Túl hamar megy tönkre a késed? Mutatjuk, mire figyelj, hogy megőrizd az élét

éles kés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jól felszerelt konyha egyik legfontosabb kelléke a jó minőségű és legfőképpen éles kés, amelyből érdemes a funkciójának megfelelően többfélét is tartani.

Ha rendszeresen főzöl, akkor a legfontosabb konyhai eszköz a kés, még akkor is, ha nem professzionális szinten űzöd ezt a mesterséget. A jó késsel könnyű bánni, a kezedbe simul, és ami a legfontosabb, éles. Pontosan ezért sokkal veszélytelenebb, mint a tompa, sokkal biztonságosabban tudsz vele húst vagy zöldséget szeletelni vagy aprítani. 

Az életlen kést jobban bele kell nyomni az ételbe, amit szeletelsz, megcsúszhat, megakadhat rajta, és könnyen baleset lehet a vége. Ha egy egész csirkét szeretnél felbontani, ahhoz is mindenképpen éles kést használj, a módszereket pedig ebben a cikkben írtuk meg.

Éles késsel nemcsak könnyebb a munka, de szeletelés közben nem is roncsolja az étel szerkezetét. Ha nem vagy profi szakács, nem is kell, hogy túl sok késed legyen, de amiket használsz, azokat tartsd rendszeresen karban. Az életlen kések ellen pedig bevetheted a késélezőt, itt olvashatsz róla, milyen fajtákat vegyél, amelyekkel újjávarázsolhatod őket.

késmosás álló

Nem mindegy, milyen felületen vágsz

Ha a kést kemény, merev felületen, például üvegen vagy például márvány vagy gránit munkalapon használod, a pengéje nagyon hamar elkopik. Vágj fából vagy műanyagból készült vágódeszkán.

Ne húzogasd az élét a vágódeszkán

Ha a pengét a vágódeszkán keresztül húzod, hogy összegyűjtsd a felaprított hagymát vagy fűszernövényt, akkor ez a mozdulat tompíthatja a kés élét. Használj inkább valami más eszközt, amivel összegyűjtheted az összevágott alapanyagokat.

kés póréhagyma álló

Ne vágj vele csontokat

Lehet, hogy a késed elég éles és erős ahhoz, hogy átvágja a csontokat, de ha erre használod, biztosan nem marad így sokáig. A csontok eltompítják a pengét. Ha rendszeresen dolgozol ilyen alapanyaggal, inkább ruházz be egy speciális eszközbe, amely nemcsak a késeidet kíméli meg, hanem sokkal könnyebben vágja át a csontokat.

Ne tedd mosogatógépbe

A mosogatógép ugyan nagyon megkönnyíti a konyhai teendőket, mégis, ha szeretnéd a konyhai eszközeid élettartamát sokáig megőrizni, vannak olyan tárgyak, amelyeket inkább mosogass el kézzel. Itt írtunk arról, hogy miket ne tegyél bele, hogy minél tovább megmaradjanak eredeti minőségükben. A kés is ezek közé tartozik. A mosogatógép erős víznyomása tönkreteszi a kések élét, az erős dörzsölő hatású mosogatószertől pedig rozsdásodhatnak az eszközök. Ezért maradj a hagyományos kézi mosogatásnál, és utána mindig töröld szárazra a késeket. 

késtartó belső

Ne tárold fiókban

A súrlódás hatására hamarabb lesz életlen a késed pengéje. Akár már attól is tönkremehet, hogy rendszeresen nyitod és csukod a fiókokat. Vagy tartsd a késeket külön tárolóban, vagy vegyél külön késtartó állványt vagy mágneses szalagot, amin sorakozhatnak a vágóeszközök. 

Ne vágj vele élelmiszeren kívül mást

Biztosan te is vágtál már át késsel papírdobozt, vagy vágtál el vele kábelt vagy ruhacímkét. A kések nem erre valók, maradj meg az eredeti funkciónál, kizárólag élelmiszert szeletelj, apríts vagy kockázz vele. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük