![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készíthetsz ízesített olajat: sokkal finomabb lesz tőle minden étel
![iocover](https://kep.index.hu/1/0/3670/36709/367094/36709471_2803935_543500baca0dd8f12ccc7b5d5befbadf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gasztronómia világában kalandozók egyre többször találkozhatnak az ízesített olajokkal, amelyeket egyes fogások elkészítéséhez kifejezetten ajánlott használni.
A bőséges választékban fellelhető ízesített olajok mind nagyon csábítóak, tényleg alig várja a főzni szerető, hogy kipróbálja, milyen is lehet bazsalikomos olajjal tésztás ételt vagy citrusossal halas fogást szervírozni.
Egy dolog mégis eltántorítja a konyhatündért az ízesített olaj használatától, méghozzá az egekbe szökő ára. A finom olajokat ezért érdemes házilag előállítani, sokkal olcsóbb, ráadásul pontosan tudni fogod, mi kerül az üvegbe. Az elkészítése nem bonyolult, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletes ízeket zárj a palackba.
Mire kell figyelni?
Az első és legfontosabb szabály, hogy az ízesített olaj készítésénél jó minőségű alappal dolgozz! A rántott ételek sütéséhez használt napraforgóolaj nem jó választás, a legjobb, ha lágy zamatú, extra szűz olívaolajat használsz, de semleges aromájú magolajat, például szőlőolajat is vehetsz, sőt, akár párosíthatsz is olajokat.
A friss zöldfűszereket pár másodpercig blansírozni kell, csak utána kerülhetnek az olajba, természetesen száraz állapotukban. A blansírozás nagyon fontos, mivel így sokkal jobban tudnak érvényesülni az ízek az olajban. A házi készítésű olajokat felbontás után hűtőben kell tárolni, lehetőleg 2 héten belül használd fel őket!
![folct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3670/36709/367097/36709751_9e2287a1779241b3f5908d163430b028_wm.jpg)
Most mutatunk néhány isteni ízesített olajat, amit érdemes kipróbálni, sokkal ízletesebb ételek készülhetnek velük.
Chilis-fokhagymás olaj
Az intenzív ízű olajat kétféle olaj párosításából érdemes elkészíteni: 1 deciliter extra szűz olívaolajat és 1 deciliter szőlőmagolajat keverj össze. A fokhagymát (5 gerezd) és a chilipaprikát (5 darab) vékonyan karikázd fel, majd tedd őket egy fertőtlenített üvegbe és öntsd rájuk az olajat. Egy hét múlva már használhatod is, ekkor már érződni fognak az aromák. A chilis-fokhagymás olaj az egyszerű fokhagymás tésztát is nagyon feldobja, ha pedig különlegesebbre szeretnéd készíteni, akkor 3-4 ág rozmaring is kerüljön az üvegbe.
![fcct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3670/36709/367095/36709535_1037e3f40029e0cee0cc1c26a66753ec_wm.jpg)
Citrusos olívaolaj
A citrusos olaj a legjobban halas ételekhez illik. Az aranyló csoda nagyon egyszerűen összeállítható: 2 darab citrom és 2 darab narancs reszelt héjára lesz szükség, amit 2 deciliter extra szűz olívaolajjal kell egybekeverni. A citrusfélék reszelésénél nagyon figyelj, hogy a héj alatt található fehér részt ne reszeld le, mert akkor keserű lesz az olaj. Két hét érlelés után használható is.
![coct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3670/36709/367095/36709553_651b7d87ea7b603370c15dbd9025f46b_wm.jpg)
Bazsalikomos olaj
Először is 1 csokor friss bazsalikomot blansírozz le, vagyis dobd 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd vedd ki és áztasd jeges vízbe, utána papírtörlő segítségével nagyon alaposan szárítsd meg. Ha kész, 3 deciliter olíva- vagy szőlőmagolajjal - botmixer segítségével - turmixold pépesre. A bazsalikomos olajat 3 napra tedd hűtőbe, ennyi idő alatt összeérnek az ízek. Végül gézlapon szűrd át, és már használhatod is a mediterrán zamatú olajat. Tésztás ételekre öntve, pirítósra csöpögtetve vagy caprese salátánál ajánlott használni.
![boct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3670/36709/367095/36709557_60a0cc6867d1d20c742b27c9dfa69914_wm.jpg)
Sáfrányos olaj
Érdemes különlegesebb ízesített olajat is készíteni, például sáfrányosat, amit rizottó készítésénél ajánlott használni. Körülbelül 2 csipetnyi sáfránylevelet tegyél egy üvegbe, majd 250 milliliter olajat önts rá - két hét után használható is az aranyló olaj.
Fotók: Getty Images