Így lesz a legfinomabb a kotyogós kávé: bevált tippeket mutatunk

kotyogos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kotyogós kávék között hatalmas különbségek lehetnek attól függően, milyen módszerrel főzöd le az italt. Nem mindegy, milyen vizet, milyen hőfokot, milyen őrleményt és milyen technikát használsz.

Ha nem is lapul otthon kotyogós kávéfőződ, biztosan ittál már vele főtt kávét. Bár nem lesz olyan, mint az új hullámos kávéköltemények, egy erős, igazán finom feketét készíthetsz az eszközzel, ha megfelelően használod.

A kotyogós kávéfőző hazája Olaszország, vélhetően nincs olyan háztartás, ahol nem találni meg több méretben, nem véletlenül. Az első kotyogóst Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban, a Moka Expresst. A kávékészítésnek ez a módja picivel több időt igényel, mint a modern gépekkel, nem elég megnyomi egy gombot, mellette kell állni, rá kell szánni az időt. Szó szerint kávészünetet kell tartani hozzá.

A kotyogós nagy előnye, hogy viszonylag olcsón beszerezhető, és igazán jó kávét lehet vele főzni, ha tudod a csínját-bínját. Egy pár éve vettem egyet, úgyhogy ez idő alatt kitapasztaltam már minden előnyét és hátrányát: kezdetben főztem vele egészen keserű, égett kávét is, azóta azonban rengeteget olvastam a témában, és ma már igazán finom és erős feketét készítek vele. Az alábbiakban az én tapasztalataimat, illetve baristák tippjeit olvashatod, érdemes őket megfogadni, hogy sikerélményben legyen részed.

kotyogos3

A víz és a kávé

A finom kotyogós kávé alapja a lágy víz és a megfelelő méretűre őrölt kávé. Bár sima csapvízzel is lefőzheted a kávét, ha finomabb végeredményre vágysz, használj szűrt vizet vagy mentes ásványvizet. Ez azért is fontos, mert a keményebb víztől könnyen vízköves lehet a kávéfőződ, amely a biztonsági szelep eltömődését okozhatja.

A vizet melegítsd elő, forrald fel, mielőtt elkezded a kávéfőzést: így meggyorsíthatod a folyamatot, kevesebb ideje lesz a kávénak arra, hogy túlhevüljön.

Az sem mindegy, milyen az őrlemény: ne legyen túl finom, de durva se, a közepes szemcseméret a legjobb. Ha túl finomra van őrölve – ahogy sajnos ezt már én is megtapasztaltam –, a víz nem tud áttörni rajta, vagy ha igen, keserű és tömény lesz a kávé. Ha pedig túl nagyok a szemcsék, a víz olyan gyorsan átfolyik rajta, hogy gyenge lesz az ital.

kotyogos2

Betöltés

Nem mindegy, hogy hány fős a kotyogós kávéfőződ, a szűrőt ugyanis tele kell tölteni, itt nem lehet spórolni vagy féladagot készíteni. Ha így teszel, a víz megállhat az őrölt kávé tetején, megéghet.

Bár egy eszpresszógépnél nyugodtan tömörítheted a kávét, sőt, kell is, a kotyogósnál ez szigorúan tilos, nem szabad sűríteni, mert nem fog átfolyni rajta a víz, hiszen sokkal kisebb nyomással dolgozik.

kotyogos4

A főzés

Ha beleöntötted a tartályba a forró vizet és megtöltötted a szűrőt, tedd a kotyogóst kis-közepes lángra. Ha túl magasra rakod, könnyebben megéghet a kávéd. A kotyogós tetejét nyisd fel, hogy lásd, mikor kell közbelépni. Ha elkezd folyni a kávé, és a kotyogós hangot ad ki magából, rögtön vedd le a tűzhelyről. Ilyenkor már csak gőz képződik, amely keserűvé teheti a kávét. Tedd a főzőt hideg víz alá, hogy ne hevüljön tovább, ne legyen keserű az ital, vagy rögtön öntsd ki az előkészített csészékbe.

A kotyogós tisztítására is szánj figyelmet, nem szabad mosogatószerrel súrolni, erről itt írtunk korábban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük