Milyen gyakran és hány fokon kell kimosni a konyharuhát? E. coli baktérium is lehet rajta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire sűrűn használjuk a konyharuhát, annyira kevés figyelmet fordítunk rá, pedig, ha nem mossuk és cseréljük rendszeresen, könnyen elszaporodhatnak rajta a kórokozók.
Nem létezik háztartás konyharuha nélkül, ezzel töröljük szárazra a tányérokat, poharakat, néha ezt használjuk edényfogónak és még sorolhatnánk. Mivel a konyharuha gyakran nedves marad, ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának.
E. coli is található a használt konyharuhán
A konyharuhát az ajánlás szerint - és a használatától függően - egy-, kétnaponta kellene cserélni és kimosni. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat vizsgált, amelyek 89%-án Coliform baktériumokat talált, illetve a negyedük E. coli baktériummal volt szennyezett - olvasható a Feminán. A teljes tanulmányát itt tudod elolvasni eredeti nyelven.
Bár nem mindegyik baktérium veszélyes az egészségre nézve, az E. coli a bélcsatornán kívül gyulladásos folyamatokat hozhat létre, egyes baktériumtörzsei hasmenést okozhatnak. A probléma az, hogy ezek a kórokozók átkerülnek a tiszta edényekre, poharakra a konyharuhával történő törölgetés során, így pedig a szervezetbe juthatnak. Legyengült immunrendszer esetén ételmérgezést is okozhatnak.
Mit tudsz tenni ellene?
Hagyd megszáradni
A meleg, nedves környezet még inkább elősegíti a bacik szaporodását, úgyhogy fontos, hogy mindig terítsd ki a használt konyharuhát, ne maradjon vizes, hagyj időt a száradására.
Áztatás
Mosás előtt érdemes a konyharuhát forró vízbe áztatni, valamilyen fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítőt keverni bele, ha a színét is szeretnéd visszanyerni. Folttisztítót is érdemes beleönteni, ha makacs rajta a szennyeződés, de akár egy kevés szódabikarbónát, ecetet is önthetsz a foltokra, mielőtt a gépbe kerülne a konyharuha.
Régi, bevált trükk a konyharuhák kifőzése is, ebben az esetben mosószappan társaságában tedd egy nagy fazékba a ruhákat, öntsd fel őket forró vízzel, majd egy óráig főzd így. A kifőzés a legmakacsabb foltot és szagot is el fogja tüntetni.
Mosás
A konyharuhát a legideálisabb magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon mosni, ezen a hőfokon biztosan elpusztulnak a mikroorganizmusok. Semmiképp ne mosd össze mással a konyharuhákat, mindig külön tedd őket a gépbe, különben csak azt éred el, hogy a bacik átkerülnek a többi ruhaneműre is.
Vasalás
Lehet, hogy azt gondolod, felesleges a konyharuhát kivasalni, pedig a magas hőfok is segít a fertőtlenítésben, érdemes átmenni vasalóval a tiszta, kimosott anyagon.
Fotók: Getty Images