Lángra lobbant az olaj a serpenyőben? A víz nem segít, csak nagyobb bajt okoz

sütésnél olajgyulladás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor a serpenyő lángra kap, az csak egy esetben jó, ha a benne található égetett szesszel flambírozol, más esetben bajt jelent.

A főzés nem extrém időtöltés, ha odafigyelsz, nem érhet nagyobb baleset. Persze előfordulhat, hogy szeletelés közben megvágod az ujjad vagy sütés közben megégeted a kezed, de ez az otthonod biztonságát nem veszélyezteti. Egyetlen egy tényleg komoly veszélyforrás van, ha serpenyőben, forró olajban sütsz. A forró olaj egyrészt kifröccsenhet és megégethet, de ennél sokkal nagyobb baj, ha meggyullad. 

Ha a sütéshez használt zsiradék túl forróvá válik, akkor meggyulladhat. Amikor olajat forrósítasz, először forrni kezd, majd füstölni, a végén lángra kap. A növényi olajok égéspontja 230 Celsius-fok, az állati zsiradékok pedig már 190 Celsius-fokon meggyulladhatnak. A legjobb, ha nem várod meg, amíg az olaj eléri ezt a hőmérsékletet.

Amikor zsiradékot forrósítasz, mindig maradj a serpenyő mellett. Legyen a kezed ügyében egy fedő, illetve még jobb, ha hőmérőd is van, amellyel meg tudod mérni az olaj hőmérsékletét. Ha füstölni kezd és furcsa, maró szagot érzel, azonnal kapcsold ki a tűzhelyet és vedd le a gázról az edényt. A füst az első figyelmeztető jel, hogy az olaj hamarosan meggyullad. Reméljük, sosem kerülsz ilyen helyzetbe, de ha mégis, az alábbiakat tudod tenni. 

olaj gyulladás álló ok

Ha mégis kigyullad az olaj

Kapcsold ki a tűzhelyet. Ne próbáld meg az edényt mozgatni, mert kifröccsenhet az égő olaj a ruhádra vagy más, gyúlékony anyagra. Azonnal takard le az edényt egy fedővel, hiszen így elveszed a tűztől az oxigént és elalszik. Csak fémből készült fedőt használj, az üveg megrepedhet. Ha nem túl nagy a tűz, akkor szórj rá bőven szódabikarbónát, mert az eloltja a lángot. Ha nagyobb a tűz, használd a porral oltó készüléket. Amennyiben semmi nem segít, azonnal hívd a 107-et, vagyis a tűzoltókat. 

kigyulladt a lábas belső

Amit semmiképpen ne tegyél

Ne használj vizet. Ha vizet öntesz az olajra, kifröccsenhet és a tűz továbbterjedhet, a párolgó víz ugyanis hordozhatja a zsír részecskéit. Ne mozgasd az edényt, bár elsőre jó ötletnek tűnhet, ha kiviszed a lakásból, mégse tedd. Ha nem vigyázol, az olaj megégethet, még nagyobb bajt okozva ezzel. Ne szórj semmilyen más port a tűzre, például lisztet sem, mert hiába ugyanolyan, mint a szódabikarbóna, teljesen máshogy reagál. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük