Készíts savanyú káposztát házilag: mutatjuk a lépéseket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A savanyú káposztát önmagában és köretként is nagyon szeretjük: nyersen kitűnő vitaminbomba a szervezetnek, húsok mellé pedig kiváló kísérő lehet, akár többféle formában is.
Igaz, hogy a vecsési savanyúságokkal nehéz, de inkább lehetetlen versenyezni, házi vitaminbombát ettől függetlenül mi is tudunk készíteni káposztából. Most pedig a házi savanyúkáposzta-készítés rejtelmeibe fogunk betekintést engedni.
A savanyú káposzta mezei fejes káposztából készül, amit könnyűszerrel megvásárolhatsz az üzletekben vagy a piacon is akár.
A savanyú káposzta készítéséhez, hogyha azt ipari mennyiségben terveznéd, méretes fahordókra vagy cserépedényekre lenne szükség, ám mivel valószínűleg csak a családi ellátmányt fedeznéd belőle, így ennél egyszerűbb eszközökkel is megvalósíthatod a tervedet.
A folyamat
Az elkészítéshez 1 fej fejes káposztára, durva szemű sóra, babérlevélre, szemes borsra és borókabogyóra lesz csupán szükség.
- A káposzta külső leveleit szedd le, a káposztatorzsát pedig vágd ki. A káposztát gyaluld le szálasra, vagy ha nem bízol a gyalu és a kezed közti együttműködésben, akkor akár késsel is felvághatod, nagyon vékony csíkokra. Ezután mosd meg jól és csepegtesd le.
- Válassz ki egy mély edényt, akár műanyag is lehet, amit bélelj ki a káposzta külső leveleivel.
- Ezután kezdődik a rétegezés: egy réteg gyalult káposztát hints meg sóval, tegyél rá néhány szem fekete borsot, pár borókabogyót, végül pedig 1-2 db babérlevelet. Ezt a rétegezést ismételd meg egészen addig, amíg el nem fogy a káposzta. A legfelső réteget sózd meg.
- A trükk ezután következik. Tegyél egy tiszta vászonkendőt a tálra, majd helyezz rá egy edényfedőt, ami kisebb, mint a tál maga, így be tudja fedni a káposztát. Ezután súlyozd le a fedőt, vagyis tegyél rá valamilyen nehezéket, így a káposzta ki tudja adni a levét, és folyamatosan a lé alatt marad.
- Ha jól dolgoztál, akkor a káposzta másnapra levet enged, és akkor lesz az igazi, ha a lé ellepi már a káposztát is.
Az erjesztés folyamata kb. 3 hétig tart. Ez idő alatt a káposztát hűvös, száraz helyen kell tartani, amire kiváló lehet egy kamra vagy egy garázs is.
A folyamat lényege ebben a három hétben, hogy a káposztában tejsav képződik, ami megadja a savanyú káposzta jellegzetes ízét.
A savanyítás végeztével a tetején képződő habot szedd le róla, akár le is öblítheted, majd csavard ki a káposztát és voilà, kész is a konyhakész savanyú káposzta, avagy a házi vitaminbomba. Csak ki kell porcióznod kis csatos üvegekbe.
Fotók forrása: Getty Images