12 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélned: a fakanál sem örök életű

cseres-eszkozok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Számos olyan konyhai eszköz van, amiről azt hihetnénk, hogy örök életű. Azonban ha valami fénytelenné, tompává válik, vagy fura szaga lesz, biztosan megérett a cserére. Mutatjuk a 12 leginkább amortizálódó konyhai eszközt.

A konyhában számos olyan eszköz, edény és fűszer van, amiről nem is gondolnád, hogy már leélte a földi életét. Míg bizonyos eszközök, mint például egy minőségi kés vagy öntöttvas serpenyő karbantarthatók, és életük ezáltal meghosszabbítható, addig számos másikat egyszerűen le kell cserélni.

Fogazott kés

Mint ahogyan arról már a neve is árulkodik, egy fogazott kést nem igazán lehet megélesíteni, így ha a fogainak az éle kopni kezd vagy csorbul, nincs más választás, ki kell cserélni egy újra.

cseres-eszkozok

Kézi reszelő

Túl nagy magyarázatra talán ez sem szorul, hiszen ennek a végét is a tompaság jelenti. Az élesítése lehetetlen, így amikor már egy narancsot is csak nagy nehezen tudsz vele leszerelni, ideje újat venni. 

cseres-eszkozok

Fa vágódeszka

A vágódeszka tisztításáról korábban már írtunk egy nagyobb lélegzetvételű cikket, amiből számos hasznos dolgot megtudhatsz. Röviden azonban a vágódeszka végét az jelenti, ha a rendszeres karbantartás – tisztítás, szárítás olajozottság – elmarad, esetleg a mosogatógépben próbálod megtisztítani, ami miatt a deszka idővel megreped vagy deformálódik, így használhatatlanná válik.

cseres-eszkozok

Konyharuha

Ez elég kézenfekvőnek tűnhet, hiszen ha másért nem is, akkor alapvető higiéniai okok miatt, ezt tényleg gyakorta le kell cserélni. A csere idejét annak állapota, de legfőképpen a szaga jelzi, amikor is könnyed mozdulattal be kell dobni őket a mosógépbe, és legalább 60 fokon kimosni mindet.

cseres-eszkozok

Fakanál

A fakanál sorsát a vágódeszkáéhoz hasonló okok pecsételik meg. Előbb vagy utóbb ugyanis ezek is megrepedhetnek a hő, a nedvesség és a pára hatására, így használhatatlanná válva.

cseres-eszkozok

Szivacs

A szivacs a konyha egyik legnagyobb baktériumforrása. Abban a pillanatban, amikor a szivacson fura szagot kezdesz érezni, két választásod van: az egyik, hogy mented a menthetőt, és akár mikrohullámú sütőben felmelegíted, hogy a baktériumok elpusztuljanak belőle, vagy egyszerűen átkíséred a mosogatószivacsok szivárványhídján, és előveszel egy újat.

cseres-eszkozok

Kenőecset

Ez az eszköz az egyik legpraktikusabb dolog a konyhában. Van, ami szilikonból, van, ami sörtékből, és van, ami még a régi, jól bevált tollból készül. Bár mindegyiket érdemes időnként cserélni, a sörtéset és a tollasat illik sűrűbben, hiszen a vékony szálak és sörték közötti részeket sokkal nehezebb tökéletesen kitisztítani a használat után.

Ráadásul idővel a sörték és a tollak is kihullhatnak belőle, ami igen kellemetlen meglepetést tud okozni, amikor például belesül a süteménybe.

cseres-eszkozok

Tapadásmentes serpenyő

A tapadásmentes serpenyő kukára való érettségét viszonylag könnyen észreveheted te is, amikor azt látod, hogy megsérült rajta a teflonbevonat, vagy már megkopott annyira, hogy elveszítse eredeti funkcióját.

cseres-eszkozok

Zöldséghámozó

A hámozók készülhetnek teljesen fémből, a pengével együtt, de olyan is van, aminek a nyele műanyag vagy fa. Hogyha a hámozó pengéje kezd kopni, esetleg a pengét tartó műanyag kezd elszíneződni, fakulni, az azt jelenti, hogy a hámozó hamarosan el fog törni, vagy szét fog esni, így pedig már nemcsak hogy nem egyszerű a használata, de kifejezetten veszélyes is. 

Azok az Y hámozók, amelyeket például szénacélból készítenek, már tartósabbak, de használat után azokat is alaposan el kell mosni, és meg kell szárítani.

cseres-eszkozok

Fűszerek

A fűszerekre okkal írnak rá lejárati dátumot, mivel azok nem használhatók a végtelenségig, még akkor sem, ha nem bontod fel őket, és csak állnak a szekrényben. A fűszerek, ha őrölt formában tárolod, 3 hónapig állnak el. Ha viszont egészben, mint például a fahéjrudat, a szegfűszeget vagy a szemes borsot, úgy akár 6 hónapig is eltarthatod a kedvenc fűszereidet.

cseres-eszkozok

Étolaj

Az olajok tárolása és eltarthatósága sokrétű feladat. Az olajat sötét üvegben, hűvös, sötét helyen kell tárolni, de akár hűtőben is tarthatod.

A hidegen sajtolt olajokról jó, ha tudod, hogy gyorsan avasodnak. Viszont a finomított olajokat, mint amilyen például a repceolaj, hosszabb ideig is eltarthatod.

olaj

Szódabikarbóna és sütőpor

Ennek a két hozzávalónak is van lejárati ideje, viszont, ha már túlléptél rajta, de a csomag még bontatlan, könnyedén ellenőrizheted, hogy jók-e még! Egyszerűen csak tegyél egy kávéscsészényi vízbe egy csipetnyit, vagy picit többet, és teszteld, hogy a por és a szódabikarbóna reakcióba lépnek-e a vízzel? Ha igen, akkor még bátran felhasználhatod.

cseres-eszkozok

Liszt

A liszt nagy mumusa a konyhának, mert gyakorta beleköltöznek a zsizsikek. Éppen ezért érdemes a lisztet, főleg a teljes kiőrlésű változatot is, a fagyasztóban tartani. Ugyanis a bontott liszt a benne lévő zsírok miatt idővel megavasodik, és már oda is az egész.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon