
Így használd profin a különböző késélezőket: mutatjuk a lépéseket

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Te is biztosan szembesültél már vele, hogy vágtad volna fel a húst vagy a zöldséget, de a kés éle már csak árnyéka volt önmagának, neked pedig szenvedéssé vált a szeletelés. Most megmutatjuk, hogyan használd biztos kézzel a késélezőket!
Nincs is annál keservesebb, mint amikor a szeletelésnél vergődsz a késsel, mert annak elment az éle. Ez amellett, hogy bosszantó, fájdalmas is lehet, amikor a kés éle megcsúszik, és a húst vagy a zöldséget már nem, a kezedet viszont képes elvágni.
Ezúttal megmutatjuk, hogyan használd a különböző késélező megoldásokat a lehető legnagyobb biztonsággal és óvatossággal kísérve.
Késélező
A legegyszerűbb késélezési technika a kézi késélező, ami lehet manuális és elektromos is. Ennek a típusnak van egy biztonságosan fogható nyele, a kés pengéjét pedig élezés közben egy szintén biztonságos burok védi attól, hogy esetleg megcsússzon és a kezedbe álljon. Ami a működési elvét illeti, csupán négyszer-ötször kell szeletelő mozdulatot végezned benne a késsel, és máris kész! A használata havonta egyszer javasolt legalább.

Hónolórúd
Ez a módszer picit már profibb, és némi kézügyességet is igényel, de egy igazi séf jószerivel már ezzel a technikával él a konyhában. Fontos megjegyeznem, hogy a hónolás és a késélezés nem ugyanazt jelenti. A hónolórúd ugyanis nemcsak élezi a kést, de magát a pengét is renoválja. Elegyengeti a kis hornyokat és bemélyedéseket a pengén, így szinte újjávarázsolva a kést, ami nem mellesleg újból éles lesz.
Hogyan használd?
A hónolórudat mindig tartsd a nem domináns kezedben. Fogd meg a fogantyút, ügyelve arra, hogy a rudat kényelmes szögben tartsd a testedtől távol.
Ha még sosem éleztél így kést, akkor a biztonság kedvéért a rúd hegyét szorítsd hozzá egy vágódeszkához. Így ugyan lassabban fogod tudni megélezni a kést, de biztonságosabb, mintha a levegőben tartanád.
Az élezéshez a másik kezeddel érintsd a pengét a rúdhoz kb. 20°-os szögben. Fogd meg erősen a kés nyelét a domináns kezeddel és tedd a hüvelykujjadat a kés gerincére, messze a penge élétől.
A szögnek nem kell pontosnak lennie, de arra figyelj, hogy a hónolási folyamat során fenntartsd a korábban kiválasztott szöget, mert csak így tudod tökéletesen véghez vinni az élezést.
A kést kezdd el húzni a rúdon úgy, hogy először a sarka érjen hozzá, majd pedig a kés hegye. Először húzd le a kést a hónolórúdon úgy, mintha a rúdba akarnál vágni. Fontos, hogy mindig csak akkora nyomással, amekkora a kés súlya.

Ezt a mozdulatot oldalanként 6-8-szor végezd el, mivel csak így lesz a kés minden oldala egyenletesre csiszolva.
Aranyszabály, hogy ha végeztél a hónolással, mindig öblítsd le a kést és töröld át egy nedves ronggyal, hogy az esetlegesen rajta maradt acélforgácsokat le tudd róla mosni.
Ha inkább vizuális típus vagy, itt nézheted meg videóban is ezt a folyamatot:
Fenőkő
Hogyha pedig már abszolút profivá váltál a késélezés fentebb említett módszereiben, akkor próbáld ki a fenőkövet is. Ennek a használata már tényleg komolyabb rutint és biztos kezet igényel, de ha a legjobb eredményt akarod elérni a kés élezésekor, akkor ezt a lehetőséget is érdemes kitanulnod. Hogy mi is ez pontosan, és hogyan működik, ebben a cikkünkben megtalálod.
Fotó forrása: Getty images