Így ne használd az indukciós tűzhelyet: mutatjuk a 7 leggyakoribb hibát

indukcios-tuzhely-hibak
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tűzhely és tűzhely között is rengeteg a különbség. Fontos, hogy tudd, melyik felületen milyen edényt használhatsz, és milyet nem javallott. Ezúttal az indukciós főzőlapot vesszük górcső alá.

Bár az üveg főzőlap olyan előnyökkel is bír, mint például az extra felület, annak karbantartása és használata olykor eléggé idegőrlő lehet. 

Azt hihetnéd, hogy ez is csak egy sima üveglap, amit bármivel lemoshatsz és letisztíthatsz, és már kész is a takarítás, de ez tévedés, mivel nemcsak használat, de tisztítás közben is figyelned kell rá, hogy az nehogy megsérüljön.

Cikkünkből most megtudhatsz néhány hasznos tippet, hogy melyek azok az eszközök és tisztítószerek, amelyeket mindenképpen kerülj el, vagy cserélj le, ha takarításra kerül a sor.

Dörzsi szivacs

Hogyha valami főzés közben ráég az indukciós főzőlapra, kézenfekvő ötlet lehet, hogy azt valamivel ledörzsöld róla, például egy durvább felületű szivaccsal. Ez azonban túl durva anyag egy üvegfelülethez, ugyanis könnyedén összekarcolhatod vele. 

indukcios-tuzhely-hibak

Súrolószerek

Ahogyan a dörzsi szivacs, úgy a súrolószerek is ugyanazt az eredmény érhetik el a főzőlapon, ami nem más, mint a megannyi mikrokarcolás, ami nemcsak esztétikailag rontja a látványt, de a felület használhatóságának is árt. 

Tisztítószerrel való mosás, amíg még meleg a tűzhely

Ezzel sem árulok el neked újat, hiszen biztosan nálad is futott már ki ez-az a lábasból, ami után gyorsan odakaptál egy szivaccsal vagy ronggyal, hogy még melegében letakarítsd a főzőlapot.

indukcios-tuzhely-hibak

Ez a módszer egyébként hatásos, például egy gázfőzőlapnál, de egy üvegfelületen már nem. Ennél ugyanis mindig meg kell várni, amíg a főzőlap kihűl, különben a tisztítószer vagy akár a szivacs is seperc alatt ráéghet a főzőlapra, ami a tűzhely mellett az egészségedet is károsíthatja. Ezzel az igyekezettel sajnos többet ártasz, mint használsz a tűzhelynek.

Üvegtisztító folyadék

Logikusnak tűnhet, hogy egy üvegfelületet üvegtisztító folyadékkal moss le. Ezt azonban jobb, ha mielőbb elfelejted, vagy legalábbis nem használsz akármit. Az üvegmosó/ablakmosó folyadékban ugyanis előfordulhat ammónia, ami maradandó foltokat és csíkokat hagyhat maga után a főzőlap felületén, ráadásul bőrirritáló, akár nagy mennyiségben mérgező anyag, ami a sütés-főzés során a levegőbe kerülhet.

GettyImages-2189069666

Forró fedő az üveglapon

Ezt talán elegendő csak érintőlegesen szemléltetni egy olyan kézenfekvő példával, mint amikor a forró fedőt egy üvegtányérra teszed rá, és az valószínűleg elpattan. A hő ugyanis beszorul a fedő alá, ezzel vákuumhatást létrehozva. A keletkező nyomás hatására pedig a főzőlap könnyedén összetörhet. Ha már mindenképpen rá akarod tenni a fedőt, tegyél alá egy száraz konyharuhát!

Nehéz edények húzgálása

Sok lábasfajta mellett a kerámia- és az öntöttvas edény használata sem tilos, arra viszont nagyon ügyelj, hogy ne húzd végig a tűzhely üveglapján az edényt, és lehetőleg rá se ejtsd, mert akkor ott ér véget a főzőlapod rövidke élete. Azt is fontos tudnod, hogy 25 kg-nál többel sose terheld meg az üveg- vagy kerámialapos tűzhely főzőlapját, mert összetörik!

indukcios-tuzhely-hiba

Koszos edények a tűzhelyen

Főzés közben biztos veled is előfordult már, hogy elfogyott a kezed, ezért néhány, már használt edényt a főzőlapon hagytál, tároltál. Nos, erre is érdemes a jövőben odafigyelned, mert ha olyan edényt teszel vissza a tűzhelyre, amelynek az aljára lefolyt valami, csak még jobban összekoszolod a tűzhelyet. Tedd le inkább a konyhapultra, vagy ha nagyon muszáj, akkor legalább egy papírtörlőt tegyél alá, ami felszívja az edényen végigfolyó zsiradékot vagy szaftot.

Következésképp a legmegfelelőbb tisztítási módszer a nedves rongy, a mosogatószivacs puha oldala és a megfelelő, speciálisan indukciós tűzhely tisztításához kifejlesztett tisztítószer.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon