf60d1a7027d50ea99d6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minden évben egyszer nekiállunk bejglit sütni, és minden évben igyekszünk minden praktikát bevetni, hogy a megfelelő tészta- és töltelékarány mellett a külseje is szép maradjon, vagyis ne repedjen szét.
A bejglisütés alapvetően nem nehéz művelet, mégis sokan inkább készen vásárolják, hogy ne kelljen vele sokat bíbelődni, és biztosan szép legyen. Ugyan a nagymamám szerint a tökéletes bejgliben annyi a töltelék, hogy szinte csak kanállal lehet enni, mégis jobb, ha nemcsak finom, hanem jól is mutat az ünnepi asztalon. Abban, hogy mennyi legyen a tészta és a töltelék aránya a süteményben, eltérőek a vélemények, de általánosságban elmondható, hogy a gazdag töltelék, vékony tészta kettőse mindig nyerő. A mi véleményünk is ez, ha ezt a receptet sütitek meg, akkor biztosan nem lesz panasz.
Az biztos, hogy az alapanyagok minőségén áll vagy bukik minden, itt is fontos, hogy csak jó minőségű hozzávalókkal dolgozz. A tojás lehetőleg háztáji legyen, a vaj magas zsírtartalmú, és a lisztből is a finomra őröltet válaszd. Bár nem különösebben bonyolult a bejgli elkészítése, semmiképpen ne utolsó pillanatban állj neki, hogy a tészta tudjon pihenni. Az összeállításnál viszont igyekezz gyorsan dolgozni, hogy a zsiradék ne olvadjon meg a kezed melegétől, hasonlóan tempósan, de alaposan gyúrd, mint ahogy a linzertésztánál teszed. A tempós és az alapos gyúrás látszólag ellentmond egymásnak, de ha határozott mozdulatokkal dolgozol, akkor megfelelő lesz a végeredmény.
![mákos bejgli cover](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4091/40917/409179/40917969_6d12f06fcf94e1bceaf6a8012004622d_wm.jpg)
A jó bejgli titka soktényezős
Amikor a bejgli az asztalra kerül, az első, ami feltűnik rajta, hogy kirepedt-e, vagy sem. Persze előfordul, hogy a legnagyobb igyekezet és odafigyelés ellenére kireped, amitől az íze nem lesz rosszabb, de látványra nem lesz olyan szép. Ahhoz, hogy egyben maradjon, érdemes pár tanácsot megfogadnod.
Először is, már a tészta nyújtásánál ügyelned kell arra, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Másodszor, a tészta-töltelék aránya sem mindegy, de a legfontosabb, hogy a töltelék milyen állapotban kerül a tésztába, erről egy szakértőt kérdeztünk.
![mákos bejgli álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4091/40919/409191/40919193_40e041ce7d04ccf8e81e6632ee8d70ed_wm.jpg)
Tanácsok az „Év diós bejglije” nyertesétől
Simon Andrea, a Trattoria di Sophia cukrásza is megerősítette, hogy a tésztát nem szabad sokáig gyúrni, a megfelelő ideig tartó pihentetés a kulcs. Elmondása szerint a töltelék nem lehet túl lágy és túl édes sem, a töltelék és a tészta pedig 1:1 arányban optimális. A cukrászatban 27 dkg tészta és 27 dkg töltelék arányban dolgoznak. Bár sok helyről ezt hallani, nem szabad túl szorosan tekerni a tésztát. A lekenés után meg kell szurkálni, valamint arra is figyelni kell, hogy a sütés előtt ne keljen túl a tészta. Sütésnél arra ügyelj, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas.
A mákos bejglinél még inkább oda kell figyelni az arányokra, mert ha túl édes a töltelék, nedves lehet tőle a tészta, és ennél a változatnál még könnyebben repedhet. Érdemes az eredeti, hagyományos recepteket követni, és azokat kicsit módosítgatni.
![trattoria di sophia bejgli belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4092/40923/409233/40923385_c8ab6e0cf34bab274a66d57d50c8ae88_wm.jpg)
Neked sem fog kirepedni
Ahhoz, hogy repedésmentes legyen a tészta, a töltelék állagára és hőmérsékletére is oda kell figyelned. Senki sem szeretne száraz süteményt tálalni a vendégeknek, de ha túl nedves a töltelék, akkor szétázik a tészta, ha pedig túl száraz, akkor emiatt fog szétrepedni. Arra is figyelj, hogy ne tegyél túl sok zsiradékot és cukrot a töltelékbe, mert attól is nedves lehet a tészta, és kirepedhet. Amikor feltekerted és lekented a bejglit, egy hosszabb vékony tűvel vagy pálcával szurkáld meg, hogy sütés közben a gőz tudjon távozni, mert ha bent marad, az is repedéshez vezethet. A feltekerésnél arra vigyázz, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen.
Bár már egészen különleges töltelékű bejgliket is készítenek, a hagyományos mákos és diós még mindig a legnépszerűbbek. A diós bejgli még finomabb lesz, ha a töltelékbe almát is teszel, itt találsz hozzá receptet. Bár a bejgli igazából semmivel nem helyettesíthető, ha már úgyis kelt tésztát sütsz, ennek a meggyes-mákos kalácsnak is biztosan sikere lesz.
Fotó: Getty Images, belső: Getty Images, Buza Virág