![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lángra lobbant az olaj a serpenyőben? A víz nem segít, csak nagyobb bajt okoz
![sütésnél olajgyulladás cover](https://kep.index.hu/1/0/3671/36716/367167/36716765_2804453_9631c021086d58705908e52580d3035a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor a serpenyő lángra kap, az csak egy esetben jó, ha a benne található égetett szesszel flambírozol, más esetben bajt jelent.
A főzés nem extrém időtöltés, ha odafigyelsz, nem érhet nagyobb baleset. Persze előfordulhat, hogy szeletelés közben megvágod az ujjad vagy sütés közben megégeted a kezed, de ez az otthonod biztonságát nem veszélyezteti. Egyetlen egy tényleg komoly veszélyforrás van, ha serpenyőben, forró olajban sütsz. A forró olaj egyrészt kifröccsenhet és megégethet, de ennél sokkal nagyobb baj, ha meggyullad.
Ha a sütéshez használt zsiradék túl forróvá válik, akkor meggyulladhat. Amikor olajat forrósítasz, először forrni kezd, majd füstölni, a végén lángra kap. A növényi olajok égéspontja 230 Celsius-fok, az állati zsiradékok pedig már 190 Celsius-fokon meggyulladhatnak. A legjobb, ha nem várod meg, amíg az olaj eléri ezt a hőmérsékletet.
Amikor zsiradékot forrósítasz, mindig maradj a serpenyő mellett. Legyen a kezed ügyében egy fedő, illetve még jobb, ha hőmérőd is van, amellyel meg tudod mérni az olaj hőmérsékletét. Ha füstölni kezd és furcsa, maró szagot érzel, azonnal kapcsold ki a tűzhelyet és vedd le a gázról az edényt. A füst az első figyelmeztető jel, hogy az olaj hamarosan meggyullad. Reméljük, sosem kerülsz ilyen helyzetbe, de ha mégis, az alábbiakat tudod tenni.
![olaj gyulladás álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3671/36717/367170/36717023_538f2f2bf99dc8eaee357109b8debe9a_wm.jpg)
Ha mégis kigyullad az olaj
Kapcsold ki a tűzhelyet. Ne próbáld meg az edényt mozgatni, mert kifröccsenhet az égő olaj a ruhádra vagy más, gyúlékony anyagra. Azonnal takard le az edényt egy fedővel, hiszen így elveszed a tűztől az oxigént és elalszik. Csak fémből készült fedőt használj, az üveg megrepedhet. Ha nem túl nagy a tűz, akkor szórj rá bőven szódabikarbónát, mert az eloltja a lángot. Ha nagyobb a tűz, használd a porral oltó készüléket. Amennyiben semmi nem segít, azonnal hívd a 107-et, vagyis a tűzoltókat.
![kigyulladt a lábas belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3671/36718/367185/36718573_a13a5eb0a32baf35924bf9e018a6b6fa_wm.jpg)
Amit semmiképpen ne tegyél
Ne használj vizet. Ha vizet öntesz az olajra, kifröccsenhet és a tűz továbbterjedhet, a párolgó víz ugyanis hordozhatja a zsír részecskéit. Ne mozgasd az edényt, bár elsőre jó ötletnek tűnhet, ha kiviszed a lakásból, mégse tedd. Ha nem vigyázol, az olaj megégethet, még nagyobb bajt okozva ezzel. Ne szórj semmilyen más port a tűzre, például lisztet sem, mert hiába ugyanolyan, mint a szódabikarbóna, teljesen máshogy reagál.
Fotó: Getty Images