A kotyogós kávéfőző helyes ápolása: így örökké működni fog

kotyogós cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kotyogós egyesek szerint a legcsodálatosabb eszköz, amivel kávét főzhetünk, de sokkal kényesebb jószág, mint azt gondolnánk.

A kotyogós kávéfőzővel mindenkinek különleges kapcsolata van: utálja vagy imádja, megszállottan ápolgatja vagy képes órákig elemezni a tökéletes használatának fortélyait. Hogy valójában miként lehet belőle kihozni a legfinomabb kávét, azt viszont igen kevesen tudják. 

Ha úgy tesztek, mint én is sok-sok évig, hogy félálomban kibotorkáltok a konyhába, majd egyszerűen megtöltitek a kávéfőzőt és felteszitek a lángra, akkor kávét főztök ugyan, de nem a legjobbat, ami kihozható lenne a rendelkezésre álló eszközökből. 

Az ápolás

Ha igazán szép, olasz kotyogósunk van, arra nem tekinthetünk puszta használati tárgyként. A kotyogós a formatervezés egyik csodája, öröm hozzáérni, csak szép mozdulatokkal lehet vele dolgozni, jó ránézni és emeli a konyha szépségét is. Éppen ezért oda kell rá figyelni és ápolgatni, szeretgetni kell, hogy szépségét megőrizze.

Az első használat

Amikor megvásároltuk a csillogós kotyogóst, első alkalommal érdemes alaposan átmosni meleg vízzel az alkatrészeit, majd egyszer-kétszer üresen átfőzni rajta egy-egy adag vizet. Mosogatáskor nem szabad mosogatószert használni, de a mosogatógépbe sem szabad betenni. 

Szétszedés

Minden egyes szétcsavarás alkalmával vigyázni kell a fogóra: észben kell tartani, hogy ez kiöntésre való, nem a csavaráshoz használatos, utóbbi esetben ugyanis könnyen letörhet. Ha forró állapotban szeretnénk szétszedni, előtte mindenképp hűtsük le hideg víz alatt, könnyebb dolgunk lesz. Minden egyes mosogatás alkalmával teljesen szárazra kell törölni a kotyogósunkat, különben bepenészedhet. Ugyanezért jobb, ha szétszedve tároljuk, hogy mindig tudjanak szellőzni az alkatrészek.

kotyogós cikkbe2

Fél kávé nem létezik

Olyan, hogy kevesebb kávé, a kotyogósok esetében nem létezik. Ezeket a kávéfőzőket csak telitöltve lehet alkalmazni, ezért érdemes belőlük több méretet tartani otthon arra az esetre, ha ketten, hárman vagy egyedül kávéznánk.

A jó kávéhoz nem elég a szeretet

Ahhoz, hogy jó kávét főzzünk, nem elég a szívünket-lelkünket beleadni a dologba, elsősorban jó kávéra lesz szükség. Utóbbi éveink legjobb befektetése egy kávédaráló volt: nem csak ezerszer jobb, illatosabb és ízesebb lesz a házilag darált kávé, de sokkal olcsóbb is így. Az ideális állagot viszont nem könnyű eltalálni: a búzadaránál finomabb, de a lisztnél durvábbra kell darálnunk a kávét. 

Forró víz

Az a legnagyobb baj a kotyogósokkal, hogy mire az egész alsó rész átmelegszik és felforr benne a víz, addigra a kávé is megég. Ezért javasolja sok barista, hogy vagy rögtön forró vizet öntsünk a vízforralóból a víztartó részbe, vagy előbb tegyük fel a lángra a vízzel töltött alsó részt, majd ha felforrt, akkor tegyük bele a kávéval töltött szűrőt és csavarjuk rá a tetejét.

kotyogós cikkbe

Csak lazán

A kevesebb több: ne tömjük meg erővel a szűrőt kávéval, elég szép lazán telerakni, annyira, hogy maradjon hely a gőznek is, ami átjárja a kávészemeket. 

Sose forrjon fel

Amikor a kávé elkezd csorogni, nyissuk ki a fedőt, nehogy újramelegedjen. Amint a kávé kicsorgott, azonnal töltsük ki, nehogy újra átmelegedjen, ezzel ugyanis tönkremegy az íze. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon